26 Aug 2019  

KBH: Spredte skyer, 18 °C

"Theresa May må gå af"

Britiske EU-modstandere:

"Theresa May må gå af"

Premierministerens nederlag tirsdag aften viser, at mange parlamentarikere ikke har til hensigt at tillade nogen form for brexit, ikke engang Mays og EU-kommissionens fup-brexit, mener den britiske kommunistformand Robert Griffiths.

Med stemmerne 432 mod 202 forkastede Underhuset tirsdag den brexitaftale, som May har forhandlet på plads med EU.
FOTO: Charlotte Graham/AP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Efter at Storbritanniens premierminister Theresa May tirsdag aften led et historisk stort nederlag i det britiske Underhus, er landets EU-modstandere optimistiske.

Efter at have mistet en af ​​de vigtigste afstemninger i et halvt århundrede, bør Mays mindretalsregime gå af nu.
Robert Griffiths, kommunisterne.

Med stemmerne 432 mod 202 forkastede Underhuset den brexitaftale, som May har forhandlet på plads med EU. Nederlaget på 230 stemmer er det største, en britisk regering har lidt i 100 år.

Theresa May sagde umiddelbart efter afstemningen, at "Underhuset har talt, og regeringen vil lytte", citerer BBC. Hun tilføjede, at regeringen vil oplyse parlamentet om den videre proces på mandag.

Mays fup-brexit

Ifølge Storbritanniens Kommunistiske Parti (CPB) må May gå af nu. 

– Efter at have mistet en af ​​de vigtigste afstemninger i et halvt århundrede med 230 stemmer, bør Theresa Mays mindretalsregime gå af nu, før den tilføjer yderligere skade på økonomien, siger partiets formand  Robert Griffiths.

CPB mener, at nederlaget viser, at mange parlamentarikere "ikke har til hensigt at tillade nogen form for brexit, ikke engang Mays og EU-kommissionens fup-brexit".

Det samme mener Doug Nicholls, der er formand for TUAEU – britiske fagforeningsfolk mod EU. 

– Husk på, at 70 procent af Underhusets medlemmer stemte for at blive i EU tilbage i 2016, så det gør Mays nederlag endnu større, at et så stort flertal ikke stoler på hendes plan, siger han til Arbejderen og tilføjer, at afstemningen viser, at britisk finanskapital er delt i spørgsmålet om EU, selv om den største del ønsker at forblive i unionen.

– Visse kapitalister er tiltrukket af at kunne handle på verdensmarkedet uden EU's regler, forklarer Doug Nicholls.

Ifølge Robert Griffiths har May, dele af Labour og EU-Kommissionen et overordnet mål.

– De ønsker at holde Storbritannien bundet til EU's indre marked og toldunion. Men det vil i høj grad hindre mange af venstrefløjens fremadrettede politiske forslag under en fremtidig Labour-regering, advarer kommunisten.

Labour og toldunionen

Som ventet stemte det socialdemokratiske Labour mod aftalen sammen med blandt andre det skotske SNP, regeringens nordirske støtteparti DUP og hele 118 parlamentarikere fra Theresa Mays eget konservative parti.

Doug Nicholls er formand for GFTU, et LO der samler mindre fagforeninger for ufaglærte arbejdere. Han mener, at Labour stemte imod May af partitaktiske grunde og minder om, at Labours gruppe i Underhuset stemte for at blive i EU i 2016, bortset fra 12 labour-parlametarikere.

Doug Nicholls advarer mod de nyeste udmeldinger fra Labours formand Jeremy Corbyn om, at landet under hans ledelse sagtens kan være med i en form for toldunion med EU.

– Det er ikke, hvad vi stemte for i 2016. En toldunion med EU, uanset form, vil begrænse, hvem vi handler med. Det er en trussel mod landet, at vi ikke kan handle på verdenshandelsorganisationen WTO's betingelser, mener Doug Nicholls.

Ud af EU

Han ser frem til at landet forlader EU den 29. marts. Om 71 dage.

– Stop for flere forhalinger og parlamentariske spilfægterier. Ingen udskydelse af artikel 50, der fastlægger vores udtræden af EU. Ingen ny folkeafstemning om brexit, lyder det.

Også Robert Griffiths mener, at Storbritannien bør forlade EU den 29. marts, hvis Jeremy Corbyn ikke kan forhandle en tilfredsstillende aftale på plads med EU.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. jan. 2019 - 10:00   16. jan. 2019 - 16:26

Storbritannien

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk