29 Oct 2020  

KBH: Overskyet, regn, 9 °C

Trump brugte coronafond til droner, uniformer og fly

Fusk med covid-19-midler

Trump brugte coronafond til droner, uniformer og fly

USA's forsvarsministerium brugte skatteydernes penge – beregnet til visirer, mundbind og testudstyr – til at bestille motordele til fly og panservogne.

Donald Trump taler til soldater på Joint Base Andrews ved Washington DC.
FOTO: Army Staff Sgt. Nicole Mejia/U.S. Secretary of Defense/CC 2.0
1 af 1

I marts vedtog USA's kongres en hjælpepakke på én milliard dollars mod covid-19, som forsvarsministeriet Pentagon skulle bruge på at "forebygge, forberede sig på og reagere på coronavirus.

Tjener reger-ingens priori-teringer den offentlige sikkerhed, eller er den fanget af særinteresser?
Mandy Smithberger, Project on Government Oversight

Men dagbladet Washington Post kan i detaljer afsløre, at forsvarsminister Mark Espers og Pentagon i stedet brugte en stor del af hjælpepakken på at understøtte produktionen af militært udstyr.

Pengene er blandt andet gået til uniformer, skudsikre veste, droner og motordele til kampfly. Dele af artiklen er citeret af onlineavisen Huffington Post.

Nyheden kommer, samtidig med at tallet for covid-19-dødsfald i USA ifølge Johns Hopkins University har passeret de 200.000.

Militære kontrakter

Ifølge loven Defense Production Act fik Pentagon 750 millioner dollars til medicinske indkøb. Heraf skulle 250 millioner dollars gå til at betale kontrakter med private militære firmaer, der skulle levere civilt beskyttelsesudstyr.

Men Pentagon kunne i juni informere kongressen om, at hele 688 millioner dollars var blevet anvendt til "foretrukne" selskaber indenfor våbenindustrien. Det er to en halv gang for meget. 

>> LÆS OGSÅ: USA's generaler har nu magten

De fleste af pengene gik til for eksempel firmaerne Rolls-Royce og ArcelorMittal, der bygger motorer til fly og skibe.

Washington Post kan afsløre, at 80 millioner dollars blev indsat på en konto hos firmaet Spirit AeroSystems i delstaten Kansas, som producerede dele til fly.

Dét skete, selv om flyrejser under covid-19 i høj grad er sat på standby. Firmaet var dog i økonomiske vanskeligheder på grund af krisen for den skandaleramte flytype Boeing 737 Max.

Droner og satellitter

Desuden blev tusindvis af dollars brugt til at bestille dele til satellitter, droner og overvågningsudstyr til "det ydre rum". To millioner dollars gik til en producent af uniformer.

>> LÆS OGSÅ: Coronaracisme i USA koster liv

Ifølge Washington Post har mindst en tredjedel af de virksomheder, som fik støtte fra hjælpepakken, allerede fået lån gennem en anden af Kongressens hjælpepakker mod covid-19, Paycheck Protection Program (PPP). Programmet skulle hjælpe virksomheder i økonomiske vanskeligheder.

Pentagon forsvarer sig

Trods Washington Posts afsløringer fastholder Ellen Lord, talskvinde i Pentagon, at ministeriet er "taknemmelig for de ressourcer, som har gjort det muligt at investere i indenlandsk produktion af medicinske ressourcer og beskytte forsvaret mod konsekvenserne af covid-19".

– Vi skal altid huske, at økonomisk sikkerhed og national sikkerhed er meget tæt forbundet, og at vores industrielle basis er bindeleddet mellem de to, sagde hun til Washington Post.

>> LÆS OGSÅ: USA’s stigende militarisme belaster klimaet

Det Demokratiske Parti har protesteret mod Pentagons brug af penge.

"Fakta om udgifterne strider fuldstændig imod det, Kongressen havde tænkt sig, at pengene skulle bruges til", lyder det fra det demokratisk ledte kongresudvalg for bevillinger.

Analytiker i organisationen Project on Government Oversight i Washington DC, Mandy Smithberger, er vred.

– Den aktuelle sag rejser spørgsmålet, om der rent faktisk sker prioriteringer i budgettet, som tjener vores offentlige sikkerhed, eller om vi har en regering, der er fanget af særlige interesser, siger hun til Washington Post.

>> LÆS OGSÅ: Hvorfor USA går ned hurtigere end du måske tror

Project on Government Oversight undersøger og afslører misbrug og interessekonflikter i USA's regering.

Trump undsiger covid-19-fare

Donald Trump har gentagne gange offentligt bagatelliseret covid-19 og kaldt det "et svindelnummer" frembragt af Det Demokratiske Parti. Han har modsat sig test mod smitten, at bære mundbind og undermineret flere sundhedseksperters anbefalinger.

>>LÆS OGSÅ: USA's militær udledte 1.212 millioner tons CO2 fra 2001-2017

I sin tale til FN's Generalforsamling i sidste uge beskyldte han Kina for at have spredt coronavirus til resten af verden.

Talrige hospitaler i USA mangler fortsat vigtige medicinske forsyninger, og sundhedsmyndighederne forventer, at antallet af smittede vil stige, når vinteren nærmer sig, skriver Harward-universitetet.

Den prisbelønnede amerikanske journalist Bob Woodwards interviews med Donald Trump viser i øvrigt, at præsidenten allerede i begyndelsen af ​​februar vidste, at coronavirus er en unik og "dødbringende" trussel mod USA.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. sep. 2020 - 10:29   28. sep. 2020 - 11:21

USA

ah@arbejderen.dk
Militær vs. sundhed under corona

Hvis verdens militære udgifter på i alt 1,9 billioner dollar blev brugt på sundhed, var der råd til:

  • At teste samtlige mennesker på Jorden for corona (280 milliarder dollar)
  • At sikre respiratorer til samtlige smittede p.t. (24 milliarder dollar)
  • 'at sikre ansigtsmasker til samtlige mennesker på Jorden (142 milliarder dollar)
  • At sikre håndsprit til samtlige mennesker på Jorden (234 milliarder dollar)

... Og stadig have en billion dollar tilbage til andre sundhedsydelser ...

Kilde: International Peace Bureau