21 Nov 2018  

KBH: Spredte skyer, 5 °C

Tyskland leaser israelske dræber-droner

Tysk oprustning

Tyskland leaser israelske dræber-droner

En giganthandel på 7,5 millarder kroner mellem Tyskland og den stats-ejede våbenprodusent Israel Aerospace Industries forventes klar inden kort tid. Kovending fra det tyske Socialdemokratiet har gjort aftalen mulig.

Israel Aerospace Industries Heron-TP-drone vil fra næste år være en del af det tyske forsvar.
FOTO: Wikimedia Commons
1 af 1

For at understøtte Tysklands udenlandske militæroperationer, vil landets nydannede koalitionsregering – bestående af kristendemokratene CDU og det socialdemokratiske SPD – godkende en aftale med den statsejede Israel Aerospace Industries om leje af droner.

Kontrakten har en værdi på 7,5 milliarder kroner, skriver blandt andre det israelske medie Globes.

Vi har et fuldt forsvarssamarbejde med Israel, vi forpligter os til dets sikkerhed, og er glade for at kunne hjælpe Israel, samtidig med at vi sikrer vort eget land.
SPD's forsvarsordfører Fritz Felgentreu

Det tyske forsvar opfatter sin tilstedeværelse i flere af verdens konfliktzoner som sårbar, uden mulighed for at affyre missiler.

Dronerne vil dog i udgangspunktet ikke være bevæbnet af "hensyn til etik, international lov og den tyske forfatning," siger SPD's forsvarsordfører Fritz Felgentreu til Globes.

Den tyske forbundsdag vil derfor i enkeltsager beslutte om dronerne skal kunne bevæbnes. Alligevel står det klart, at Tyskland for først gang vil have missil-parate droner som en del af sit våbenarsenal.

Den tekniske mulighed for, at dronerne kan udstyres med missiler, har været aftalens springende punkt: Venstrefløjspartiet Die Linke og De Grønne har modsat sig aftalen.

Også befolkningen møder aftalen med skepsis, på grund af den store folkelige modstand mod USA's brug af droner til målrettede drab internationalt, hvor tabstallene ifølge tænketanken New America anslås at være 20 procent civile.

Israel-venlig

Det tyske forsvarsministerium har fastholdt, at dronerne kun ville blive brugt til efterretningsformål. I sommers satte ikke desto mindre regeringspartiet SPD foden ned og afbrød forhandlingerne med IAI i sidste minut.

Under vinteres forhandlinger om nok en koalitionsregering mellem CDU og SPD, har en godkendelse af drone-aftalen stået centralt, og SPD har nu foretaget en kovending i sin holdning.

Tysklands nye udenrigsminister, den socialdemokratiske Heiko Maas, er også regnet for at være langt mere Israel-venlig end sin forgænger, og har lovet en "genstart" af forholdet til landet, skriver Haaretz om våbenaftalen.

SPD's forsvarsordfører Fritz Felgentreu følger trop:

– Vi har et fuldt forsvarssamarbejde med Israel, vi forpligter os til dets sikkerhed, og er glade for at kunne hjælpe Israel, samtidig med at vi sikrer vort eget land, siger han til Globes.

Euro-droner på vej

Årsagen til at Tyskland vil leje, og ikke købe droner er, at landet i samarbejde med Frankrige og Italien selv udvikler droner til militære formål. De såkaldte 'Euro-drones' vil være klare til brug i 2025.

Aftalen kom i stand i 2015, og sigter på at gøre Europa drone-teknologisk uafhængig for at kunne konkurrere med USA og Israel på et militærstrategisk vigtigt område.

>> LÆ OGSÅ: Nyt droneprogram skal fremme dansk våbenindustri

Dele af finansieringen kommer fra EU, som for få år siden tog en historisk beslutning om at sudsidiere våbenproduktion for at øge det Europæiske forsvarssamarbejde, skriver mediet Euractiv.

 

16. apr. 2018 - 07:31   16. apr. 2018 - 07:40

Tyskland

pv@arbejderen.dk