15 Nov 2018  

KBH: Spredte skyer, let støvregn, dis, 8 °C

Tjekkiets kommunister – tungen på vægtskålen

Partikongres efter valgnederlag

Tjekkiets kommunister – tungen på vægtskålen

Det seneste valg i Tjekket blev er skred til højre. Nu har landets kommunister ved en partikongres besluttet, at partiet på visse betingelser kan være støtteparti for en centrum-højre regering.

Millionæren Andrej Babis (billedet), er leder af centrum-højre bevægelsen ANO, som vandt valget. Og han er fungerende statsminister, men står uden et parlamentarisk flertal.
FOTO: David W. Cerny/Reuters/Scanpix
1 af 1

De tjekkiske kommunister (KSCM) har afholdt deres 10. kongres i slutningen af april.

Højrekræfterne har flere gange forsøgt at få partiet forbudt, men hver gang er det mislykket. Selv om partiet ofte er blevet dømt ude, har medierne haft fokus på KSCM's kongres og på det forhold, at Tjekkiets præsident Milos Zeman overraskende talte til kongressen.

Under de nuværende forhold ville der være flertal for et ”Czexit”, hvis EU-medlemskabet blev sat til folkeafstemning.
Jaroslav Roman, international sekretær KSCM

Det skyldes at KSCM – trods et nyligt valgnederlag – spiller en vigtig rolle i de igangværende regeringsforhandlinger, hvor den fungerende statsminister søger parlamentarisk støtte.

Ved valget i oktober 2017 sejrede centrum-højrebevægelsen ANO. Dens leder, millionæren Andrej Babis, har dog som fungerende statsminister ikke kunnet skabe et parlamentarisk flertal.  

Jordskredsvalget

Parlamentets neoliberalister og andre højrepartier betegner Babis som korrupt og vil ikke støtte hans bevægelse. Derfor bad præsident Milos Zeman ham – ret utraditionelt – i stedet for at satse på højrefløjen, at inddrage socialdemokrater og kommunister. Dette spørgsmål drøftes i disse dage. Hvis det hele ender med en aftale, vil det være første gang siden 1989 en tjekkisk regering er afhængig af kommunister. Og dette har ifølge tjekkiske medier allerede medført advarsler fra amerikansk og tysk side.

Parlamentsvalget var præget af vælgernes EU-skepsis, protest mod ulovlig indvandring, korruption og forringelse af fødevarernes kvalitet. Millionæren Babis lovede at holde migranter ude samt at investere i Tjekkiet. Fremgangen både for ANO, for to andre højrepartier samt for det nye Piratparti skete på bekostning af socialdemokraterne (CSSD) og KSCM.

KSCM's stemmetal blev halveret. Partiet har tidligere haft op til 18 procent stemmer, men røg denne gang med otte stemmer fra en tredjeplads ned på femtepladsen. Det tidligere regeringsparti, CSSD endte på sjettepladsen med kun syv procent stemmer. Det er socialdemokraternes dårligste resultat siden 1992.

Kommunisterne fik 15 af parlamentets 200 pladser. De støttes især af ældre vælgere, en del utilfredse unge og arbejdere. Partiet står bag en af de faglige hovedorganisationer med 8.000 medlemmer. Den største faglige hovedorganisation er dog socialdemokratisk.

Et Czexit?

Jaroslav Roman, KSCM's internationale sekretær, siger til Arbejderen, at efter landets indtræden i EU har multinationale selskaber slået sig ned og elimineret store dele af tjekkisk industri og landbrug. Disse selskaber betaler enten ingen eller kun en symbolsk skat. Der overføres årligt hvad der svarer til over 118 milliarder danske kroner til udenlandsk skattely. Samtidig øger regeringen beskatningen af små iværksættere og mellemstore virksomheder.

Tjekkiske landbrugsproducenter er utilfredse med at udenlandske butikskæder nægter at sælge lokale produkter, men ofte er det netop dem kunderne efterspørger. De mener tjekkiske landbrugsvarer er af bedre kvalitet.

Foruden denne utilfredshed er der, ifølge Jaroslav Roman, irritation over EU-bureaukratiets indblanding og regulering af tjekkernes hverdag. Efter hans mening ville der under de nuværende forhold være flertal for et ”Czexit”, hvis EU-medlemskabet blev sat til folkeafstemning.

>> LÆS OGSÅ: Ja til tjekkisk folkeafstemning om EU

Og det er et reelt perspektiv, mener han. Derfor har KSCM lavet et lovforslag om folkeafstemninger. En sådan lov findes nemlig ikke. Landets eneste folkeafstemning i 2003 om EU-medlemsskab blev afholdt på en ad hoc-tilføjelse til forfatningen.

Ingen udenlandske baser

Tjekkisk økonomi har det for tiden godt med forholdsvis høj beskæftigelse. Dog er ledigheden høj i den nordlige del. Netop der har KSCM sin vælgermæssige højborg. I den nordvestlige region Usti fik partiet for anden gang genvalgt Oldrich Bubenicek, en tidligere glasværksarbejder, som guvernør. Det skete med støtte fra CSSD. Usti-regionen er eneste af landets 14 regioner med en rød guvernør.

KSCM har studeret de portugiske kommunisters erfaringer for støtte til en socialdemokratisk regering, og har besluttet ikke at træde ind i en regering, hvis den fører en USA-dikteret udenrigspolitik. 

Det er også KSCM og CSSD der – foruden et højrepopulistisk parti – tog afstand fra den fungerende regerings støtte til USA, England og Frankrigs missiloverfald på Syrien. Og præsident Zeman kritiserede i tjekkisk tv de vestlige allierede for deres "cowboyagtige aktion". Han fik Andrej Babis, som fungerende premierminister til offentligt at ændre sin støtte til angrebet.

I dag er der ikke udenlandske baser i Tjekkiet. Det skyldes en aktiv fredsbevægelse, der også fik forhindret tjekkisk deltagelse i USA's missilskjoldsprojekt. Landet bruges dog til NATO-øvelser. Ifølge Jaroslav Roman er "befolkningen opflasket med russerskræk og ser NATO som bedste sikkerhedsgaranti".

Kommunisternes krav

Kommunisterne er ikke begejstret for Zeman og Babis. De finder dem dog udenrigspolitisk og socialpolitisk mere acceptable end de pro-amerikanske liberalister.

KSCM er imod NATO, militarisering, russofobi og vil forhindre at landet anvendes som opmarchområde for fremmede tropper på østfronten. Partiet fordømte i marts Babis-regeringens udvisning af tre russiske diplomater.

Ifølge Jaroslav Roman har KSCM studeret de portugiske kommunisters erfaringer for støtte til en socialdemokratisk regering, og har besluttet ikke at træde ind i en regering, hvis den fører en USA-dikteret udenrigspolitik. Han fastslår at skellet mellem rige og fattige er øget, 800.000 husstande er forgældet og antallet af hjemløse vokser.

Blandt de krav, KSCM har fremsat for at støtte en ny regering, er forbedring af folkepensionerne, et stop for sociale besparelser, en social retfærdig skattepolitik samt et stop for privatisering af offentlige selskaber.

Partiets 10. kongres genvalgte Vojtech Fillip som formand og accepterede at KSCM indgår i forhandlinger om at være støtteparti for en koalitionsregering bestående af ANO-bevægelsen og socialdemokraterne.

30. apr. 2018 - 11:05   21. maj. 2018 - 09:32

Tjekkiet

af Aksel V. Carlsen
Tjekkiet: Valgresultat 2017

Valget i oktober 2017 skabte en ny situation med fremgang til centrum-højre og tilbagegang for kommunister og socialdemokrater.

Valgresultatet for de syv største partier blev:

 1. Centrum-højrebevægelsen ANO: 30 procent (fremgang på 11 procentpoint)
 2. Det Liberal-konservative ODS: 11 procent (fremgang på 4 procentpoint)
 3. Piratpartiet (centrum/centrum-venstre): 11 procent (fremgang på 8 procentpoint)
 4. SPD (et nyt højrepopulistisk parti): 11 procent (fremgang på 11 procentpoint)
 5. KSCM - kommunisterne: 8 procent (tilbagegang på 7 procentpoint).
 6. CSSD - socialdemokrater: 7 procent (tilbagegang på 13 procentpoint)
 7. Libaral-konservative STAN (nyt parti): 5 procent (fremgang på 5 procentpoint)
Böhmens og Mährens Kommunistiske Parti
 • Böhmens og Mährens Kommunistiske Parti (KSCM) har ifølge sin hjemmeside 66.627 medlemmer.
 • Det blev dannet i 1990 og anser sig som arvetager i Tjekkiet efter Tjekkoslovakiets Kommunistiske parti, der blev opløst, da landet blev delt i Tjekkiet og Slovakiet.
 • Efter 2004 fik KSCM status som observatør i Det Europæiske Venstreparti efter en beslutning på partiets sjette kongres.
 • På syvende kongres i 2008 vedtog partiet  en "erklæring om socialisme", hvori man fastslår, at "samfundsmæssigt ejerskab af produktionsmidlerne er grundlaget for socialisme".
 • Ved parlamentsvalget i 2013 fik det 14,91 procent af stemmerne og 33 af 200 pladser i parlamentet.