12 Aug 2020  

KBH: Spredte skyer, 18 °C

Trumps angreb på Kina følger republikansk PR-manual

Drejebog skal vinde valget

Trumps angreb på Kina følger republikansk PR-manual

USA's præsident Donald Trump og udenrigsminister Mike Pompeo insisterer på, at de har beviser på, at Kina er ansvarlig for coronapandemien, og at den er opstået på et laboratorium i Wuhan. Deres angreb følger en ny drejebog for at vinde valget, som Republikanerne sendte ud til partiets kandidater i april.

FOTO: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

"Kina forårsagede denne pandemi ved at skjule den, lyve og hamstre verdens forsyninger af medicinsk udstyr." Det er hovedbudskabet i en ny manual, som Republikanernes Nationale Senatskomite har udsendt til partiets kandidater til efterårets valg i USA.

Læser man Republikanernes manual, springer lighed-erne mellem dens budskab og Donald Trumps/Mike Pompeos udtalelser i øjnene. Manualen indeholder en kort og en udvidet oversigt over argu-menter, som kandidater-ne kan bruge.

Og USA's præsident Donald Trump samt udenrigsminister Mike Pompeo følger tilsyneladende samme strategi med deres angreb på Kina. I weekenden fastholdt begge, at der er beviser på, at coronavirussen er blevet til på et laboratorium i Wuhan. 

Søndag den 3. maj blev Mike Pompeo interviewet af den amerikanske TV-station ABC News

– Vi kan bekræfte, at det kinesiske kommunistiske parti gjorde alt, hvad det kunne, for at sikre, at verden ikke lærte rettidigt om, hvad der foregik, sagde Mike Pompeo og fortsatte:

– Husk, at Kina har en historie med at inficere verden ... Det er ikke de første gange, vi har set, at verden er blevet udsat for vira som følge af fejl i et kinesisk laboratorium.

– Jeg kan fortælle jer, at der er en betydelig mængde beviser på, at dette kom fra det laboratorium i Wuhan, sagde Mike Pompeo og tilføjede, at Kinas Kommunistiske Parti kunne forhindre coronapandemien, men undlod.

Mike Pompeo ville dog ikke udtale sig om, hvorvidt laboratoriet har ladet virussen slippe ud bevidst, eller om det er sket ved et uheld. Imidlertid erklærede Mark Milley, general og militærets øverstkommanderende, at der ikke foreligge nogen beviser.

– Kom det ud af virologilaboratoriet i Wuhan? Opstod det på et vådmarked der i Wuhan? Opstod det et andet sted? Og svaret på det er: Vi ved det ikke, sagde Mark Milley tirsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Manualen

Læser man Republikanernes manual, springer lighederne mellem dens budskab og Trumps/Pompeos udtalelser i øjnene. Manualen indholder en kort og en udvidet oversigt over argumenter, som kandidaterne kan bruge.

Kandidaterne opfordres blandt andet til at slå på, at "Kinas kommunistiske Parti forårsagede pandemien", og "Kina er ikke en allieret, og "de er ikke kun en rival – de er en modstander, og det kinesiske kommunistparti er vor fjende". Desuden opremser manualen en lang række andre anklager mod Kina samt eksempler på, hvad kandidaterne kan love at gøre, hvis de bliver valgt.

Desuden indeholder manualen anklager mod verdenssundhedsorganisationen WHO, advarsler mod politisk korrekthed, Demokraternes blødsødenhed overfor Kina og vejledning i at håndtere anklager om racisme.

Manualen hævder blandt andet, at kinesiske laboratorier er berygtede for deres elendige håndtering af sikkerheden, ligesom den fastholder, at "coronavirussen er sandsynligvis resultatet af et utilsigtet udslip fra en kinesisk forskningsfacilitet – årtier med tilfældige eksperimenter med vira og uagtsomhed i biosikkerhed gjorde udslippet af ​​en flagermus til en sandsynlig kilde til coronavirus".

Anklagerne kommer ikke kun fra Republikanerne, men har floreret i flere amerikanske medier – heriblandt Washington Times og i en blog af Josh Rogin i Washington Post den 14. april.

Internationalt forskningscenter i Wuhan

Den forskningsfacilitet, som manualen, Donald Trump og Mike Pompeo og flere medier henviser til, er Wuhan Institute of Virology. Påstanden om, at coronavirussen er skabt i et laboratorium, er tidligere blevet afvist af en række førende forskere. 

Det fremgår blandt andet af en artikel af flere forskere i det videnskabelige magasin Nature. Her skriver forskerne, heriblandt den danske forsker Kristian G. Andersen, at "vores analyser viser klart, at SARS-CoV-2 ikke er laboratorieskabt eller en bevidst manipuleret virus."

Det er den amerkanske journalist Max Blumenthal, der kritisk har gennemgået Josh Rogyns blog og andre artikler om sagen i en artikel på netmediet Grayzone. Han henviser også til en artikel i det britiske magasin The Lancet, hvor 27 forskere i et åbent brev fordømmer "konspirationsteorier, der antyder, at covid-19 ikke har en naturlig oprindelse".

Det virologiske institut i Wuhan blev oprettet i 1956. Den særlige del, som Trump og Pompeo henviser til, er et laboratorium og en forskningsenhed, som blev til, efter at Kina og Frankrig indgik en mellemstatslig aftale i 2004. I 2005 blev Wuhan Institute of Virology udpeget som center for den nye forskningsenhed, og arbejdet med at bygge det nye forskningscenter blev afsluttet 2015.

I 2016 blev centeret internationalt certificeret som et level 4 (BSL-4), som er den højeste internationale standard i forhold til biosikkerhed. Der findes en række af sådanne forskningscentre med samme sikkerhedsgodkendelse, hvis formål er at forske i forebyggelse og behandling af dødelige sygdomme.

Både franske og kinesiske myndigheder samt den Internationale Organisation for Standardisering (ISO) har godkendt sikkerheden i instituttet i Kina. Frankrigs præsident Emmanuel Macron har da også i en officiel erklæring afvist anklagerne i dele af pressen i USA.

Vi vil gerne gøre det klart, at der indtil i dag ikke er noget faktuelt bevis, der bekræfter de seneste rapporter i amerikansk presse, som forbinder covid-19 og arbejdet på P4-laboratoriet i Wuhan, Kina", skriver Emmanuel Macron den 8. april.

Laboratoriet har da også en lang række internationale partnerskaber. Heriblandt er en række universiteter i USA og Europa, FN's fødevareorganisation FAO, Verdenssundhedsorganisationen WHO samt Novo Nordisk Researchcenter.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. maj. 2020 - 08:14   15. maj. 2020 - 14:40

USA

mj@arbejderen.dk
Lyt til artiklen