21 Feb 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 6 °C

USA trænger ind på Venezuelas ambassade

Optrapper kupstøtte

USA trænger ind på Venezuelas ambassade

Amerikansk politi brød i går låsen op på Venezuelas ambassade i Washington DC, hvor fire aktivister fra fredsgruppen Code Pink fortsat opholder sig for at beskytte den imod overtagelse fra kupmager.

Politifolk bryder døren op til Venezuelas ambassade i Washington DC.
FOTO: Eric Baradat/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

I strid med alle konventioner brød amerikanske betjente låsene op på Venezuelas ambassade i Washington DC, skriver den latinamerikanske TV-station TeleSur.

Amerikanske myndigheder overtræder international folkeret ved ulovligt at udvise aktivister fra Venezuelas diplomatiske kontor.
Carlos Ron, Venezuelas viceudenrigsminister 

Siden starten af april har amerikanske aktivister fra blandt andet fredsgruppen Code Pink opholdt sig på ambassaden for at beskytte den imod overtagelse fra Juan Guaidós tilhængere. 

Juan Guaido udråbte sig selv til præsident i Venezuela i januar. Han blev omgående anerkendt af USA's præsident Donald Trump. Siden har Guaidó udnævnt Carlos Vecchio som sin ambassadør i USA, og siden da har Trump forsøgt få Vecchio ind på ambassaden.

Den 9. april tvang USA's regering de ansatte på Venezuelas ambassade til at forlade bygningen. Men inden Carlos Vecchio nåede at rykke ind, overtog aktivister kontorerne med det formål at holde Vecchio ude.

Nu er Trump-administrationens tålmodighed ved at slippe op. Sidste onsdag afbrød myndighederne elforsyningen til ambassaden og lukkede for vandet i lørdags. Samtidig forhindrer politi, at der bringes vand ind til aktivisterne, skriver TeleSur.

I dag befinder der sig fire aktivister tilbage på ambassaden, der risikerer fængselsstraf, hvis de ikke forlader den, men det nægter de.

"Fire modige beskyttere, der fortsat er på ambassaden, risikerer at blive arresteret, da de har fået (ulovlig) ordre om at forlade den. Det er uklart, om myndighederne vil overlade bygningen til Vecchio og den falske regering – eller om de simpelthen vil beholde den", tweetede Code Pink i går.

Venezuelas viceudenrigsminister Carlos Ron kritiserer mandagens angreb på ambassaden i Washington DC.

– Uden nogen form for juridisk anmodning overtræder amerikanske myndigheder international folkeret ved ulovligt at udvise aktivister fra Venezuelas diplomatiske kontor, erklærede Carlos Ron.

Ambassader og dets personale er beskyttet af Wiernerkonventionen. Blandt andet fastslår konventionens artikel 22, at et "diplomatisk missions ejendom er ukrænkelig" og forbyder en værtsnations myndigheder at trænge ind uden forudgående tilladelse fra den øverst ansvarlige.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. maj. 2019 - 16:39   23. maj. 2019 - 09:30

USA

mj@arbejderen.dk
Juan Guaidó

  • 35 år, ingeniør og har en master i offentlig administration fra George Washington University i USA.
  • Var i 2009 med til at starte partiet Volundad Popular (Folkets Vilje).
  • Volundad Popular havde 14 mandater i det opløste parlament og er medlem af den socialdemokratiske internationale SI.
  • Blev den 5. januar 2019 udpeget som formand for Venezuelas opløste Nationalforsamling.
  • Deltog i november 2010 i et kursus i Mexico City om en plan for at vælte Venezuelas daværende præsident Hugo Chávez.
  • Den serbiske gruppe Otpor stod som arrangør af kurset.
  • Otpor finansieres af USA via den statslige bistandsorganisation USAID og National Endowment for Democracy.
  • Juan Guaidó erklærede den 23. januar 2019 sig som midlertidig præsident i Venezuela.
  • Han henviser til en paragraf i forfatningen om at påtage sig midlertidig præsidentmagt.
  • Ifølge paragraffen kan formanden for Nationalforsamlingen overtage præsidentembedet og udskrive nyvalg inden 30 dage, hvis den siddende præsident handler i strid med forfatningen eller har forladt posten. 

Kilde: grayzone.com, TeleSur