04 Dec 2020  

KBH: Spredte skyer, 4 °C

US-senatorer vil straffe lande, der modtager cubansk lægehjælp

USA-Cuba

US-senatorer vil straffe lande, der modtager cubansk lægehjælp

Et lovforslag i USA stempler Cubas udsendte læger som ofre for "trafficking" og lægger op til at straffe de lande, som modtager hjælp fra Cubas læger og sygeplejersker.

Borgmesteren i byen Crema i Italien takker de cubanske læger, som i to måneder hjalp i kampen mod covid-19 i Norditalien. Også europæiske lande som Andorra og Spanien har modtaget udsendte cubanske læger og sygeplejersker under coronapandemien.
FOTO: Emanuela Nichetti/Facebook
1 af 1

Der ruller en bølge af glæde og sympati i store dele af verden over, at Cuba gavmildt udsender læger og sygeplejersker til lande, som har brug for det i kampen mod corona.

Lige nu har Cuba udsendt over 2000 sundhedsarbejdere til 24 lande.

Denne humanitære indsats har fået tusinder af mennesker til at støtte et forslag om, at disse cubanske læger og sygeplejersker tildeles Nobels Fredspris i 2021.

Vores solidaritet handler om at redde menneskeliv. Det vil være forkert at betragte vores solidaritet som en vare på et marked.
Roger López Garcia, ambassadør

Men i USA ser tre indflydelsesrige senatorer helt anderledes på sagen. De har fremlagt et lovforslag, som skal åbne for sanktioner mod lande, der indgår aftaler om at modtage læger og sygeplejersker fra Cuba. Senatorerne Rick Scott, Ted Cruz og Marco Rubio skriver i deres lovforslag, at Cuba "bruger covid-19-pandemien til at udnytte sine sundhedsarbejdere til profitformål, mens landet selv har et desperat behov for medicin, medicinsk udstyr og læger".

Hvis loven bliver vedtaget, vil den pålægge USA's regering at oprette en liste over de lande, som indgår aftaler med Cuba om udsendelse af læger, og landene kan derefter blive anklaget for meddelagtighed i menneskehandel – såkaldt "trafficking".

"Jeg har igen og igen gjort opmærksom på min bekymring for Diaz-Canel/Castro-diktaturets udbytter-praksis med brug af såkaldte sundhedsmissioner, der blot er en moderne form for trafficking", skriver Marco Rubio i en fællesudtalelse fra de tre senatorer.

Cubas udenrigsminister Bruno Rodriguez har kaldt lovforslaget "en fornærmelse mod Cuba". Og han betegner det som "en desperat manøvre fra anticubanske senatorer ... som truer med at straffe de [lande&#93, der ikke bøjer sig for USA's regerings ensomme og foragtelige politik".

400.000 udsendte over 60 år

Det er ikke noget nyt, at Cuba udsender læger og sygeplejersker til andre lande. Det har Cuba gjort helt siden starten af 1960'erne. De første blev sendt til Algeriet under frihedskrigen mod den franske kolonimagt.

Siden har omkring 400.000 cubanske læger og sygeplejersker arbejdet i kortere eller længere perioder i 164 lande i verden.

Særlig kendt og værdsat blev lægernes indsats under ebolaudbruddet i Vestafrika i 2014/15. I den forbindelse fik de udsendte sundhedsarbejdere i den såkaldte Henry Reeve Brigade i 2017 tildelt WHO's pris – Dr LEE Jong-wook Memorial Prize for Public Health.

For tiden arbejder 28.000 cubanske sundhedsarbejdere i 59 lande.

Cuba indgår aftaler med landene, og rige lande betaler for de cubanske læger, mens fattige lande ikke betaler for den cubanske hjælp. Betalingen afregnes til den cubanske stat, der så udbetaler en del af beløbet til den udsendte læge og dennes familie hjemme i Cuba, mens resten går til at finansiere udsendelsen til lande, der ikke kan betale, eller til at finansiere Cubas hjemlige sundhedsvæsen.

Udsendelsen af sundhedsarbejdere indtjener et betydeligt beløb til Cuba i hård valuta. I 2018 tjente Cuba ifølge landets statistiske kontor således 6,4 milliarder dollars på medicinsk eksport. Hovedparten fra betaling for udsendte læger og sygeplejersker, men også fra salg af medicin og behandling af udenlandske patienter i Cuba.

Ikke noget med "trafficking"

Lovforslagets påstande om "trafficking" og tvangsarbejde under umenneskelige vilkår afviser Cuba kategorisk. Alle udsendte læger og sygeplejersker gør det frivilligt, og selvom den cubanske stat beholder en del af modtagerlandets betaling – når der altså betales – så er det økonomisk fordelagtigt for de cubanske læger og sygeplejersker at deltage i missioner i udlandet, påpeger den britiske universitetslærer Helen Yaffe i sin nye bog "We are Cuba".

På linje med udenrigsministeren i Havanna, afviser Cubas ambassadør i Danmark skarpt påstandene i de tre senatorers lovforslag.

– Vores solidaritet handler om at redde menneskeliv, som er truet under covid-19. Det vil være forkert at betragte vores solidaritet som en vare på et marked, siger ambassadør Roger López Garcia til Arbejderen. Ambassadøren tilføjer, at der er et stort udækket behov for lægehjælp i verden.

– Ifølge FN er der omkring 900 millioner fattige mennesker, som ikke har adgang til et sundhedsvæsen, påpeger Roger López Garcia.

Ambassadøren håber, at lovforslaget vil blive nedstemt, når det kommer til behandling i Kongressen. De tre senatorer, som har stillet lovforslaget, er republikanere, og det parti har flertal i Senatet. Men i Repræsentanternes Hus har Demokraterne flertal.

Roger López Garcia forventer, at de lande, som lovforslaget truer med sanktioner, vil tage til genmæle over for lovgiverne i Washington.

Internationale protester

Og der lyder da også umiddelbare protester mod de tre senatorers lovforslag fra en række lande.

Syv østater, som er medlemmer af Organisationen af Østcaribiske Stater (OECS), har udsendt en fælleserklæring, hvori det blandt andet hedder:

"473 cubanske sundhedsarbejdere arbejder side om side med deres caribiske kolleger i otte lande for at hjælpe med at håndtere spredningen af covid-19. (...) OECS anerkender med taknemmelighed Cubas omfattende globale bidrag, særligt inden for sundhed og katastrofehåndtering (...) Organisationen afviser med dyb bekymring den nye lov ... som klassificerer Cubas humanitære assistance som "human trafficking" med det formål at straffe lande, som tager imod denne medicinske hjælp".

Det cubanske dagblad Granma beretter om en strøm af protester fra parlamentarikere i flere lande. Blandt dem er tyske Eva María-Schreiber, Heike Hansel og Sylvia Gabelmann fra partiet Die Linke, som udtrykker deres respekt for Cubas internationale lægemissioner og deres modstand mod USA's blokade mod Cuba.

De tre forbereder initiativer til støtte for Cuba og mod blokaden i den tyske Forbundsdag og i EU-parlamentet, skriver Granma.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. jun. 2020 - 09:09   26. jun. 2020 - 14:04

Cuba

se@arbejderen.dk
Cubas sundhedsvæsen
  • Cuba har et sundhedsvæsen, som er gratis og tilgængeligt for alle cubanere.
  • Der er familielægen, som dækker et område med 2-300 familier.
  • Der er 'polyklinikken', som dækker en landsby eller et kvarter. Her er der tandlægebehandling, som også er gratis.
  • Der er hospitaler i alle større byer. Nogle specialiserede som børnehospitaler eller med andre specialer.
  • Cuba er med én læge for hver 167 indbyggere det land i verden, som har flest læger per indbygger. 
  • Cuba har en højtudviklet farmaceutisk forskning og produktion. Landet har udviklet vacciner og medicin, som er unikke, og som der er interesse for i udlandet. Under lempelserne af blokaden under præsident Obama blev der for eksempel indgået et samarbejde mellem Cuba og medicinalvirksomheden Roswell Park i USA om klinisk test af en medicin til behandling af lungekræft.
  • Under coronapandemien har Cuba og Kina i fællesskab produceret og brugt den cubansk-udviklede Interferon alfa-2B (Homano Recombinante) i behandlingen af coronasyge. 

Kilder: Bogen We are Cuba med mere