07 Mar 2021  

KBH: Spredte skyer, 6 °C

TTIP skal forbyde boykot af Israel

Amerikanske politikere stiller krav

TTIP skal forbyde boykot af Israel

Amerikanske politikere kræver, at den kommende frihandelsaftale mellem EU og USA (TTIP) skal forbyde boykot af Israel og af israelske bosættervarer.

Boykotten verden over mod Israel stiger. Det bekymrer politikere i USA.
FOTO: Wikimedia Commons/Jonny White
1 af 1

Magtfulde politikere i USA's Kongres har foreslået, at lamme den stigende udenlandske boykot af Israel ved at afskrække eventuelle firmaer i Europa fra at fravælge israelske handelspartnere.

Diskriminerende boykot mod israelske selskaber er illegitim og umoralsk.
Michael Shapiro

Det skal konkret ske ved at indføre en amerikansk lov, der beordrer USA's øverste chefforhandler for frihandel, Michael Froman, til at presse EU under møderne om den store frihandelsaftale TTIP. 

Lovene vil – hvis de bliver vedtaget i begge Kongressens kamre, Senat og Repræsentanternes Hus – forpligte Michael Froman og hans team til at "udnytte frihandelsforhandlingerne til at afskrække potentielle handelspartnere fra at deltage i eller fremme politisk motiverede handlinger som boykot, frasalg og sanktioner mod Israel".

Det står sort på hvidt i lovforslagene, kaldet Israel Trade and Commercial Enhancement Act og US-Israel Trade Enhancement Act, som er foreslået af de to republikanske senatorer Peter Roskam og Rob Portman samt deres demokratiske kolleger, Ben Cardin og Juan Vargas.

>> LÆS US-ISRAEL TRADE ENCHANCEMENT ACT (ENGELSK) HER

I et kapitel i "US-Israel Trade Enhancement Act," står der, at med loven "skabes der en amerikansk politik for at modsætte sig politisk motiverede handlinger fra stater eller internationale institutioner, der straffer eller på anden måde begrænser handelsforbindelser med Israel, såsom boykotter, frasalg eller sanktioner."

Skal bekæmpe boykot

Forslagene vil altså gøre TTIP-aftalen betinget af, at EU stopper de europæiske regeringer, organisationer eller enkeltpersoner, der engagerer sig i boykot af Israel på den ene eller anden måde.

USA og EU forhandler i øjeblikket intensivt om den endelige TTIP-aftale.

En kilde i Washington, som ønsker at være anonym, beretter overfor nyhedsportalen euobserver.com, at lovforslagene er sat i søen, fordi flere europæiske lande "overvejer yderligere mærkning af produkter fra Vestbredden".

I april henvendte 16 EU-lande – heriblandt Danmark – sig til EU's udenrigsminister, Federica Mogherini, for at få indført pligt til, at alle lande mærker varer, som er produceret i israelske bosættelser på Vestbredden og Golan. I dag er det ikke en pligt.

En af senatorerne bag forslaget, demokraten Ben Cardin skjuler ikke hensigten med lovene.

– Lovforslagene har til hensigt at modvirke bestræbelserne på at delegitimere staten Israel. Spørgsmål om grænser og bosættelser skal løses i direkte forhandlinger mellem israelerne og palæstinenserne, siger han til netportalen politico.com.

Mens den republikanske forslagsstiller, Peter Roskam, skriver på sin hjemmeside, at lovene direkte skal "bekæmpe BDS, der begrænser de kommercielle forbindelser med Israel".

BDS står for boykot, frasalg og sanktioner.

– Diskriminerende boykot mod israelske selskaber eller amerikanske virksomheder, der driver forretning i Israel, er illegitim og umoralsk, siger Michael Shapiro, rådgiver for senator Roskam, til politico.com.

Pres mod firmaer

I lovforslaget står der, at amerikansk lov skal kræve, at "udenlandske virksomheder, der handles på børser i USA, skal oplyser om, hvorvidt de har deltaget i eller har været udsat for pres for at deltage i økonomisk diskrimination mod Israel". 

Hvis udenlandske domstole dømmer amerikanske virksomheder "alene, fordi de driver forretning i Israel, skal amerikanske domstole underkende disse domme".

Kongressen skal have "regelmæssige rapporter om BDS-aktiviteter" og eventuelle retsager mod amerikanske firmaer. Kongresen skal også informeres om, hvilke skridt USA's regering tager for at "afskrække" udenlandske domstole.

I Israel er regeringen bekymret for boykotten og støtter derfor lovforslagene i USA's Kongres.

–  Verden synes at være ved at miste tålmodigheden med os. Vi er eksportorienterede, og denne eksport afhænger af vores globale omdømme. Status quo vil ramme hver af eneste af os på lommen. Det vil gøre ondt på alle israelere, siger finansminister Yair Lapid ifølge israelske Ynetnews.com.

Anna Baltzer, der er national koordinator i den amerikanske kampagne for at afslutte den israelske besættelse af Vestbredden og Gaza, mener derfor, at boykotten mod Israel skal fortsætte, trods de nye lovforslag i USA.

Hun afviser, at europæiske regeringer og boykot-aktivister gør noget ulovligt ved at boykotte Israel.

– Tværtimod. Det er vores grundlovssikrede ret at arbejde for BDS imod Israel og mod de virksomheder, der profiterer fra bruddene på palæstinensernes menneskerettigheder, siger hun i en pressemeddelelse på gruppens hjemmeside.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. maj. 2015 - 17:19   21. maj. 2015 - 12:51

Boykot Israel

Anders Fenger
Skribent
Boykotbevægelsen, BDS
 • BDS står for Boykot, Deinvesteringer og Sanktioner.
 • Gennemfører internationale kampagner for boykot, sanktioner og frasalg (BDS) mod Israel.
 • Blev lanceret den 9. juli 2005 af over 170 palæstinensiske partier, fagforeninger, NGO'er.
 • Kræver at Israel afslutter besættelsen af ​​de palæstinensiske og andre arabiske områder, som det besatte i 1967.
 • Kræver at de israelske bosættelser på Vestbredden og apartheidmuren bliver fjernet.
 • Kræver at Israels diskrimination imod dets palæstinensiske borgere stopper.
 • Fastholder de palæstinensiske flygtninges ret til at vende tilbage til deres hjem i overensstemmelse med FN's resolutioner.
 • Flere kendte meningsdannere støtter BDS. Heriblandt den sydafrikanske ærkebiskop Desmond Tutu, den afdøde forsker Stephen Hawking, journalist og forfatter Naomi Klein, den politiske aktivist og professor Angela Davis samt filosof og queer-teoretiker Judith Butler.
Boykot Israel
 • Boykot Israel blev dannet i 2002. Boykot Israel arbejder blandt andet for en økonomisk-politisk boykot af Israel - herunder boykot af israelske varer og produkter, modstand mod samarbejdsaftaler og frihandelsaftaler mellem Israel og Danmark/EU. Og boykot af turisme til Israel.

 • Boykot Israel er inspireret af 1980’ernes boykotkampagne mod Sydafrika. Dengang arbejdede antiapartheid-bevægelsen også med generel boykot. Kampagnen startede på græsrodsniveau, men voksede sig stærk og endte med at blive vedtaget på regerings- og FN-niveau.

 • På Boykot Israels hjemmeside finder du en liste over produkter og mærker, som er produceret i Israel.