01 Mar 2021  

KBH: Spredte skyer, 7 °C

USA-tænketank har støbt kuglerne til offensiven mod Rusland

Drejebog for konflikt

USA-tænketank har støbt kuglerne til offensiven mod Rusland

Tænketanken Rand Corporation i USA gav i en rapport fra 2019 dusinvis af redskaber til at underminere Rusland og Vladimir Putin. Mange af anvisningerne følges i dag af USA. Dansk ruslandsekspert er forundret over, hvor åbenlyse og direkte redskaberne er.

Det gælder om at få Rusland til "at strække sig for vidt og derved komme i ubalance", mener regeringsfinansieret tænketank i USA.
FOTO: Sputnik/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

En højprofileret amerikansk tænketank udgav for to år siden en rapport, der er en drejebog i, hvordan USA konkret kan underminere Rusland og dets præsident, Vladimir Putin.

Rand Corpo-ration giver en klar opskrift på at de-stabilisere Rusland og skabe ballade i de tid-ligere sovjetrepublikker.
Jens Jørgen Nielsen, Ruslandsekspert

Ifølge rapporten har det nuværende Rusland slet ikke samme styrke som den tidligere Sovjetunion, men "Rusland er et ekstraordinært magtfuldt land, der trods sine systemiske svagheder formår at være en jævnbyrdig konkurrent til De Forenede Stater inden for nogle vigtige områder", konkluderer rapporten fra Rand Corporation med titlen på Extending Russia – Competiting from Advantageous Ground".

Det ønsker Rand Corporation at ændre med sine mange anvisninger på, hvordan USA kan svække Rusland økonomisk og udnytte allierede stater i kampen mod Moskva.

Rand Corporation er finansieret af USA's regering, EU-kommissionen og flere vestlige lande samt private fonde, selskaber, universiteter og privatpersoner.

Flere af de anvisninger, der er fremhævet i rapporten, er allerede blevet anvendt for at destabilisere Rusland, skriver Lucas Leiroz, der er stipendiat i international ret ved det føderale universitet i Rio de Janeiro, Brasilien, i en artikel på det canadiske netsted Global Research.

Blandt andet foreslog rapporten dengang en "farverevolution" i Hviderusland, hvilket ifølge Lucas Leiroz er i fuld gang i dag.

Skab ubalance

Rapporten er på 350 sider og har afsnit om geopolitik, militær hjælp til Ukraine, hjælp til væbnet opposition i Syrien, regimeskifte i Hviderusland, om at udnytte spændingerne i det sydlige Kaukasus og reducere russisk indflydelse i Centralasien samt magten over luftrum og hav.

Men rapporten analyserer også "omkostningerne og risiciene" og, "hvad udsigten til succes er". Ifølge forfatterne bag rapporten er målet at "finde Ruslands største bekymringer og sårbarheder – og hvordan de kan udnyttes bedst muligt af USA og dets allierede.

Navalnyj 

Rand-rapporten lægger ikke ligefrem fingrene imellem.

>> LÆS OGSÅ: Hvem har gavn af Navalnyj-sagen

"Det gælder om at finde en række metoder til at stække Rusland. Det gælder selvfølgelig en række ikke-voldelige tiltag, der kan skade Ruslands militær, økonomi eller regimets politiske status hjemme og i udlandet", slår rapporten fast.

Rapporten omfatter også den russiske blogger og YouTube-redaktør Alexei Navalnyj, som nævnes 13 gange og bliver lovprist for sine antikorruptionsvideoer.

"Men for undgå at Navalnyj optræder som en amerikansk marionet, vil det ikke være tilrådeligt for vestlige efterretningstjenester at forsøge at samarbejde med ham og hans Anti-Corruption Foundation", står der.

>> LÆS OGSÅ: Russisk højrenationalisme har rod i zar-Ruslands kolonisering

Bloker gasrør

Rapporten foreslår konkret, at USA arbejder for at reducere Ruslands naturgaseksport og hindre, at landet udvider sit net af rørledninger til udlandet. Ved at manipulere olie- og gaspriserne kan det også påvirke det russiske forsvarsbudget. "USA kan sørge for at øge produktionen af olie og gas i verden og derved presse de globale priser og begrænse russiske indtægter", lyder det i rapporten.

Konkret bør USA øge presset på EU og Tyskland for at blokere rørledningen Nordstream 2, der årligt skal føre 55 milliarder kubikmeter naturgas fra russiske Vyborg til Lubmin i den tyske delstat Mecklenburg-Vorpommern.

>> LÆS OGSÅ: Fattigdom og ulighed får demonstranter på gaden i Rusland

USA bør "tilskynde til nye rørledninger fra andre gaskilder", for eksempel fra Aserbajdsjan til Georgien, Tyrkiet, Grækenland, Albanien og Italien, står der i rapporten.

Rapporten foreslår yderligere sanktioner mod Rusland, der kan "stresse" landets økonomi. Desuden skal USA og dets allierede støtte "hjerneflugt" af de bedste akademiske hoveder. En anden måde at stresse Rusland på er ved at sejle tæt op ad dets flådebaser.

"Åbenlys destabilisering"

Den danske Ruslandsekspert Jens Jørgen Nielsen, cand.mag. i historie og idehistorie, lektor på Niels Brock, er ikke overrasket over rapportens direkte vejledning til at undegrave Rusland.

– Men det slår mig alligevel lidt, hvor åbenlyse de er. Normal hører man politikere tale åbent om, at demokrati og menneskerettigheder er vigtige. Men bag linjerne taler man altså på denne meget direkte facon, siger han til Arbejderen.

Jens Jørgen Nielsen har boet mange år i Rusland og Baltikum og har arbejdet som projektansat og blandt andet også været korrespondent for Politiken.

Ballade i eks-sovjetrepublikker

Rand Corporation foreslår også at underminere Rusland ved at udnytte spændingerne i dets nabolande, som for eksempel Nagorno-Karabakh, Kirgisistan og andre områder.

Et kapitel i rapporten skriver, at USA bør "udnytte spændingerne i Armenien og Aserbajdsjan". USA kan med held knytte Georgien og Aserbajdsjan tættere til NATO. Det vil betyde, at Rusland må styrke sig militært i Sydossetien, Abkhazien, Armenien og i det sydlige Rusland, lyder analysen.

Det kan også ske, hvis Armenien bryder med Rusland. Armenien er i forvejen medlem af NATO's Partnerskab For Fred. Landets konflikter med Aserbajdsjan bidrager i høj grad til at "skabe problemer for Rusland" på den sydlige flanke, vurderer rapporten.

Problemer for USA

Men det er svært at få indflydelse i det sydlige Kaukasus og Centralasien erkender rapporten – "for USA har færre muligheder for at presse Rusland, da russerne har endnu større geografiske fordele i de omtalte områder, hvilket gør det betydeligt dyrere for USA for eksempel at forsvare Georgien end for Rusland at true det".

I Norden kan USA gennem NATO "intensivere" sit forhold til Sverige og Finland og udfordre Ruslands krav på Arktis.

Endelig kan Rusland undergraves ved, at USA bygger den anden USA-base i Syrien, hvor Rusland har hjulpet Bashar al-Assad-regeringen med at nedkæmpe Islamisk Stat og andre dele af den væbnede opposition.

Ukraine og Hviderusland

I Ukraine bør USA fortsætte støtten til regeringen, der ligger i krig med flere provinser. Konkret foreslår rapporten at levere våbenhjælp til regeringshæren.

Jens Jørgen Nielsen mener ikke, at det er nyt, at USA blander sig i Ukraine.

– De har lavet ballade i Ukraine tidligere og blandt andet støttet Bandera, siger Jens Jørgen Nielsen.

Han henviser til den højreekstreme nationalist Stepan Bandera, der var leder af den nationale bevægelse i det vestlige Ukraine, som kæmpede for ukrainsk uafhængighed fra Sovjet. Han arbejdede i den forbindelse sammen med Nazityskland under Anden Verdenskrig for at dræbe tusinder af sovjet-ukrainske partisaner, jøder og civile polakker.

For regimeskifte i Hviderusland

I Hviderusland gælder det ifølge Rand Corporations rapport om at "fremme regimeskifte" gennem at "undergrave regimets legitimitet, hvor udbredt folkelig utilfredshed med regimet kan betyde oprør og magtændring."

"Hviderusland er Ruslands eneste virkelige allierede, så at fremme regimeskifte og ændre landets retning mod vest vil være et stort slag mod Moskva", lyder det i rapporten.

Ifølge Rand Corporation er Hviderusland en "bufferzone mellem Rusland og NATO og "et centralt transitpunkt for russisk olie".

Men udsigterne til en såkaldt farverevolution i Minsk er dårlige, og hvis den kommer, forudser Rand Corporation, "kan Rusland meget vel gribe ind militært for at forhindre det". Og det ville ikke være godt for USA, men et direkte "tilbageslag".

Jens Jørgen Nielsen er eftertænksom i forhold til Rand Corporations rapport.

– Den er er en klar opskrift på at destabilisere Rusland og skabe ballade i de tidligere sovjetrepublikker. Det minder lidt om Zbigniew Brzezinski. Han stak intet under stolen, heller ikke da han udtalte, at USA støttede de lokale mujahideener i Afghanistan imod Sovjetunionen i 1980'erne, siger Jens Jørgen Nielsen til Arbejderen.

Mujahideenerne var forgænger for dagens Taliban, og Brzezinski var sikkerhedsrådgiver for USA's præsidenter Carter, Reagan og Bush senior og forfatter til den meget bramfri bog "The Grand Chessboard" om USA's magt i verden.

Dr. Strangelove

Det sovjetiske dagblad Pravda kaldte i 1970'erne Rand Corporation for "akademiet for videnskab, død og ødelæggelse". Forfatteren til den Rand-kritiske bog "Soldiers of Reason" fra 2008, Alex Abella, har beskrevet Rand som "tænketanken, der kontrollerer USA og har gjort det i 60 år". Senere har vittige hoveder i USA's fredsbevægelse omdøbt Rand Corporation til "America’s University of Imperialism".

Ifølge fredsforskeren Jan Øberg fra Den Transnationale Stiftelse for Freds- og Fremtidsforskning, TFF, i Lund er Rand Corporation egentlig slet ikke en tænketank.

– Det har siden 1960'erne været kendt som en af de mest militaristiske institutioner – ja, ikke tænketanke – i USA's racistiske konfrontations- og nuklearpolitik. Det skyldes ikke mindst atomdoktrinernes nok mest offentligt kendte guru, Herman Kahn – som Stanley Kubrick med al ret lavede sort humor på i Dr. Strangelove.

Jan Øberg har arbejdet som fredsforsker i 40 år, dels som gæsteprofessor ved forskellige universiteter rundt i verden, dels som konfliktanalytiker, mægler og rådgiver i konfliktområder over hele kloden.

Russofobien

Ifølge Jens Jørgen Nielsen startede "russofobien" egentlig i Storbritannien, da Rusland angiveligt truede det britiske imperiums interesser i Indien og dét, der i dag er Pakistan. Det skete i anden halvdel af 1800-tallet. Men USA gik for alvor i briternes fodspor efter Første Verdenskrig og Den Russiske Revolution og fortsatte den ideologiske fortælling om de "slemme russere".

– Men allerede før Den Russiske Revolution opfattede man i USA's magttop russere, ukrainere og jøder som undertrykte, der flygtede til USA for at undgå autoritære regimer, forklarer Jens Jørgen Nielsen, der ud over at være blogger i Arbejderen også er forfatter til flere bøger om Rusland og Polen. Han er desuden med i RIKO, Rådet for International Konflikthåndtering.

For Jan Øberg er rapporten fra Rand Corporation "sørgelig".

– Hvor denne slags rapporter i sin tid kunne ses som en del af USA's selvbestaltede magtpolitik over andre – ikke mindst de allierede – så er de i dag et sørgeligt psykologisk bevis på USA's svaghed, manglende troværdige lederskab og selvtillid samt angst for en fremtid, i hvilken dets imperium og NATO er borte, siger Jan Øberg.

Sanktioner mod Rusland

I sidste uge udtalte udenrigsminister Jeppe Kofod, at Danmark må presse på for at indføre sanktioner mod Rusland i protest mod arrestationen og dommen mod Alexei Navalnyj. Heriblandt sanktioner mod de ansvarlige for arrestationerne ved for eksempel at indefryse midler eller indføre indrejseforbud.

– Sagen med Navalnyj er helt grotesk og et udtryk for et grundlæggende overgreb på frihedsrettighederne i Rusland, siger Jeppe Kofod ifølge dr.dk.

Han opfordrer EU til "sammen med USA at indføre sanktioner". "Det ville være stærkt", siger Kofod.

Men Jan Øberg forstår slet ikke Kofod.

– Der er tale om blind lydighed. Men det er en sikkerhedsrisiko for Danmark. Den her slags politik er farlig, fordi den øger risikoen for kold krig, ødelægger alle samarbejdsmuligheder og dialog, siger han.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. feb. 2021 - 06:40   23. feb. 2021 - 06:42

Rusland

ah@arbejderen.dk
Rand Corporation
  • Forløberen for Rand Corporation, Project Rand, blev oprettet i oktober 1945 og havde som formål at forbinde militær planlægning med forskning og udvikling.
  • Bag Rand Project stod formanden for Douglas Aircraft Company, en række højtstående officerer i USA's militær og Donald Douglas, USA's krigsminister, som forsvarsministeren dengang blev kaldt.  
  • 14. maj 1948 blev Project Rand udskilt fra Douglas Aircraft Company og omdøbt til Rand Corporation og betegner sig herefter som en "uafhængig, nonprofit" forskningsorganisation, tænketank.
  • Har i dag et årligt budget på 357 millioner dollars.
  • Sponsorer: 70 procent af pengene kommer fra ministerier i USA, heriblandt Pentagon og ministeriet for Homeland Security og andre statslige institutioner, men også fra USA Army og US Airforce.
  • Følgende lande bidrager også økonomisk: Storbritannien, Canada, Tyskland, Norge, Holland, Australien, Japan, Sydkorea, Forenede Arabiske Emirater, Qatar og Saudi-Arabien samt EU-kommissionen og en række EU-institutioner – heriblandt EU's Forsvars Agentur.
  • Desuden giver NATO, OECD, Verdensbanken samt multinationale firmaer som Ford og Chevron penge.
  • Har hovedkontor i Santa Monica, Californien, men har også kontor i Pittsburgh, Boston og Washington D.C. samt i Cambridge i Storbritannien og i Bruxelles og i Canberra i Australien.

 Kilder: Rand Corporation og dets sponsorer