25 Feb 2021  

KBH: Spredte skyer, 5 °C

USA vil stemple antifascister som terrorister

Trump tavs om fascister

USA vil stemple antifascister som terrorister

"Antifa er en terrororganisation", har USA's præsident Donald Trump tweetet i et forsøg på at kriminalisere den antifascistiske bevægelse i USA. Men præsidenten forbliver tavs om fascisternes aktiviteter.

Antifa og andre antifascister protesterer her mod den nazistiske gruppe Patriot Prayer i San Francisco i 2017.
FOTO: Pax Ahimsa Gethen/CC 4.0
1 af 1

USA's præsident truede 17. august med at stemple en del af den antifascistiske bevægelse i USA, Antifa, som "en terroristisk organisation".

Trump definerer ikke, hvem og hvilke grupper "Antifa" skulle dække over. Det er et angreb på alle antifascister og antiracister.
Anonym antifascist, Portland 

Regeringskredse betegner Antifa som "systemkritiske".

Antifa er i øvrigt ikke en organisation, men en international fællesbetegnelse for en antifascistisk bevægelse, der på et aktivistisk grundlag forsøger at dæmme op for højreradikal propaganda og imødegår fascister direkte på gadeplan.

>> LÆS OGSÅ: Antallet af højreekstreme terrorangreb stiger – og er selvforstærkende

Alligevel introducerede to republikanske senatorer, blandt andre Ted Cruz fra Texas, i juli et lovforslag, der vil udråbe Antifa som en indenlandsk terroristisk organisation. 

Det er sket, efter at en højreekstremistisk journalist blev udsat for knubs og overhældt med milkshake i Portland ved en antifascistisk forsamling 29. juni. 

Trump: "Antifa er terrorister"

27. juli tweetede Trump, at Antifa "går rundt og rammer folk i hovedet med baseballbats". At erklære dem som terrorister ville "gøre det lettere for politiet at udføre sit arbejde", tilføjede præsidenten og betegnede Antifa som "de hjerteløse yderligtgående venstreorienterede".

Senere tweetede han, at Antifa var "voldelige bøller, der er ude på at skade alle på sin vej".

– Ved at sige, at Antifa skal registreres som en terrororganisation, definerer Trump ikke, hvem og hvilke grupper Antifa skulle dække over. Det er derfor et angreb på alle antifascister og antiracister, sagde en anonym antifascist forrige lørdag til en af USA's største netaviser, Huffington Post, der dækkede en march i Portland, Oregon, arrangeret af de fascistiske grupper Proud Boys og Patriot Prayer.

>> LÆS OGSÅ: Højreekstrem bølge i USA

Portland-marchen

Trumps antifa-tweet indeholdt i øvrigt en aktuel kommentar til den omtalte march i Portland.

"Vi overvåger meget nøje situationen i Portland", kunne Trump meddele uden at fordømme Proud Boys og Patriot Prayer med ét ord.

The Proud Boys er en fascistisk organisation, der kun tillader mænd som medlemmer og fremmer politisk vold. Ifølge borgerrettighedsgruppen The Southern Poverty Law Center var Proud Boys stærkt involveret i Unite the Right-marchen i Charlottesville i 2017, hvor en antifascist blev myrdet.

>> LÆS OGSÅ: Borgere i Charlottesville kritiserer politiindsats

Efter kun 30 minutters møde lukkede politiet – efter anmodning fra arrangørerne – Hawthorne-broen i Portland for antifascister, så marchen kunne fortsætte, beretter antifascister på Facebook. 

Huffington Posts journalister, Christopher Mathias og Andy Campbell, skrev, at "fascisterne blev druknet af moddemonstranter, men fik alligevel politieskorte efter 30 minutter".

Fascister tilfredse

Trods dukkerten mener arrangørerne af fascistmarchen alligevel, at den var en succes.

– Se præsident Trumps tweets, hvor han talte om Portland, og at han holder øje med Antifa. Det er alt, hvad vi havde håbet på, sagde Joe Biggs, en af arrangørerne af fascistmarchen, bagefter til dagbladet The Oregonian.

>> LÆS OGSÅ: Protester mod racisme og manglende våbenkontrol

Portlands borgmester, Ted Wheeler, fordømte før fascisternes march “den voksende hvide nationalistiske bevægelse” og kritiserede Trump for at forværre situationen i Portland "med sine tweets". Borgmesteren udtalte samtidig, at Joe Biggs ikke er velkommen i Portland.

Trump udløser tysk twitterstorm

I Tyskland har Donald Trumps forslag om at kriminalisere Antifa ført til voldsomme reaktioner. Mange politikere og borgere kritiserer under hashtagget #IchBinAntifa Trumps angreb mod det antifascistiske netværk.

"Tysk historie forpligter os til at stå op imod racisme og fascisme – på gaden og i parlamentet," tweeter formanden for det venstreorienterede parti Die Linke, Bernd Riexinger.

Tysklands største og mest indflydelsesrige nyhedsmagasin, Der Spiegel, bringer en satiretegning af Trump, der fordømmer antifascister for at smadre et hagekors.

Dansk støttedemo

I Danmark indkalder "Københavnske Antifascister" til demonstration 2. september imod forsøget på at erklære Antifa i USA for en terrororganisation. Det foregår under fællesparolen "We are all antifascists – You can't criminalize an idea!"

>> LÆS OGSÅ: Den identitære bevægelse er kommet til Danmark

Demonstrationen foregår på Blågårds Plads den 2. september klokken 16 og går sammen til USA's ambassade med paroler mod fascistisk højredrejning, kriminalisering, repression og undertrykkelse af antifascistiske bevægelser over hele verden samt normalisering af racistiske politikker.

Demonstrationen er anbefalet af Antifascistiske Unge, Demos og Revolutionære Antifascister.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. aug. 2019 - 09:06   26. aug. 2019 - 20:46

USA

ah@arbejderen.dk
USA vil kriminalisere antifascister
  • Donald Trump truede 17. august med at erklære den antifascistiske bevægelse i USA, Antifa, for en "terroristisk organisation". 
  • Antifa står for "Anti Fascisme" – et begreb, der opstod i 30'ernes Tyskland i kampen mod nazismen.
  • I juli betegnede to republikanske senatorer Antifa som "yderligtgående venstreorienterede" og foreslog at stemple Antifa som en indenlandsk terrororganisation. 
  • Antifa er i dag en international fællesbetegnelse for en antifascistisk bevægelse, der på et aktivistisk grundlag forsøger at dæmme op for højreradikal propaganda og imødegår fascister direkte på gadeplan.

Kilder: Huffington Post, The Oregonian, #IchBinAntifa