21 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, dis, 11 °C

USA ber' Cuba trække diplomater hjem fra Washington

Trumps cubapolitik

USA ber' Cuba trække diplomater hjem fra Washington

Trump-administrationen stopper delvist normaliseringen af forbindelserne til Cuba. Anledningen er uforklarlige helbredsproblemer blandt USA's diplomater i Havanna.

USA trækker 60 procent af sine ansatte på ambassaden i Havanna hjem med henvisning til helbredsproblemer. Nu kræver USA, at Cuba reducerer bemandingen på ambassaden i Washington tilsvarende.
FOTO: Alexandre Meneghini/Reuters/Scanpix
1 af 1

USA har trukket 60 procent af sine ansatte på ambassaden i Havanna hjem med henvisning til, at en række ansatte har oplevet helbredsproblemer. Nu har USA's udenrigsministerium bedt Cuba om tilsvarende at reducere antallet af ansatte på Cubas ambassade i Washington med 60 procent, beretter Telesur.

Stærke kræfter blandt eksilcubanere i USA er imod normaliseringen af forbindelserne mellem USA og Cuba.

Cuba beklager USA beslutning, som rammer den igangværende normalisering af forbindelserne mellem de to lande, advarer Cubas chefforhandler Josefina Vidal.

Udenrigsministre mødes

Cubas udenrigsminister Bruno Rodriguez holdt i sidste uge møde med USA's udenrigsminister Rex Tillerson, men det lykkedes ikke at nå til enighed om at fastholde de hidtidige bemandinger på ambassaderne. Tillerson erkender dog, at der ikke er nogen beviser, for, at Cuba står bag de højfrekvenslyde, som mistænkes for at gøre nogle USA-diplomater syge.

De ansatte som forbliver på USA's ambassade i Havanna betegnes som "en nødbemanding".

Den 29. september advarede USA's udenrigsminister landets borgere mod at besøge Cuba, og han meddelte, at USA på ubestemt tid suspenderer hovedparten af visumudstedelse.

Det er et alvorligt slag mod den nyligt indgåede migrationsaftale, hvorefter USA har lovet at udstede 20.000 visaer om året til cubanere, der ønsker at rejse til USA.

Nogen skaber frygt

– De nye forholdsregler vil kølne forbindelserne og rejse nye forhindringer, påpeger Ernesto Dominguez, som underviser i relationerne mellem USA og Cuba ved Havannas Universitet. Det vil ramme den voksende gensidige turisme, og det vil skabe frygt blandt personer og virksomheder, der overvejer at investere i Cuba, frygter Dominguez:

– Det kunne være et af formålene med disse beslutninger, tilføjer Dominguez, som henviser til, at stærke kræfter blandt eksilcubanere i USA er imod normaliseringen af forbindelserne mellem de to lande.

– USA tager sandsynligvis disse beslutninger som følge af indre politiske overvejelser på grund af pres fra forskellige grupper, siger Ernesto Dominguez til nyhedsbureauet Prensa Latina.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. okt. 2017 - 17:29   06. okt. 2017 - 17:30

Cuba

se@arbejderen.dk
Cuba
 • Officielt navn: República de Cuba
 • Præsident: Miguel Diaz- Canel
 • Hovedstad: Havanna 3,7 millioner indbyggere
 • Befolkningstal: 11,2 millioner
 • Befolkning: Hvide: 64,1 procent, mulatter/mestizer: 26,6 procent, sorte: 9,3 procent
 • Fødselsraten er faldet fra 34,3 fødsler pr. 1000 indbyggere i 1965 til 13,6 i 1998 
 • Spædbørnsdødelighed: 4,1 pr. 1000 levendefødte (2017)
 • Middellevealder: 79
 • Det anslås at næsten en million sorte slaver blev bragt til landet fra Afrika ved slutningen af det 19. århundrede. I samme århundrede ankom omkring 150.000 kinesiske kulier til landet under samme slavelignende forhold
 • Sprog: Spansk
 • Spansk koloni frem til 1898. Derefter formelt en selvstændig stat, men cubanerne betegner årene frem til revolutionens sejr 1. januar 1959 som "pseudo-republikken", idet USA i de år havde økonomisk, politisk og militær kontrol med øen.