04 Jun 2020  

KBH: Overskyet, let regn, 13 °C

USA vil stoppe britisk Labour-leder

Lækket samtale

USA vil stoppe britisk Labour-leder

USA's udenrigsminister Mike Pompeo lover at gøre alt, han kan, for at modarbejde at Labour-partiets formand, Jeremy Corbyn, bliver valgt som ny britisk premierminister.

Labours formand Jeremy Corbyn taler her under en demonstration mod USA's præsident Donald Trump, da præsidenten for nyligt besøgte Storbritannien.
FOTO: Toby Melville/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

USA's udenrigsminister Mike Pompeo lover, at USA vil gøre alt, hvad der er muligt, for at stoppe det britiske Labour-parti og dets leder Jeremy Corbyn i at komme til regeringsmagten.

Vi afventer ikke bare, at Jeremy Corbyn gennemfører de ting, han har lovet. Vi modarbejder ham.
Mike Pompeo, USA's udenrigsminister

Det fremgår af en lækket samtale, som Pompeo havde med britiske repræsentanter for pro-israelske grupper, skriver det amerikanske dagblad Washington Post.

I den båndede samtale kan man høre Pompeo berolige en britisk mødedeltager, der angivelig er bange for udsigten til, at Jeremy Corbyn vil vinde det næste britiske parlamentsvalg over De Konservative, for Jeremy Corbyn fører en antisemitisk politik, lød det.

Konkret bliver Pompeo spurgt, om han vil være villig til at handle sammen med dem i forsøget på at stoppe Corbyn.

"Det kan godt være, at mr. Corbyn formår at tage udfordringen op og blive valgt. Det er muligt. Men du bør vide, at vi ikke bare venter på, at han gennemfører de ting, han har lovet, før vi begynder at modarbejde ham, siger Mike Pompeo i samtalen.

Pompeo mener tilsyneladende, at det vil være meget sværere at stoppe Corbyn efter et valg.

– Vi vil gøre vort bedste. Det er både for risikabelt, vigtigt og vanskeligt, hvis det allerede er sket, tilføjer Pompeo.

>> LÆS OGSÅ: EU vil også stoppe Corbyn

Corbyn antisemit?

Jeremy Corbyn har deltaget i flere kampagner mod Israels besættelse af palæstinensisk jord og har utallige gange støttet palæstinensernes rettigheder. Men han har altid afvist at være antisemit.

>> LÆS OGSÅ: Tre ud af fem briter støtter Labours nationaliseringsplan

Labour raser da også over, at Mike Pompeo har lovet, at USA vil modarbejde partiet og dets formand.

– Præsident Trump og hans administrations forsøg på at bestemme, hvem der skal være Storbritanniens næste premierminister er en fuldstændig uacceptabel indblanding i Storbritanniens demokrati, siger en talsmand for Labour. 

Han tilføjer, at partiet er "fuldt ud forpligtet til at støtte, forsvare og fejre det jødiske samfund i Storbritannien, og at Labour tager afstand til antisemitisme i enhver form".

I maj sidste år afslørede det britiske dagblad The Times, at EU-repræsentanter, som er tæt på brexitforhandlingerne mellem EU og Storbritannien, frygter, at Storbritannien ved næste parlamentsvalg vælger en Labour-regering under ledelse af netop Jeremy Corbyn. Efter sigende skulle frygten gå på, at Corbyn vil nationalisere britisk jernbane- og energinet.

Trump blander sig også

1. juni fordømte Jeremy Corbyn, at USA's præsident Donald Trump under et statsbesøg i Storbritannien blandede sig i, hvem der burde erstatte den afgåede premierminister Theresa May som leder af Det Konservative Parti.

>> LÆS OGSÅ: Demonstranter i London: “Trump er ikke velkommen”

– Det næste premierminister bør hverken udpeges af USA's præsident eller 100.000 konservative partimedlemmer, men af det britiske folk gennem et demokratisk parlamentsvalg, sagde Corbyn ifølge det britiske dagblad The Independent.

Theresa Maj gik fredag af som leder af det konservative parti, men vil fungere som premierminister frem til 22. juli, hvor en ny leder af partiet – og dermed den nye premierminister – er valgt.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. jun. 2019 - 10:05   11. jun. 2019 - 16:46

Storbritannien

ah@arbejderen.dk
Rød bog: Jeremy Corbyn
  • Født 1949. Medlem af det britiske parlament for Labour siden 1983.
  • Aktiv i kampen mod det sydafrikanske apartheidsystem i 1980- og 90'erne.
  • Med i ledelsen i Stop-krigen-koalitionen, der står bag freds- og antikrigsdemonstrationerne i 2001-2003.
  • Valgt i august 2015 med 59,5 procent af stemmerne til formand for Labour, den største sejr ved et formandsvalg til et politisk parti i Storbritannien nogensinde.
  • Medlem af Socialist Campaign Group 1982-2015, hvorefter posten som Labour-formand forhindrer ham i at fortsætte.
  • Genvalgt til formand i september 2016 med 61,8 procent af stemmerne.