06 Apr 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 6 °C

Trump vil redde USA's olieindustri

Stor hjælpepakke på vej

Trump vil redde USA's olieindustri

Fredag offentliggjorde USA's præsident Donald Trump en stor hjælpepakke til landets olieindustri, der er ramt af det faldende globale olieforbrug i kølvandet på coronapandemien. Klimabevægelsen raser.

Doug McMillon, administrerende direktør for Walmart, takker Donald Trump under pressemødet i fredags, hvor præsidenten præsenterede hjælpepakken.
FOTO: Jim Watson/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Fredag fremlagde USA's præsident Donald Trump en plan for at redde landets virksomheder økonomisk i kølvandet på den globale coronapandemi.

Trumps svar på den globale pandemi prioriterer forurenerne blandt milliardærerne og virksomhederne før amerikanske familier.
John Noël, Greenpeace USA

Planen gavner blandt andet landets olieindustri, som er ramt af faldende priser på olie, efter at den globale efterspørgsel efter olie er faldet siden coronaudbruddet i Kina.

Faldet i prisen blev yderligere forstærket af den igangværende oliekrig mellem Saudi-Arabien og Rusland. Saudi-Arabien har sænket prisen, fordi Rusland har afvist at sænke olieproduktionen for at holde prisen oppe.

Olieprisen faldet med 24 procent

Sidste uge var den værste for olieindustrien siden den økonomiske krise i 2008. Mandag faldt olieprisen med hele 24 procent, skriver den amerikanske TV-station CNBC.

Den faldende efterspørgsel på olie fik aktierne i olieindustrien til at rasle ned. Eksempelvis faldt Exxon Mobils aktier med 20 procentpoint, mens Chevrons faldt med 12 procentpoint.

– Baseret på olieprisen har jeg instrueret energiministeren om at købe store mængder råolie til en meget god pris – til lagring i USA's strategiske reserver, erklærede Donald Trump på et pressemøde, hvor han var omgivet af administrerende direktører fra en række af USA's største virksomheder.

– Vi vil fylde dem helt op til toppen og spare de amerikanske skatteydere for milliarder og milliarder af dollars, hjælpe vores olieindustri [og fremme] det vidunderlige mål, som vi har nået, som ingen troede var muligt: energiuafhængighed, tilføjede præsidenten ifølge den amerikanske TV-station CNBC.

Erhverslivet glæder sig 

Pakken bliver godt modtaget i olie- og gasindustrien.

– Det er en fantastisk idé. SPR (USA's strategiske oliereserver, red.) er en af de få håndtag, som USA kan dreje på i tider med tumult på oliemarkedet, sagde John Kilduff, grundlægger af Again Capital.

– Det har tjent landet godt, når forsyningerne er blevet stramme eller på anden måde har været utilgængelige i tider med naturkatastrofer eller geopolitisk uro, tilføjer John Kilduf, som håber, at opkøbet af 92 millioner tønder olie vil rette op på prisen og bremse aktiefaldet.

Pakken kommer, efter at repræsentanter fra olie- og gasindustrien mødtes med Trump-administrationen onsdag morgen. Og pakken har allerede haft effekt. Fredag steg prisen på råolie med fem procent.

– Ud fra de seneste data (6. marts) manglede SPR 92 millioner tønder olie. Det er det perfekte tidspunkt til at fylde dem op: Priserne er lave, og vi engagerer os militært i Mellemøsten. For en gangs skyld er Ruslands tab vores gevinst, sagde Scott Nations, der er ledende investor og formand for NationsShares.

Miljøorganisationer raser

Mens olie- og gasindustrien glæder sig, raser klimaorganisationerne. De kritiserer blandt andet, at redningspakken for industrien kommer, før Trump-administrationen fremlagde en plan for at håndtere coronaepidemien til gavn for befolkningen.

– Trump har endnu engang prioriteret olie- og gasindustriens interesser før befolkningens og lokalsamfundets interesser, mener Alex Doukas fra organisationen Oil Change International og tilføjer:

– Med dette initiativ har Trump rullet en plan ud for at støtte USA's olieselskaber, endnu inden han overhovedet har gidet give garanti for løn under sygdom til amerikanske arbejdere, som vil stå i frontlinjen under coronakrisen i de kommende uger.

Også Greenpeace kritiserer Trumps gavepakke til olie- og gasindustrien: 

– Trumps svar på den globale pandemi prioriterer forurenerne blandt milliardærerne og virksomhederne før amerikanske familier. Der er intet bevis for, at denne uddeling vil beskytte arbejdspladser, pensioner og sociale ydelser eller lette de vanskeligheder, som arbejdere i den fossile industri eller lokalsamfundene står over for lige nu i dette covid-19-udbrud. Det er ikke andet end en gave til den industri, som har skabt klimakrisen, siger John Noeël fra Greenpeace USA.

Organisationen har regnet på, hvad Trumps redningspakke til olie- og gasindustrien kommer til at koste de amerikanske skatteydere, og prisen anslås til at koste de offentlige kasser 2,6 milliarder dollars, hvilket svarer til knap 17,5 milliarder kroner.

Til sammenligning påpeger Greenpeace, at prisen for Kongressens initiativer til at inddæmme coronaepidemien og styrke sundhedsvæsenet kun afsætter anslået 1,7 milliarder dollars – svarende til 11,4 milliarder kroner.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. mar. 2020 - 11:58   16. mar. 2020 - 15:36

USA

mj@arbejderen.dk
Trumps svar på coronapandemien
  • USA's præsident fremlagde fredag den 13. marts 2020 en pakke for at hjælpe landets olie- og gasindustri, som er presset af den faldende efterspørgsel på grund af coronapandemien og oliekrigen mellem Saudi-Arabien og Rusland.
  • Olieprisen faldt i sidste uge med 24 procent.
  • Exxon Mobils aktier faldt med 20 procent, mens Chevrons aktier faldt med 12 procent.
  • Trump har beordret energiministeren til at opkøbe olie til en "god pris" for at opfylde USA's strategiske lagre af olie (SPR).
  • SPR har en kapacitet på 714 millioner tønder olie, lagrene er p.t. på 634 millioner tønder.
  • Det betyder, at energiministeriet skal købe 80 millioner tønder olie for at fylde lagrene til maksimum. 80 millioner tønder råolie svarer til en uges produktion i USA.
  • Med den nuværende oliepris på 33 dollars per tønde olie vil det koste statskassen 2,6 milliarder dollars, hvilket svarer til 17,5 milliarder kroner.
  • USA's Kongres har fremlagt en lovpakke for at håndtere coronapandemien og styrke sundhedsvæsenet, som anslås til at koste 1,7 milliarder dollars svarende til 11,4 milliarder kroner.

Kilde: CNBC og Greenpeace USA