26 Sep 2018  

KBH: Spredte skyer

Trump truer Venezuela med krig

USA i offensiven

Trump truer Venezuela med krig

Venezuelas præsident Maduro møder truslen fra USA med ordre til en national civil-militær forsvarsøvelse den 26. og 27 august.

"Yankee Go Home", lød det fra en stor demonstration i Caracas mandag, som afviser præsident Trumps trussel fra dagen før om at sætte USAs militær ind mod Venezuela.
FOTO: Eueslei Marcelino/Reuters/Scanpix
1 af 1

I løbet af blot en uge truede USA's præsident både Nordkorea og Venezuela med militært angreb. 

– Vi har mange valgmuligheder over for Venezuela, herunder den militære mulighed, hvis det bliver nødvendigt, lød ordene fra Trump.

USA's politik er at skabe uro og derpå udnytte uroen som en anledning til intervention.
Ron Paul, tidligere medlem af USA's kongres

Truslen  bliver fordømt i Venezuela, hvor omkring 200.000 mennesker ifølge den latinamerikanske tv-station TeleSur mandag mødte op ved præsidentpaladset for at støtte præsident Maduro. Fra nabolande som Ecuador, Nicaragua og Cuba har der lydt klare afvisninger af Trumps udtalelse:

– Vi kræver respekt for staternes ret til selvbestemmelse og siger nej til indblanding, siger Ecuadors præsident Lenin Moreno.

Venezuelas præsident Maduro møder truslen fra USA med ordre til en national civil-militær forsvarsøvelse den 26. og 27 august.

I sin tale ved mandagens store støttedemonstration krævede præsidenten også, at lederne af oppositionen offentlig kritiserer truslen fra Trump. Hvis ikke de gør det, vil de blive anklaget for landsforræderi, lød det fra Maduro.

Trumps dømmekraft

Trumps trussel mod Venezuela møder modstand fra mange sider.

– Hans trusler om en militær aktion mod Venezuela, der ikke truer og slet ikke kan true USA, er udtryk for en chokerende mangel på dømmekraft, siger Ron Paul, der leder Instituttet for Fred og Fremgang i USA. Ron Paul har siddet i Kongressen fra 1997 til 2013, valgt i Texas til en plads Repræsentanternes Hus.

Ron Paul kritiserer USA's politik over for Venezuela – også den politik, som Trumps forgængere i Det Hvide Hus har ført:

"Gennem mange år har USA's regering via CIA, National Endowment for Democracy og regeringsbetalte NGO'er forsøgt at omstyrte Venezuelas regering. Washington har brugt millioner i forsøg på at manipulere Venezuelas valg og omgøre valgresultaterne. USA's politik er at skabe uro og derpå udnytte uroen som en anledning til intervention", skriver Ron Paul på instituttets hjemmeside.

Donald Trumps militære trusler mod Venezuela kommer side om side med, at hans udenrigsminister under møder med latinamerikanske ledere i Colombia har udtrykt USA's mål om at isolere Venezuela politisk og økonomisk.

Tilsvarende har USA's finansminister Steven Mnuchin indført en sanktioner mod en personkreds af venezuelanske ledere og erhvervsfolk. Både Trump og hans ministre begrunder deres holdning og handlinger med, at præsident Maduro har taget initiativ til en revision af landets forfatning. Den 30. juli var der valg til en forfatningsgivende forsamling i Venezuela:

– Præsident Maduro har indsat denne illegitime grundlovgivende forsamling for yderligere at befæste sit diktatur, har Mnuchin udtalt. Han underbygger ikke påstanden om, at forsamlingen er ulovlig.

Præsidenten og grundloven

Og virkeligheden er, at den gældende forfatning fra 1999 i artikel 348 udtrykkeligt giver præsidenten mulighed for at indkalde til en grundlovgivende forsamling. Også landets parlament, de valgte medlemmer af landets kommunalbestyrelse samt vælgerne kan kræve indkaldelse af en grundlovgivende forsamling (se boks).

Fra USA og andre vestlige lande samt fra store medier lyder der også kritik af, at den grundlovgivende forsamling nu overtrumfer landets parlament. Men på sit første møde i starten af august besluttede de 545 medlemmer af forsamlingen faktisk at anerkende de grundlæggende magtstrukturer i landet, herunder parlamentet, hvor oppositionen har flertal, skriver nyhedsstationen TeleSur.

Efter planen skal et forslag til ny forfatning til folkeafstemning den 19. december i år.

15. aug. 2017 - 10:40   15. aug. 2017 - 14:08

Venezuela

se@arbejderen.dk
Det siger Venezuelas forfatning
  • Præsident Nicolas Maduro har indkaldt til en grundlovgivende forsamling i henhold til artikel 347 og 348 i den gældende forfatning fra 1999.
  • Artikel 347 fastslår, at Venezuelas folk har den grundlæggende magt i landet og kan indkalde til en grundlovgivende forsamling for at ændre forfatningen.
  • Artikel 348 fastslår, at præsidenten kan indkalde til en grundlovgivende forsamling. Det samme kan Nationalforsamlingen med støtte fra to tredjedele af medlemmerne. Landets kommunalbestyrelsesmedlemmer kan indkalde, hvis to tredjedele af de valgte støtter initiativet. Endelig kan vælgerne kræve indkaldelse af en grundlovgivende forsamling, hvis der indsamles underskrifter fra mindst 15 procent af de registrerede vælgere.