26 Feb 2021  

KBH: Let skyet, 6 °C

Tvivl om gas-angreb i Syrien

Overblik:

Tvivl om gas-angreb i Syrien

De Hvide Hjelme i Syrien gav børn slik og voksne pengegaver for at spille døde og sårede efter påståede angreb med kemisk gas, rapporterer amerikansk TV-station.

Et medlem af De Hvide Hjelme (i baggrunden) i landsbyen Kfar Ruma i Syriens nordvestlige Idlib-provins 30. maj i år.
FOTO: Nazeer Al-Khatib/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

40 medlemmer af det selverklærede syriske civilforsvar De Hvide Hjelme har indrømmet, at de har iscenesat redningsaktioner efter påståede kemiske gasangreb i Syrien, der aldrig havde fundet sted. Målet var at skyde skylden på regeringshæren i Syrien og få vestlige magter til at bombe landet og straffe præsident Bashar al-Assad.

Dét rapporterer den store amerikanske TV-station One America News (OAN).

Formålet med billederne af sårede fra Douma efter et gasangreb var at skyde skylden på den syriske regering og Assad. 
Pearson Sharp, One America News 

– De Hvide Hjelme miskrediterer sig endnu en gang – i takt med at den syriske regeringshær strammer grebet om de sidste lommer af jihadistisk modstand i Idlib-provinsen, siger OAN's journalist Pearson Sharp i et indslag.

Pearson Sharp tvivler helt på hændelsesforløbene i de påståede kemiske angreb, som er beskrevet i de fleste vestlige landes medier.

Iscenesat

Han omtaler i den forbindelse en ny rapport fra den russiskbaserede Foundation for the Study of Democracy, som netop er afleveret til FN. Rapporten er fyldt med interviews med 15 vidner fra damaskusbydelen Douma, 40 medlemmer af De Hvide Hjelme og mere end 25 andre civile fra Syrien.

Her indrømmer De Hvide Hjelme-aktivisterne – ifølge Foundation for the Study of Democracy – at have iscenesat redningsaktioner efter påståede gasangreb.

Foundation for the Study of Democracy's rapport er endnu ikke offentligt tilgængelig for pressen, idet den lige er afleveret til FN, der undersøger forlydenderne om kemiske gasangreb i Syrien.

Maxim Grigoriev fra Foundation for the Study of Democracy kunne ved overdragelsen til FN i april alligevel løfte lidt af sløret for indholdet.

– For få dollars til at købe mad til deres familier blev civile involveret i iscenesatte redningsaktioner, sagde han til Sputnik News.

Gav slik til børn

En kvinde kan i rapporten fortælle, hvordan hun fik et hvidt lagen til at indhylle sig i, hvorefter De Hvide Hjelme i Douma bad hende om at lægge sig på jorden og smøre tandpasta på tænderne, så det skummede om munden.

En anden blev bedt om at "lukke øjnene", mens han blev fragtet til et medicinsk center af medlemmer af De Hvide Hjelme.

Et medlem af De Hvide Hjelme i Douma kunne fortælle, at lokale børn fik slik som belønning for deres deltagelse i de iscenesatte videoer.

Amar Al Mustafa Ibn Mohammad fra byen Aleppo fortæller i et interview, hvordan et kemisk angreb blev simuleret. Ifølge ham bad De Hvide Hjelme ham og andre om at lægge sig ned. Kort før var andre vidner bedt om at forlade lokalet. Børnene blev herefter filmet, som om de var døde efter et gasangreb.

Et medlem af De Hvide Hjelme i Douma kunne fortælle, at lokale børn fik slik som belønning for deres deltagelse i de iscenesatte videoer.

Tvivl om gas

De Hvide Hjelme opererer kun i den væbnede oppositions områder – ikke i regeringskontrollerede områder. 

Pearson Sharp tror ikke på De Hvide Hjelme. Han besøgte selv Syrien i 2018 og forsøgte forgæves at finde tegn på, at et kemisk angreb i Douma virkelig fandt sted den 7. april. Her påstod De Hvide Hjelme, vestlige politikere og medier, at et gasangreb var foregået – udført af regeringshæren. Vestlige TV-stationer viste frygtelige klip af børn, der blev overhældt med vand.

Ikke én eneste, vi talte med, havde set eller hørt noget til et kemisk angreb.
Pearson Sharp, journalist

Svaret kom promte fra USA. Dusinvis af missiler ramte Damaskus og andre steder den 14. marts.

Douma var på det tidspunkt under militær kontrol af den stærkt islamistiske oprørshær Jaysh al-Islam.

>> LÆS OGSÅ: Angreb på Syrien er brud på folkeretten

Ikke en russisk efterplaprer

Pearce Sharp afviser, at hans TV-station ved at omtale den russiske rapport om Syrien ukritisk efterplaprer russiske kilder, som ikke skulle være upartiske i konflikten i Syrien. Rusland har siden 2015 hjulpet regeringshæren med at bekæmpe den væbnede opposition af vestligt støttede oprørere og jihadister.

Pearce Sharp kunne gennem interview med civile og læger i Douma i april 2018 konstatere, at ingen havde bevidnet et gasangreb.

– Ikke én eneste, vi talte med, havde set eller hørt noget til et kemisk angreb. De fleste havde boet i området i 10-15 år. En mand havde været 50 meter fra det påståede nedslagssted den 7. april, og han havde intet oplevet, lød det fra Pearson Sharp i indslaget for et år siden.

>> LÆS OGSÅ: Krigen i Syrien fra en anden vinkel

Tv-stationen OAN er politisk af såkaldt "konservativ-centrum"-observans og støtter normalt præsident Donald Trump. TV-stationen kaldes "en tvilling til Fox-News", skriver netmediet New York Daily News.

OAN har i øvrigt en plads i presselogen ved Det Hvide Hus' pressemøder. 

Robert Fisk også skeptisk

Pearson Sharp får i dag støtte fra den prisbelønnede britiske journalist Robert Fisk fra dagbladet The Independent. Også Robert Fisk besøgte Douma få dage efter det påståede gasangreb i april 2018.

>> LÆS OGSÅ: 48 procent ønsker tropperne hjem

"Øjenvidner og lederen af feltsygehuset i Douma, hvor ofrene var blevet behandlet, insisterede på, at de ikke kendte noget til, at der var anvendt gas", skrev Robert Fisk i sidste uge i The Independent.

Også den britiske TV-kanal BBC's mellemøstekspert og producer Riam Dalati kunne i februar i år sætte spørgsmålstegn  ved den "vestlige" forståelse af Douma-angrebet.

Han mente, at Assad-styrkerne virkelig angreb mål i Douma, men at de meget offentliggjorte hospitalsscener var iscenesat.

"Efter næsten seks måneders undersøgelser er jeg sikker på, at scenerne fra hospitalet i Douma blev iscenesat. Ingen døde på hospitalet," tweetede han den 13. februar i år.

Officiel rappport

Pearson Sharp betvivler upartiskheden i resultaterne fra Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) som har undersøgt det påståede gasangreb i Douma og andre angreb med kemiske våben i Syrien.

I marts udgav OPCW sin endelige rapport, der konkluderede, at klor sandsynligvis blev anvendt i angrebet på Douma, og at regeringshæren sandsynligvis var ansvarlig.

>> LÆS OGSÅ: Regeringshær tager kontrol med Douma

OPCW har 189 medlemsstater. Hovedkontoret ligger i Den Haag i Holland.

Hemmelig rapport

Men kort efter blev en del af rapporten lækket, som ikke skulle have været offentliggjort. Her står, at de tekniske eksperter efter besøg i Douma ikke med sikkerhed kunne bestemme, hvem der anvendte kloren den 7. april. Det er i modstrid med konklusionen i den officielle rapport om episoden, som FN's Sikkerhedsråd modtog i marts 2019.

>> LÆS OGSÅ: Hævet over enhver tvivl

"På dette stadium kan FFM-ingeniørholdet ikke være sikre på, at gascylindrene blev nedkastet fra et fly. Dimensionerne, karakteristika og cylindernes udseende sammenholdt med omgivelserne og hændelsesforløbet er uforenelige med, hvad man kunne forvente af cylindre, der bliver nedkastet fra et fly", står der.

Lige efter konkluderer denne "hemmelige" del af rapporten, at: "Der er større sandsynlighed for, at begge cylindre blev manuelt placeret, end at de blev nedkastet fra fly".

Hermed rejser eksperterne muligheden for, at oprørerne selv har plantet cylinderne.

Præsidentkandidat skeptisk

Theodore Postol, professor i videnskab, teknologi og international sikkerhed ved Massachusetts Institute of Technology i USA, kan ikke forstå, hvorfor denne vigtige hypotese ikke blev overgivet til FN.

"Karakteren af denne tekniske rapport er ikke uden betydning. Udeladelserne er meget alvorlige, idet de politiske konsekvenser er af stor betydning", skriver han til Institute for Public Accuracy i USA, der som "vagthund" efterprøver lødigheden af forskellige mediehistorier.

Theodore Postol får konkret støtte fra en af Demokraternes præsidentkandidater, Tulsi Gabbard, der selv tidligere har besøgt Syrien og er kritisk overfor USA's forsøg på regimeskifte.

– Det lækkede dokument udgør endnu en stor grund til at tvivle på den officielle fortælling om både Douma og de seneste påstande i Idlib, der er under kontrol af al-Qaida-grupper, siger hun til den amerikanske TV-station Fox News.

USA giver mere til De Hvide Hjelme

I 2017 modtog producenterne af en dokumentarfilm om De Hvide Hjelme en Oscar i Hollywood, USA.

Den 14. marts i år meddelte USA's udenrigsministerium, at De Hvide Hjelme er "Syriens helte", og at gruppen får ekstra fem millioner dollars.

"De har reddet mere end 114.000 liv, siden konflikten begyndte, herunder ofre for Assads onde kemiske våbenangreb", begrundede udenrigsministeriet tilskuddet.

I december 2016 tildelte den danske regering 20 millioner til De Hvide Hjelme. Alle partier, inklusive SF og Enhedslistens folketingsgruppe, bakkede op om skridtet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. jun. 2019 - 15:03   04. jun. 2019 - 20:03

Syrien

ah@arbejderen.dk
Det påståede giftgasangreb 2018 i Syrien
 • Den 7. april 2018 klokken 19:30 påstår det syriske civilforsvar De Hvide Hjelme, at den syriske regeringshær har angrebet bydelen Douma i Damaskus med kemiske våben.
 • Der skulle være 45 døde og op til 500 sårede med symptomer som vejrtrækningsproblemer, blå hud, blå læber, fråde om munden, skader på øjne og en klorlignende lugt.
 • Verdenssundhedsorganisationen WHO rapporterer, at lokale partnere fortæller dem, at i alt 70 er døde, hvoraf 43 viser tegn på at have været udsat for kemiske stoffer.
 • Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) ankom i midten af april til Douma og ville forsøge at samle prøver fra området.
 • Styret i Syrien har afvist anklagerne om brug af giftgas.
 • 14. april sender USA, Storbritannien og Frankrig 105 missiler mod mål i Syrien som gengæld mod det påståede giftgasangreb.

Kilder: BBC, The Independent, Bloomberg og WHO

Krigen i Syrien
 • Siden 2011 har der været væbnet opstand mod styret i Damaskus.
 • Over 250.000 er blevet dræbt.
 • 7,6 millioner syrere er interne flygtninge.
 • 4,8 millioner syrere er flygtet ud af landet. Heraf befinder 2,7 millioner sig i Tyrkiet, godt én million i Libanon og over 600.000 i Jordan.
 • USA, Qatar, Saudi-Arabien og en række vestlige lande har fra krigens start støttet den væbnede opposition.
 • Siden 22. september 2014 har USA og allierede gennemført luftangreb i Syrien mod Islamisk Stat.
 • Luftangrebene sker uden tilladelse fra den syriske regering.
 • Rusland indledte 30. september 2015 bombninger i Syrien mod IS og den væbnede opposition efter invitation fra den syriske regering.
 • Tyrkiet invaderede 24. august 2016 Syrien og begyndte at oprette en "humanitær korridor" ved grænsen.
 • Syriske regeringsstyrker kontrollerer 85 procent af landets befolkede områder.
 • 13.-14. december 2016 opnåede regeringsstyrker støttet af russiske fly og libanesiske allierede en total sejr i Syriens næststørste by, Aleppo.
 • 29. december 2016 blev en våbenhvileaftale fremlagt, foreslået af Rusland, Iran og Tyrkiet.
 • I februar 2017 startede fredsforhandlinger i Astana, Kasakhstan, der efterfulgtes af møder i Genève, Schweiz. 
 • 17. marts 2017 ruller tyrkiske tanks ind i den nordvestlige syriske Idlib-provins.
 • I marts 2019 er det meddelt, at Islamisk Stat kun besidder et mindre område i Syrien.
 • I februar 2020 kæmper jihadistiske grupper og tyrkiske soldater i den nordvestlige Idlib-provins mod syriske regeringsstyrker.

Kilder: CNN, FN, The Guardian, SANA, UNHCR