16 Aug 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 18 °C

Trump ansætter højreorienterede høge

Arbejderfjendtlig dommer

Trump ansætter højreorienterede høge

Den 7. april 2017 accepterede det republikansk-dominerede Senat, at Trump udnævnte den ekstremt højreorienterede Neil Gorsuch til at få en dommerplads i Højesteret.

Neil Gorsuch aflægger ed før sin indsættelse i USA's højesteret.
FOTO: Supreme Court (CC BY 3.0)
1 af 1

Siden sin entre i Det Hvide Hus den 20. januar 2017 har præsident Donald Trump ansat en række arbejderfjendtlige personer på absolutte topposter.

Trump har ved at udnævne ny højesteretsdommer tildelt fagbevægelsen endnu en udfordring.
Livia Gershon

Den 7. april 2017 godkendte det republikansk-dominerede Senat, at Trump udnævnte Neil Gorsuch til dommer i landets højesteret – en plads som den 50-årige Gorsuch kan bevare livet ud. 

>> LÆS OGSÅ: Trumps politik skader arbejderne

Gorsuch er ifølge magasinet Vice ekstremt fjendtlig mod arbejderbevægelsen: Som dommer ved arbejdsretten udtalte han tidligere, at en fyret chauffør ved firmaet TransAm Trucking – der forlod sit vogntog, da han var ved at fryse ihjel – "burde været blevet".

"Trump har ved at udnævne Gorsuch tildelt fagbevægelsen endnu en udfordring", skriver kommentatoren Livia Gershon i Vice.

>> LÆS OGSÅ: Trump lover et bygge-boom

Gorsuch er kendt for at modsætte sig de offentligt ansattes fagforeninger, når de samler "fair share"-betalinger ind fra ansatte, som gerne vil være omfattet af en overenskomst, selv om de ikke personligt er medlem af en fagforening, skriver Den USA-baserede uafhængige tænketank Economic Policy Institute (EPI).

Den 26. februar indleder USA's højesteret er retssag om "fare-share"-betalinger. Sagen kaldes "Janus v. AFSCME, hvor fagforbundet for offfentligt ansatte AFSCME) er stævnet. 

>> LÆS OGSÅ: USA's statsgæld løber løbsk

Endelig er Donald Trump ved at udfylde tre ledige stillinger i topledelsen af USA's centralbank Federal Reserve System. Randal Quarles, tidligere topchef i multinationale, amerikanske finanshus The Carlyle Group er allerede ansat. Han er anset for at være særdeles venlig overfor Wall Street, skriver netavisen Workers World.

02. feb. 2018 - 15:52   02. feb. 2018 - 16:09

USA

ah@arbejderen.dk
Udnævner anti-fagforenings-folk
 • Donald Trump har udnævnt folk til topposter i Arbejds- og beskæftigelsesministeriet, der har ry for at bekæmpe fagbevægelsen.
 • Den 20. januar 2017 nominerede han Andrew Puzder til ny arbejds- og beskæftigelsesminister (Department of Labor), men fagforeningerne protesterede. 
 • Puzder var tidligere administrerende direktør for restaurantkæden CKE Restaurants og var ivrigt imod de ansattes rettigheder.
 • Puzder måtte endelig trække sig, da det kom frem, at han havde underbetalt og ulovligt fyret en hushjælp.
 • Ny beskæftigelsesminister blev i stedet Rene Alexander Acosta, tidlgere medlem af præsident George W. Bush' Arbejdsmarkedsudvalg.
 • Dette forår forsøger Trump at nominere Cheryl Stanton til leder af Department of Labor's kontor for Løn-, Arbejdsmiljø- og Overtid (WHD).
 • Cheryl Stanton er tidligere rådgiver for præsident George w, Bush og var tidligere leder af advokatfirmaet Ogletree Deakins, der specialiserede sig i at repræsentere store selskaber ved domstolen.
 • Desuden har Trump indsat Rob Emanuel til at sidde i det statslige NLRB-råd, der skal "beskytte arbejdstagernes rettigheder i henhold til arbejdsmarkedsloven".
 • Rob Emanuel var ansat ved advokatfirmaet Littler Mendelson, der regelmæssigt repræsenterer store arbejdsgivere ved domstolene.
 • Den 8. november 2017 udnævnte Trump advokaten Peter Robb som toprådgiver for NLRB.
 • Robb har hele livet rådgivet firmaer om ansættelser.

Kilde: Economic Policy Institute (EPI)