18 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 12 °C

USA rasler med sablen overfor Iran

Optrapning i Golfen

USA rasler med sablen overfor Iran

Donald Trump truer fra Det Hvide Hus med at udslette Iran. Men noget tyder på, at USA har svært ved at få arabiske lande og EU med på stridsvognen.

"Hvis Iran starter med at kæmpe, så vil det være den officielle afslutning på Iran. Prøv aldrig at true USA" lød et tweet fra Donald Trump.
FOTO: Brendan Smialowski/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

USA's forsvarsministerium, Pentagon, har udviklet en plan om at sende yderligere 10.000 soldater til Mellemøsten for at afskrække et potentielt angreb fra Iran, lyder det fra unavngivne embedsmænd i Trump-administrationen. Det rapporterer nyhedsbureauet AP.

Der bliver ingen krig mellem USA og Iran, mr. Trump. Prøv i stedet lidt respekt. Det virker!
Mohammad Javad Zarif, udenrigsminister Iran

Men torsdag aften besluttede præsident Donald Trump efter et møde med sin forsvarsminister i første omgang at sende 3000 afsted, skriver dagbladet Wall Street Journal. 

– Iran er en meget farlig spiller, en meget elendig spiller. De er en terrorstat og vi finder os ikke i det, citerer avisen præsidenten i Det Hvide Hus for at sige.

Våben afsted

Ifølge flere medier er der uenighed i Det Hvide Hus om, hvor hårdt man skal gå til værks overfor Iran.

For eksempel skriver The New York Times, at  der er planer om at sende i alt 120.000 soldater afsted. Men at kræfter i Det Hvide Hus samtidig er bange for en altødelæggende krig mod Iran, der har stærke allierede.

Angiveligt har flere fået kolde fødder efter at Donald Trump for få dage siden truede med at udslette Iran, hvis landet retter et angreb mod amerikanske styrker eller interesser i Mellemøsten.

"Hvis Iran starter med at kæmpe, så vil det være den officielle afslutning på Iran. Prøv aldrig at true USA", lød et meget omtalt tweet fra Trump.

Ifølge AP kan der dog blive tale om at sende flere amerikanske våben afsted. I forvejen har Washington sendt en flådeenhed, en række strategiske B-52-bombefly og en missilenhed til regionen. USA begrunder det med en "overhængende trussel" fra Iran.

>> LÆS OGSÅ: Iransk glæde over atomaftale

Kort efter svarede Irans udenrigsminister Mohammad Javad Zarif, at der ikke bliver nogen krig. I et tweet skrev han kort og klart i et svar til Trump: "Prøv respekt. Det virker!".

Alligevel har Trump beordret en stor del af USA's ansatte ved ambassaden i Irak ud af landet – angiveligt på grund af trusler fra væbnede irakiske grupper, der bliver støttet af Iran.

(Video): Den 21. maj besøgte den amerikanske fredsbevægelse Code Pink John Boltons hjem, for at minde Trumps politiske rådgiver om, at optrapningen mod Iran ikke blot er farlig, men også forbryderisk.

EU lunken

Mandag forsøgte USA's udenrigsminister Mike Pompeo at få EU med i den optrappede konflikt med Iran gennem møder i Bruxelles. Men fra både EU's udenrigsminister Federica Mogherini og de franske, tyske og britiske udenrigsministre var der ingen begejstring at spore, skriver den norske portal steigan.no.

>> LÆS OGSÅ: Iranske sanktioner mod USA for terrorstøtte

En NATO-embedsmand udtaler under anonymitet om Pompeos besøg: "Tror de, at vi er dumme?". Han tilføjer, at USA's oplysninger om faren fra Iran er "en elendig samling rygter uden kilder, muligvis plantet information og nogle fotos af skibe, som iranerne måske har udstyret med missiler".

Heller ikke Irans naboland Irak er med på den optrappede retorik fra USA.

Lørdag den 25. maj vil det irakiske parlament stemme om et lovforslag, der vil udvise alle udenlandske tropper fra irakisk jord. De peger specifikt på at det er USA's tropper, der skal ud.

>> LÆS OGSÅ. Atomaftale overskygger menneskerettigheder

Forslaget til den nye lov er fremsat af Iraks to største politiske shia-blokke – og det er ifølge nyhedsmediet outline.com sikkert, at forslaget bliver vedtaget. De to shia-blokke er i forvejen venligt stemt overfor Iran.

>> LÆS OGSÅ: Vi genkender løgnen

Desuden siger den irakiske premierminister, at USA ikke kan anvende irakisk territorium til at starte en krig mod Iran. 

I Oman, der ligger tæt på Iran, lyder det fra regeringen, at den vil forsøge af "mildne spændingen" mellem USA og Iran, rapporterer TV-stationen Al Araby. Samtidig har Pakistan tilbudt at være mægler mellem USA og Iran.

Krigsmodstand i USA

I USA selv advarer flere prominente politikere i Kongressen Trump mod at true Iran.

>> LÆS OGSÅ: Israel er farlig - ikke Iran

En af de demokratiske præsidentkandidater, Tulsi Gabbard, appellerer stærkt til Donald Trump om "ikke" at lytte til krigsretorikken fra Det Hvide Hus' særlige sikkerhedspolitiske rådgiver, John Bolton.

– Trump siger, han ikke ønsker krig, men hans handlinger viser noget andet. Folk som John Bolton og Mike Pompeo har udstukket kursen for en krig med Iran, der kan vise sig at være langt dyrere, langt mere ødelæggende og farligere, end krigen i Irak, siger hun i et interview med ABC News.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. maj. 2019 - 15:24   24. maj. 2019 - 15:28

Iran/USA

ah@arbejderen.dk