28 May 2020  

KBH: Spredte skyer, 10 °C

USA's lærere kæmper for højere løn

Lærerstrejke

USA's lærere kæmper for højere løn

Lærerne i Oklahoma tjener omkring 17.000 om måneden. Nogle må have flere jobs for at betale udgifterne. Nu siger de stop. I West Virginia har lærerne vundet en strejke og i Arizona og Kentucky gør lærerne klar til strejke.

4. april demonstrerede hundredevis af lærere inde i kongresbygningen i Oklahoma City. Lærerne havde da strejket i tre dage med krav om mere i løn og flere penge til skolerne.
FOTO: Scott Heins/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Sidste uge strejkede tusinder af lærere i staten Oklahoma for første gang i 28 år. Seneste strejke inden da var i 1990. Men en strejke og fem procent mere i løn til lærerne i delstaten West Virginia har inspireret Oklahomas lærere til nu at gøre noget ved de dårlige løn- og arbejdsforhold.

Lærerne tjener ned til 35.000 dollars om året, hvilket svarer til omkring 17.000 kroner om måneden. En del lærere må have flere jobs for at tjene nok til at dække familiens udgifter.

Lærernes årsløn vil stige med 6100 dollars over de kommende tre år.

– West Virginia lærte os på en måde, at man kan få noget til at ske, også i stater med konservative lokalregeringer, siger Patti Ferguson-Palmer, som er formand lærernes fagforening (OEA) i byen Tulsa.

De strejkende lærere i Oklahoma er i kontakt med lærerne i West Virginia for at lære konkret af deres aktioner og erfaringer. I West Virginia fik lærerne fem procent mere i løn efter ni dages strejke i februar, skriver netportalen Truth Out.

Forældrene støtter

En vigtig erfaring, som er formidlet fra West Virginia til Oklahoma er også, at forældrene bakker op om lærernes aktioner. De synes lærerne skal lønnes bedre, og de er glade for, at lærerne også kæmper for flere bevillinger til skolevæsenet:

– Jeg tror at vores tidligere tilbageholdenhed med at gå i strejke skyldtes, at vi ikke troede på, at offentligheden vil støtte os. Men nu er de med os, og det er så fantastisk, siger Ferguson-Palmer.

Lærerne i Oklahoma er blandt de dårligst lønnede i hele USA, og de kræver 10.000 dollars mere i løn om året. 

Efter en række endagsstrejker før Påske på 200 af statens 584 skoler og store demonstrationer i flere byer har guvernør Mary Fallin 2. april underskrevet en hastevedtaget lov om at hæve en olieafgift fra to til fem procent og på den måde skaffe 450 millioner dollars til lærerne og skolerne.

Der er kommet et tilbud om, at lærernes årsløn vil stige med 6100 dollars over de kommende tre år. Det er en lønstigning på mellem 15 og 18 procent i perioden. Men der mangler penge til at øge bevillingerne til delstatens skoler, konstaterer OEA forkvinde Alicia Priest.

Breder sig

Også lærere i andre af USA's 50 stater gør klar til kamp for højere løn og bedre bevillinger til undervisning.

I Arizona truer lærerne med at strejke, hvis de ikke få 20 procent mere i løn.

I  Kentucky melder lærerne sig syge i stort tal i protest mod et angreb på deres pensioner og med krav om flere penge til skolerne. 20 af deltatens kommuner var skolerne lukkede den 30. marts.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. apr. 2018 - 09:37   10. apr. 2018 - 09:40

USA

se@arbejderen.dk
Læreres løn i USA
  • Lærere i USA tjener i gennemsnit 46.963 dollars om året (285.000 kr.) Det er gennemsnittet for alle lærere i de kommunale skoler over 'high-schools' og til universiteter.
  • De laveste årslønninger ligger på 14.000 dollars, mens de højest lønnede tjener 113.000 dollars.
  • I staten Oklahoma er den gennemsnitlige løn 42.460 dollars, men lærerne i kommuneskolerne tjener mellem 34.000 og 38.000 dollars. Det giver en månedsløn på omkring 17.000 kr.
  • I nogle delstater en lønnen højere. I New York tjener en lærer i gennemsnit 52.736 dollars mens en lærer i Los Angeles gennemsnitligt tjener 56.841 dollars.

Kilder: Bureau of Labour Statistics og tv-stationen cnbc