16 Apr 2021  

KBH: Let skyet, 9 °C

USA finansierer protester i Hongkong

Medier anklager:

USA finansierer protester i Hongkong

En stor del af de ngo'er og partier, der går forrest i protesterne i Hongkong, har i årevis modtaget millioner af dollars fra den amerikanske fond National Endowment for Democracy, skriver flere kritiske medier.

En demonstrant viste mandag en plakat frem efter stormen på det lokale parlament i Hongkong.
FOTO: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

Flere medier skriver nu, at USA står bag mange af de protester, som tusinder af unge retter mod myndighederne i Hongkong.

Fond i USA har sendt millioner af dollars til ngo'er og partier i Hongkong, der protesterer mod Kina.

Den amerikanske National Endowment for Democracy (NED) – som USA's udenrigsministerium hvert år støtter med 100 millioner dollars – har givet millioner til græsrodsgrupper og partier i Hongkong siden 1990'erne, afslører det dybdeborende netmagasin MintPress News i USA.

Protester mod udvisninger

De seneste protester blev udløst af en ny lov, der ville gøre det lettere at udlevere fanger fra Hongkong til Kina.

Loven er efterfølgende blev suspenderet på ubestemt tid, men protesterne er fortsat i centrum af Hongkong, hvor demonstranterne blandt andet kræver, at bystyrets leder, Carrie Lam, skal gå af. Nogle demonstranter kræver endda autonomi eller uafhængighed.

Mandag stormede aktivister Hongkongs parlament, oversprayede vægge med slagord og begik ifølge myndighederne andet hærværk. Politiet ryddede senere bygningen.

Nogle af demonstranterne blafrer med det officielle flag fra dengang, territoriet var britisk kronkoloni, og beskylder Kina for "kolonialisme".

Flygter til Hongkong

Hongkong er en såkaldt Special Administrative Region (SAR). Før 1997 var det en britisk koloni, men blev overdraget til Kina efter princippet om "et land, to systemer". Det vil sige, at området tilhører Kina, men delvist styrer sig selv gennem eget parlament.

SAR udløber i 2047, og Hongkong kan derfor blive 100 procent kinesisk.

Ifølge journalisten Alexander Rubinstein fra MintPress News er Kinas oprindelige krav om at få kriminelle udleveret fra Hongkong faktisk en del af overgangsplanen frem mod overdragelsen i 2048.

I dag flygter tusinder af kriminelle fra Kina til Hongkong, efter at de har begået deres forbrydelser. De ved, at de ikke bliver udleveret, da der ikke foreligger en aftale om udlevering.

Det er ligesom den amerikanske delstat Louisiana, der har et unikt retssystem, som nægter at sende kriminelle til Texas eller Californien for forbrydelser begået i disse delstater, bemærker Alexander Rubinstein.

Sagen er så ekstrem, at der i Hongkong for tiden går en mand frit rundt, selv om han er eftersøgt af politiet i Taiwan for mordet på sin gravide kæreste, skriver New York Times.

Penge fra USA

Ifølge Alexander Rubinstein har nogle af de mest aktive græsrodsgrupper og partier i protesterne modtaget betydelige pengebeløb fra NED, som er tæt tilknyttet USA's efterretningstjeneste, CIA.

NED's officielle mål er at "styrke de demokratiske institutioner i hele verden" ved at støtte ikke-statslige grupper i mere end 90 lande – heriblandt Hongkong.

NED har spillet en afgørende rolle i utallige amerikanske operationer for regimeskifte, skriver MintPress News om fonden, der blev stiftet i 1983.

I 1991 indrømmede en af stifterne af NED, Allen Weinstein, overfor The Washington Post, at "meget af det, vi gør i dag, blev udført i hemmelighed af CIA for 25 år siden".

En tidligere CIA-agent, Sid Goldsmith, indrømmede i 2017 på et offentligt møde i The Foreign Correspondents Club, Hongkong, at "Hongkong var CIA's lyttepost."

Tidligere CIA-agent Sid Goldsmith: – Hongkong var CIA's lyttepost. (engelsk).

Millioner til ngo'er

NED har to hovedafdelinger i Hongkong. Den ene er Solidaritetscenteret (SC), der hvert år får 155.000 dollars. Den anden er National Democratic Institute (NDI), der får 200.000 dollars om året til sit arbejde.

>> Se NED's egen opgørelse over modtagere i Hongkong her (engelsk)

Desuden får Hong Kong Confederation of Trade Unions støtte årligt. Det er en fagforening, der er antikommunistisk. Den fik imellem 1995-2013 mere end 1,9 millioner dollars.

Niveauet for NED-finansiering til Hongkong-baserede grupper har været konstant i den periode, udtalte Louisa Greve, vicepræsident for NED-programmer i Asien, Mellemøsten og Nordafrika, til den amerikanske radiostation VOA i 2014 og roste især National Democratic Institute (NDI). 

NDI har fået en masse negativ presseomtale i Hongkong fra prokinesiske medier, tilføjede hun.

– Det er ikke usædvanligt, at regeringer, der er autoritære og mangler legitimitet gennem valg, bebrejder udlændinge for borgernes misnøje, vurderede hun.

>> LÆS OGSÅ: USA strammer løkken om Kina

Ifølge VOA begyndte NED at finansiere grupper i Hongkong tilbage i 1994, tre år før Hongkong overgik fra britisk til kinesisk kontrol.

USA understøtter journalister

Alexander Rubinstein kan berette, at NED også støtter både journalistforbundet, Hongkong Journalist Association, de politiske partier Civic Party, Labour Party samt Democratic Party. Alle grupper er en fremtrædende del af den paraplyorganisation (Civil Human Rights Front), der arrangerer de aktuelle protester i Hongkong.

>> LÆS OGSÅ: Kina har verdens største parlament

NED støttede i 2014 også en række protester i Hongkong fra den såkaldte Occupy-bevægelse. Dengang beskyldte det prokinesiske dagblad South China Morning Post NED for at have stor indflydelse på demonstranterne.

Det bekræftede NED-vicepræsidenten i Hongkong, Louisa Greve, overfor VOA samme år.

– Aktivister kender risiciene ved at arbejde med NED-partnerne i Hongkong, men de gør det alligevel, lød det.

Alle de nævnte grupper i Hongkong er sammen med 66 andre grupper medunderskrivere af et aktuelt åbent brev, der kræver menneskerettigheder i Hongkong og Kina. Blandt medunderskriverne er de internationale direktører for Amnesty International og det USA-baserede Human Rights Watch, tilføjer den amerikanske nyhedsportal counterpunch.org.

I øvrigt har NED i årevis støttet oppositionsgrupper i Ukraine med fem milliarder dollars og finansieret ngo'er i Egypten i 2012, i Syrien op til 2011, i Libyen frem til 2011 og i Afghanistan helt tilbage til før 2001 og DDR-grupper frem til 1989.

NED var også aktiv i Rose-revolutionen i Georgien i 2003.

Pres på Kina

Thomas Hon Wing Polin er tidligere seniorredaktør på det internationale nyhedsmagasin Asiaweek og nuværende redaktør af det kinesiske blad Yazhou Zhoukan.

Han er dybt kritisk overfor USA's og Storbritanniens pres på Kina, som konkret får udtryk i fuld støtte til demonstranterne i Hongkong.

"Myndighederne i Hongkong (SAR) er aldeles uforberedte på at håndtere en ægte farverevolution, som vi ser forsøg på at gennemføre", skriver han i det amerikanske netmedie counterpunch.org.

Antikommunister

Thomas Hon Wing Polin er chokeret over, at det er lykkedes at mobilisere hundredetusindvis af især studerende til demonstrationerne på et antikommunistisk grundlag.

"Antikommunisterne gør tusinder af unge til zombieagtige Kina-hadere i deres eget land, en slags antikinesiske stødtropper", skriver han.

Når det er lykkedes at mobilisere så mange, skyldes det, at antikinesiske kræfter kontrollerer både uddannelserne, retssystemet og medierne, vurderer Thomas Hon Wing Polin.

"Tusindvis af lokale unge, der er gennemsyret af giftigt had til det kinesiske kommunistparti og uvidende om international geopolitik, vidner om antikommunisternes fantastiske succes i skolerne. Ved at støtte dem har USA og Storbritannien deres største konsulater i Hongkong, (det vil sige deres største spioncentraler)", skriver kineseren.

"Mange af de unge er uvidende stormtropper for det imperialistiske og antikommunistiske angreb på deres eget land", tilføjer han.

>> LÆS OGSÅ: USA retter missilerne mod Kina

"I dag, hvor det USA-ledte imperium genopliver sin flerdimensionelle krig mod Beijing, er Hongkong tæt på at blive en fremtrædende base for modstand mod Kina", slutter Thomas Hon Wing Polin.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. jul. 2019 - 13:43   03. jul. 2019 - 15:11

Hongkong

ah@arbejderen.dk
Hongkong
 • Hongkong er en særlig administrativ region ved det Østkinesiske Hav i det sydlige Kina.
 • Hongkong var britisk koloni i 156 år, men blev i 1997 delvis overdraget til Kina.
 • Befolkningstal: 7,4 millioner (2017).
 • Landareal: 1.000 kvadratkilometer.
 • Sprog: Kantonesisk og engelsk.
 • Valuta: Hongkong-dollar.
 • Største samhandelspartnere: Kina, USA, Japan og Taiwan.
 • Hongkongs vigtigste funktion er at fungere som en næsten direkte adgang til det kinesiske marked og dermed til cirka 1,2 milliarder forbrugere.

Kilder: The World Factbook, UNESCO Institute of Statistics, UNESCO World Culture Report 2000, Udenrigsministeriets Landefakta

National Endowment for Democracy
 • USA har støttet oppositionsgrupper i Ukraine i årevis med fem milliarder dollars.
 • National Endowment for Democracy (NED) finansierede 56 projekter i Ukraine.
 • NED's officielle mål er at "styrke de demokratiske institutioner i hele verden" gennem at støtte ikke-statslige grupper i mere end 90 lande.
 • I 2013 bevilgede NED over 2,5 millioner dollars til forskellige organisationer i Ukraine.
 • NED blev oprettet i 1983, mens Ronald Reagan var præsident i USA. 
 • USA's udenrigsministerium støtter NED med 100 millioner dollars om året. 
 • NED støttede ngo'er i Egypten i 2012, i Syrien op til 2011, i Libyen frem til 2011 og i Afghanistan helt tilbage til før 2001 og DDR-grupper frem til 1989.
 • NED var også aktiv i Rose-revolutionen i Georgien i 2003.