21 Oct 2018  

KBH: Spredte skyer, dis, 13 °C

USA anerkender ikke droneangreb

Terrorkrig

USA anerkender ikke droneangreb

USA anerkender kun en femtedel af dødelige droneangreb i Yemen, Somalia og Pakistan, viser ny studie. De civile ofres familier sidder derfor tilbage uden hverken anerkendelse, forklaring eller kompensation.

Retsgrundlaget for USA's droneangreb er uklart. Her flyver en drone over det sydlige Afghanistan.
FOTO: Leslie Pratt/U.S. Air Force
1 af 1

Hundredvis af familier af ofrene for USA's droneangreb, der foregår langt fra faktiske konfliktzoner, har ret til at vide, hvad der skete og hvorfor.

Præsident Trump har eskaleret antallet af angreb og er fire gange så mange som det månedlige gennemsnit under Obama.

Det mener forfatterne bag en ny rapport, der har analyseret de dødelige droneangreb i Pakistan, Yemen og Somalia, som USA har gennemført de seneste 16 år. USA ikke officielt er i krig med nogen af de berørte lande.

Rapporten er skrevet af Columbia Law School Human Rights Clinic og den yemenitiske tænketank Sana'a Center for Strategic Studies (SCSS).

Siden terrorangrebet 11, september 2001 har USA gennemført over 700 droneangreb i de tre lande, men de amerikanske myndigheder anerkender, at kun en femtedel er fundet sted.

Uklart, hvem USA må dræbe

USA's såkaldte "målrettede drab" med droner er bliver hemmeligholdt, både når det gælder retsgrundlaget og antal ofre og er meget kontroversielle. Rapporten påpeger, at det stadig er uklart, hvem USA's regering må dræbe og under hvilke omstændigheder.

USA har indrømmet at have dræbt mellem 2867 og 3138 personer mellem 2009 og 2016. I samme periode viser den nye rapport, at 400 af disse var civile ofre. Men USA anerkender kun, at antallet af civile ofre er under 120.

– Næsten ingen af familierne til de hundredvis af ofre har fået oprejsning eller anerkendelse, siger medforfatter og SCSS direktør Waleed Alhariri i en pressemeddelelse.

– Mere end halvdelen af angrebene holdes skjult for offentligheden, tilføjer Rahma Hussein fra Columbia Law School, – og særlig bekymrende er det, at navnene til de civile ofre aldrig bliver registreret.

Flere angreb under Trump

Dette er markant anderledes i forhold til vestlige ofre for amerikanske angreb, understreger forfatterne. Mens vestlige civile ofre modtager præsidentielle undskyldninger, forklaringer på hændelsesforløbet og løfter om kompensation, lider familier i Yemen, Somalia og Pakistan under amerikansk straffefrihed.

Ifølge rapporten blev der i slutningen af Obamas præsidentperiode gjort spæde forsøg på at skabe mere gennemsigtighed i droneangrebene, men præsident Trump har ikke fulgt trop.

Præsident Trump har også eskaleret antallet af angreb, der under hans lederskab tæller fire gange så mange som det månedlige gennemsnit under Obama.

– Vejen til gennemsigtighed er klar. Trump burde ikke gentage Obamas fejltagelser ved at handle i hemmelighed, hvilket underminerer indsatsen mod terror og øger lidelsen til de dræbtes familier, slutter rapportens hovedforfatter Thomas Moorehead fra Columbia Law School.

 

15. jun. 2017 - 10:52   15. jun. 2017 - 11:48

USA

pv@arbejderen.dk