23 Jan 2020  

KBH: Overskyet, 5 °C

Trump udpeger ny høg som sikkerhedsrådgiver

John Bolton ude i kulden

Trump udpeger ny høg som sikkerhedsrådgiver

Donald Trump har fyret sin nationale sikkerhedsrådgiver på gråt papir. Men John Bolton erstattes med en anden højreorienteret høg, der både har været ansat i våbenindustrien og tilhørt en antimuslimsk tænketank.

Fra den ene høg til den anden. Den hidtidige nationale sikkerhedsrådgiver for Donald Trump, John Bolton (til højre) bliver afløst af en tidligere vicepræsident for et våbenfirma.
FOTO: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

Efter at USA's præsident Donald Trump tirsdag fyrede sin nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton, har han midlertidigt ansat en Charles Kupperman, der både er Boltons tætte allierede og tidligere ansat i våbenindustrien.

Den nye nationale sikkerhedsrådgiver sad i bestyrelsen for en antimuslimsk og krigsgal tænketank. 
Southern Poverty Law Center

Kupperman har også siddet i bestyrelsen i den højreorienterede og antimuslimske tænketank "Center for Security Policy" fra 2001-2010.

Kupperman og John Bolton grundlagde i 2015 tænketanken "Foundation for American Security and Freedom", der i 2015 angreb atomaftalen med Iran i kraftige vendinger.

Reagans mand

Kupperman begyndte sin karriere i Washington i 1970'erne og fungerede som politisk rådgiver i en nykonservativ tænketank, Committee on the Present Danger, der fodrede USA's regering med aggressiv antisovjetisk propaganda.

I 1980 arbejdere Kupperman i republikaneren Ronald Reagans valgkampagne og fortsatte i Det Hvide Hus, da Reagan indtog præsidentposten.

Da Reagan gik af som præsident, fik Kupperman job i våbenindustrien for henholdsvis Lockheed Martin og Boeing frem til 2006.

Ifølge en tweet fra borgerrettighedsgruppen "Southern Poverty Law Center" sad den nye nationale sikkerhedsrådgiver i bestyrelsen for en antimuslimsk og krigsgal tænketank.

Fra 2001-2010 sad han i bestyrelsen for tænketanken "Center for Security Policy" (CSP), der ifølge borgerrettighedsgruppen "Southern Poverty Law Center" er antimuslimsk og krigsgal.

>> LÆS OGSÅ: Er USA i gang med en farverevolution i Hongkong?

Gruppen påpeger i en tweet, at CSP er en "hadgruppe", der fremmer diverse konspirationsteorier om, at muslimer har infiltreret USA's regering og forsøger at etablere islamisk lov i landet.

Grundlæggeren af CSP, Gaffney Jr., har blandt andet påstet, at den tidligere amerikanske præsident, Barack Obama, i virkeligheden var muslim, og at udenrigsminister Hillary Clintons øverste rådgiver, Huma Abedin, arbejdede for Det Muslimske Broderskab.

Høgen Bolton

Ifølge den britiske TV-station BBC blev Bolton blandt andet fyret, fordi han var uenig i at invitere den militante afghanske gruppe Taleban til USA for at indlede fredsforhandlinger.

Her fyrer Donald Trump sin nationale sikkerhedsrådgiver.

Mødet blev i øvrigt aflyst, efter at Taleban tog ansvaret for et angreb i den afghanske hovedstad Kabul, hvor en amerikansk soldat og 10 andre blev dræbt.

John Bolton, der blev udpeget som sikkerhedsrådgiveri april 2018, var den tredje i rækken af nationale sikkerhedsrådgivere i Trump-administrationen. Tidligere har Michael Flynn og H. R. McMaster besiddet posten. Keith Kellogg var i en meget kort periode fungerende national sikkerhedsrådgiver.

Den nationale sikkerhedsrådgivers opgaver tæller blandt andet at assistere og rådgive præsidenten om den nationale sikkerhed og udenrigsanliggender.

Boltons arv

John Bolton har sat sine mærkbare fodaftryk i USA's udenrigspolitik.

Han har været en førende kraft for regimeskifte i Venezuela, Iran, Cuba og andre lande over hele verden, som ikke fører en politik, der passer ind i USA's interesser.

I januar blev Bolton afsløret i at ville sende 5000 soldater til Colombia for at true Venezuela med invasion.

>> LÆS OGSÅ: USA på krigskurs imod Iran

Han var og er stærkt konservativ og bliver af den latinamerikanske TV-station TeleSur kaldt "en berygtet krigshøg", der har vist sig at være bemærkelsesværdig taktløs for en diplomat.

Foragt for FN

Bolton arbejdede under den tidligere præsident Ronald Reagan i 1980'erne og var FN-ambassadør for George W. Bush, selv om han udtrykte foragt for FN.

Han var ligesom Donald Trump fra starten imod atomaftalen med Iran. Aftalen blev indgået i 2015 mellem Iran på den ene side og USA, Rusland, Kina, Frankrig, Tyskland Storbritannien og EU på den anden side. Og en måned efter Boltons tiltrædelse trak USA sig fra aftalen.

Bolton har omtalt Palæstina som en ”såkaldt stat”, der ikke opfylder kravene til en "legitim nation".

>> LÆS OGSÅ: "Fifty-fifty chance for krig mod Iran"

Den nu forhenværende sikkerhedsrådgiver har også betegnet Cuba, Nicaragua og Venezuela som "tyranniets trojka" og roste Brasiliens højreradikale præsident, Jair Bolsonaro.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. sep. 2019 - 10:45   12. sep. 2019 - 12:04

USA

ah@arbejderen.dk