27 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, 8 °C

Trump vil skære dybt i Medicare og Medicaid

Fattiges sundhed i skudlinjen

Trump vil skære dybt i Medicare og Medicaid

USA's præsident vil skære dybt i de statslige sundhedsprogrammer Medicaid og Medicare, der henholdsvis hjælper med at dække medicinske omkostninger til lavindkomstfamilier og skaffer sundhedsforsikring til ældre.

Donald Trump lovede i 2016 ikke at beskære Medicaid og Medicare.
FOTO: Alastair Pike/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

USA's præsident Donald Trump vil skære dybt i de to statslige sundhedsprogrammer Medicare og Medicaid, hvis han bliver genvalgt til en anden præsidentperiode næste år. Det skriver det amerikanske dagblad New York Times.

Vi vil presse politikerne til at støtte et universelt sundhedsvæsen. Vore patienter kan ikke vente.
Bonnie Castillo, National Nurses United

Donald Trump lovede ellers i valgkampen i 2016, at han ikke ville røre velfærdsprogrammerne.

New York Times citerer den republikanske senator John Barrasso fra delstaten Wyoming for at sige, at Republikanerne allerede har diskuteret at skære i de to velfærdsprogrammer næste år, og at præsidenten desuden har udtrykt åbenhed overfor idéen.

Milliardnedskæringer

I Trumps 2020-budget med titlen "Budget for et bedre USA er der forslag om at skære 1.500 billioner dollars i Medicaid over de næste 10 år. 

Medicaid er et statsligt sundhedsprogram, der hjælper med at dække medicinske omkostninger for alle borgere med lav indkomst.

>> LÆS OGSÅ: En procent ejer 38 procent af rigdommene

Det andet velfærdsprogram, Medicare, ser ud til at blive beskåret med 845 milliarder dollars over 10 år.

Det er et nationalt sygesikringsprogram, som giver sundhedsforsikring til ældre amerikanere over 65 år samt til yngre med handicap.

Endelig er der forslag om, at programmet Social Security bliver skåret ned med 25 milliarder dollars. Det betyder lavere pensioner til visse grupper ældre og handicappede samt lavere bistand til udsatte familier. Det vil også ramme sundhedsforsikring til børn og "lavindkomstborgere".

Mod valgløfte

Trump skrev i 2015 på sin kampagneside: “Jeg vil ikke skære i sociale velfærdsprogrammer som alle andre republikanere. Jeg vil ikke skære i Medicare eller Medicaid.”

>> LÆS OGSÅ: Trump brød sine løfter

I 2016 udtalte han også, at han ville udradere den amerikanske statsgæld på 19 billioner dollars over otte år. Nu roser den republikanske senator John Thune fra delstaten South Dakota præsidenten for at tage ansvar.

– Det kræver sand ledelse at foreslå at skære i Medicare, Medicaid og Social Security, og det kræver mod at vedtage lovene i Kongressen, siger han til New York Times.

For universel sundhed

Fagforbundet National Nurses Unite, der organiserer 150.000 sygeplejersker i USA, kræver, at velfærdsprogrammerne bevares og udbygges.

– Som sygeplejersker ser vi hver dag de ødelæggende virkninger af sundhedspolitikken på vores patienter. Vi vil presse politikerne til at støtte et universelt sundhedsvæsen. Vore patienter kan ikke vente, udtaler forkvinden, Bonnie Castillo, ifølge nyhedsportalen commondreams.org.

Allerede i 2017 advarede demokraten Bernie Sanders mod nedskæringerne i de omtalte velfærdsprogrammer.

“Mærk jer mine ord: Så snart den republikanske skattelov er kommet igennem, vil Republikanerne insistere på at skære i Medicare og Social Security for at reducere statsunderskuddet”, skrev Bernie Sanders i et tweet.

Trumps nye skatte- og beskæftigelseslov, TCJA, blev underskrevet ved udgangen af 2017 og betyder, at selskabsskatten er blevet sænket fra 35 procent til 21 procent. 

Bernie Sanders er senator fra delstaten Vermont og forsøger i øjeblikket at blive Demokraternes kandidat til præsidentvalget næste år.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. aug. 2019 - 14:19   01. sep. 2020 - 12:25

USA

ah@arbejderen.dk
Fattigdom i USA 2016
  • 40,6 millioner mennesker lever i fattigdom i USA. Det svarer til 12,7 procent af befolkningen.
  • 16,3 procent af kvinderne lever i fattigdom. Det tilsvarende tal for mænd er 13,8 procent. 
  • 21,2 procent af børnene lever i fattigdom.

Fattigdom fordelt på etnicitet

  • USA's oprindelige befolkning: 27,6 procent
  • Sorte: 26,2 procent
  • Latinamerikanere: 23,4 procent
  • Hvide: 12,4 procent
  • Asiatere: 12,3 procent

Kilde: povertyusa.org