21 Jan 2021  

KBH: Spredte skyer, 6 °C

Trump støtter kuppræsident – men Bolivias LO er imod

Efter søndagens kup

Trump støtter kuppræsident – men Bolivias LO er imod

I præsidentpaladset i Bolivias hovedstad La Paz optræder kuppets 'førstedame' nu som præsident og bliver anerkendt af USA. Men modstanderne af kuppet handler både i og uden for Bolivia.

Bolivias kuppræsident Jeanine Añez trykker hånd med Bolivias nyudnævnte øverstkommanderende for de væbnede styrker, general Carlos Orellana. Añez har også udnævnte 11 ministre.
FOTO: Aizar Raldes/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Næstformanden for Bolivias senat Jeanine Añez har udråbt sig selv som fungerende præsident. Det er sket i strid med Bolivias forfatning – alligevel bliver hun anerkendt af USA, skriver internationale medier.

Hendes udnævnelse er i strid med forfatningen på mindst to måder: Dels fordi præsident Evo Morales' nuværende valgperiode først udløber til januar 2020, og dels fordi hvis Morales skulle erstattes af en anden som midlertidig præsident, så står Jeanine Añez ikke øverst på listen.

Når man afsætter en regeringsleder inden udløbet af den igangværende valgperiode, så er det et statskup.
José Miguel Insulza, tidligere generalsekretær i OAS

Chileneren José Miguel Insulza, tidligere generalsekretær i OAS – Organisationen af Amerikanske Stater – er helt afklaret om, at der er sket et kup i Bolivia:

– Dette kræver ingen vanskelige overvejelser for eller imod. Når man afsætter en regeringsleder inden udløbet af den igangværende valgperiode, så er det et statskup, siger den tidligere leder af OAS til Telesur.

Evo Morales' nuværende valgperiode løber året ud.

Og hvis der var opstået en situation, hvor den valgte præsident skulle afløses på posten, så ville formanden for Senatet stå foran den næstformand, som nu har udråbt sig selv til fungerende præsident.

Formanden for Senatet er Adriana Salvatierra. Der har været meldinger om, at hun trak sig samtidigt med Evo Morales og vicepræsidenten, men det passer ikke.

Da Senatets medlemmer tirsdag klokken 16 lokal tid skulle samles for at tage stilling til spørgsmålet om præsidentposten, mødte Salvatierra op, men hun blev nægtet adgang af det politi, som bevogtede senatsindgangen, oplyser nyhedsbureauet Prensa Latina.

Der er en lang række lande og ledere, som tager afstand fra kuppet mod Evo Morales. Det gælder blandt andre Senatet i Argentina, regeringslederen i Uruguay, præsidenterne i Cuba, Venezuela, Nicaragua og resten af de såkaldte ALBA-lande samt Mexicos regering, der har givet asyl til Evo Morales. Udenrigsministeren udtaler, at Morales er afsat ved et kup:

– Når hæren henstiller til præsidenten om at trække sig, er det i strid med landets forfatningsmæssige orden, siger udenrigsminister Marcelo Ebrard.

Også eksperter i statsret fastslår, at Evo Morales er udsat for et kup, selvom han i processen valgte at træde tilbage med en appel om, at volden stoppede:

– Statskup sker i stadig højere grad sideløbende med protestaktiviteter, og det er meget vanskeligt for de protesterende at sejre uden hjælp fra grene af militæret, siger professor Erica de Bruin fra Hamilton College i New York.

Evo Morales fra sit eksil

Fra sit eksil i Mexico har Evo Morales givet et langt interview til nyhedsstationen TeleSur.

Heri siger han udtrykkeligt, at kuppet er iscenesat fra USA med henblik på at tage kontrol med Bolivias store naturrigdomme.

Han siger, at det, som udløste kuppet søndag aften, var påstanden fra OAS om, at der var svindlet med optællingen af stemmer ved præsidentvalget den 20. oktober:

Evo Morales på en pressekonference i Mexico.
Edgard Garrido/Reuters/Ritzau Scanpix

– Vi bad OAS om rapporten fra deres valgobservatører, og det vi fik var en "foreløbig rapport" med udokumenterede påstande om valgsvindel, lyder det fra Morales i interviewet.

Han afviser også, at Jeanine Añez er en lovlig afløser på præsidentposten.

– Hvis Senatet beslutter at anerkende min begæring om at træde tilbage og i stedet indsætter en midlertidig præsident, så skal det være formanden for Senatet, siger Morales.

Hvis Salvatierra af en eller anden grund ikke kan tages i ed som præsident, er den næste i rækken formanden for Deputeretkammeret, og først derefter kommer Añez på tale, forklarer Evo Morales.

Han gentager i interviewet sin appel om fred og et stop for volden.

Han beder indtrængende hæren og politiet om ikke at skyde på civile, han fordømmer de voldelige højregrupper, som har overfaldet politikere og personer, der støtter Evo Morales og hans parti MAS – Bevægelsen for Socialisme, og ikke mindst opfordrer han til dialog.

Endelig henstiller Evo Morales til FN, EU og Paven i Rom samt andre internationale forsamlinger om at være med til at sikre en fredelig løsning på konflikten inden for de forfatningsmæssige rammer i Bolivia.

Han erklærer, at han selv er klar til at vende tilbage til Bolivia og deltage i dialogen.

EU har endnu ikke forholdt sig til kuppet, men mandag i denne uge udsendte lederen af EU fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik en ultrakort erklæring:

"Jeg ønsker klart at udtrykke vort ønske om, at alle parter i landet handler med tilbageholdenhed, så der kan herske ro og fred i landet frem til, at Bolivias befolkning kan udtrykke deres demokratiske vilje ved nye og troværdige valg", skriver Federica Mogherini.

Arbejderen har spurgt udenrigsminister Jeppe Kofod om den danske regerings holdning til kuppet og herunder spurgt ministeren, hvordan han forholder sig til Evo Morales' ønske om støtte til dialog og sikring af genrejsning af den forfatningsmæssige orden.

Udenrigsministeriet har ikke nået at svare inden publiceringen af denne artikel.

Nyt ministerhold

I Bolivia forsøger den selvudnævnte præsident Jeanine Añez at konsolidere sin forfatningsstridige regering. 

Hun har indsat personer på posterne som udenrigsminister, forsvarsminister, økonomi- og finansminister, minister for offentlige arbejder, justitsminister, miljøminister og energiminister samt to ministre tilknyttet koordineringen af regeringsførelsen.

Jeanine Añez udråber sig selv til præsident i Bolivia med sin bibel i hånden.
Henry Romero/Reuters/Ritzau Scanpix

Mens hun poserer for pressefotograferne med en bibel under armen – hun er kendt for at udtrykke foragt for Bolivias oprindelige befolkning – så forsøger den stærkt højreorienterede Jeanine Añez lige nu at præsentere sin regering som en slags midlertidigt forretningsministerium:

– Dette delvise ministerhold, som jeg nu præsenterer, gør det muligt at komme videre med en forfatningsmæssig magtoverførsel. Den indeholder specialister med teknisk kunnen, som er egnede i en overgangsregering, siger hun til avisen Los Tiempos.

Der er stor vrede over kuppet i Bolivia, og i går onsdag – kort inden Evo Morales blev interviewet i Mexico – advarede Bolivias faglige LO (COB) om, at den vil iværksætte en generalstrejke, hvis der sker brud på forfatningen.

"Kuppet skal besejres. Vi giver kuplederne 24 timer til at genoprette den forfatningsmæssige orden. Ellers er der tidsubegrænset generalstrejke", lyder det i en twitterbesked fra COB-lederen Juan Carlos Huarachi.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. nov. 2019 - 12:41   15. nov. 2019 - 11:05

Bolivia

se@arbejderen.dk
Kup i Bolivia
 • Ved præsident- og parlamentsvalget den 20. oktober 2019 vandt den siddende præsident Evo Morales og hans parti MAS – Bevægelsen for Socialisme.
 • Oppositionen anklagede præsidenten for valgfusk og har siden gennemført stadigt mere voldelige protester.
 • Søndag den 10. november gik Morales med til et omvalg, efter at OAS, Organisationen af Amerikanske Stater, udsendte en foreløbig rapport om, at der var foregået valgfusk, men uden at fremlægge dokumentation for anklagerne.
 • Samme dag kort efter pressede militærets ledelse Morales til at gå af.
 • Morales måtte flygte til Mexico.
 • Tirsdag den 12. udråbte Senatets næstformand, den højreorienterede Jeanine Áñez, sig som midlertidig præsident.
 • Morales og hans tilhængere fordømmer udråbelsen som ulovlig, fordi Senatets formand ifølge forfatningen skal indsættes som præsident, hvis den siddende er gået af.
 • Flere grupper af landets oprindelige befolkning mobiliserer til protester imod magtovertagelsen.
 • Militæret er kommanderet ud i gaderne.
 • I slutningen af november besluttede MAS's medlemmer af parlamentet, at man støtter planen om nye valg, både til posterne som præsident og vicepræsident og til Deputeretkammeret og Senatet. MAS accepterer også, at Evo Morales ikke kan stille op som præsidentkandidat.
Bolivia til valg 2019

Søndag 20. oktober 2019 er der både præsidentvalg samt valg til den lovgivende forsamling, Deputeretkammeret og Senatet.

 • Ni partier stiller op.
 • Til præsidentvalget opstiller:
 • Evo Morales for MAS – Bevægelsen for Socialisme opstiller for en tredje præsidentperiode frem til 2025.
 • Carlos Mesa fra højrealliancen Borgerløftet (CC).
 • Socialdemokraten Oscar Ortiz fra MDS.
 • Får en kandidat over 50 procent af stemmerne i første valgrunde eller over 40 procent, og der er over 10 procent ned til nummer to, så er vedkommende valgt.
 • I modsat fald skal der være en anden valgrunde mellem de to med flest stemmer.
 • Til parlamentsvalget opstiller MAS og otte andre partier.
 • MAS (Movimiento al Socialismo) går atter efter to-tredjedeles flertal i parlamentets to kamre.
 • Bolivias Kommunistiske Parti stiller ikke selvstændigt op, men støtter præsident Evo Morales og MAS.