26 May 2019  

KBH: Overskyet, let regn, 12 °C

Storstrejke i svenske havne

Havnekonflikt optrappes

Storstrejke i svenske havne

Fra i nat strejker Hamnarbetarförbundets medlemmer i hele Sverige i protest mod arbejdsgivernes lockoutvarsel af store dele af arbejdet på havnene. En lokalafdeling af fagforbundet SEKO har netop sendt 200.000 kroner i støtte til havnearbejdernes strejkekasse.

De svenske havnearbejdere opfordrer danske arbejdere til at sende støtte.
FOTO: Robert Wettersten/Proletären.
1 af 1

Fra midnat mellem tirsdag og onsdag går de svenske havnearbejdere i strejke for at få en overenskomst med arbejdsgiverne.

Strejken kommer som et resultat af arbejdsgivernes lockoutvarsel den 25. februar mod de havnearbejdere, der arbejder på fleksible arbejdstider. 

Økonomisk støtte fra hele verden – også fra danske arbejdere – betyder, at vi kan holde ud længere.
Amanda Kattelmark, Svenska Hamnarbetarförbundet

– Der bliver blokader af alt arbejde i alle havne, som medlemmerne ellers skulle udføre, siger Amanda Kattelmark fra det svenske havnearbejderforbund til Arbejderen.

Svenska Hamnarbetarförbundet organiserer omkring 50 procent af de svenske havnearbejdere. Transportarbejderforbundet, der er en del af LO, organiserer resten.

Ingen forhandlingsret

Hamnarbetarförbundet har længe forhandlet med arbejdsgiverorganisationen Sveriges Hamnar om en overenskomst, men arbejdsgiverne nægter.

I stedet tilbyder de, at Hamnarbetarförbundet kan tilslutte sig den overenskomst, som Transportarbejderforbundet har indgået, men uden forhandlingsret – hverken på den gældende aftale eller kommende.

Dét siger Hamnarbetarförbundet nej til. De har i øvrigt gentagne gange fået afslag på indmeldelse i LO, der mener, at  havnearbejderforbundet er for militant.

>> LÆS OGSÅ: HAVNESTREJKE FOR OVERENSKOMST MØDT AF LOCKOUT

Forligsinstitutionen har tre gange forgæves forsøgt at mægle i konflikten. Også i går var der mæglingsmøde klokken 15 – efter redaktionens deadline.

Ifølge Amanda Kattelmark bliver det interessant at se, hvordan Transportarbejderforbundet forholder sig til strejken på havnene. Havnearbejderforbundet har bedt Transportarbejderforbund om at blokere opgaverne.

– Vi har fået signal fra flere havne, om at havnearbejdere fra Transportarbejderforbundet vil respektere vores strejke og ikke røre arbejdsopgaver, der egentlig skulle udføres af os. Men i andre havne vil det desværre nok være anderledes. Det er sørgeligt og usædvanligt, at fagforeninger trodser strejker og blokader, beklager Amanda Kattelmark.

Trusler mod havnearbjedere

Op til strejken har en række havnearbejdere modtaget trusler fra arbejdsgiverne. En arbejdsgiver i Göteborg Havn har for eksempel sendt en sms til de ansatte og spurgt, om de var medlemmer af Svenska Hamnarbetarförbundet eller ej. De, der ikke svarede 4. marts, ville blive betragtet som "ikke til rådighed for arbejde".

– Havnearbejderne udsættes for trusler. De bliver nødt til at vælge mellem deres fagforening eller at have et levebrød. Dét ligner blacklistning, som vi kender fra 1930'erne, siger bestyrelsesmedlem i havnearbejderforbundet Erik Helgeson til den svenske ueavis Proletären.

Han tilføjer, at Sveriges Hamnar med truslerne forsøgert at få folk til at forlade fagforeningen og tømme fagforeningens strejkekassen.

Økonomisk støtte

Netop penge er der stort brug for. Hamnarbetarförbundet er ikke bundet af fredspligt og har nu åbnet strejkekassen, som medlemmer har indbetalt til gennem de seneste 38 år.

– Vi ville ikke gå i konflikt, hvis ikke vi have pengene til det, siger Amanda Kattelmark, men understreger, at der også er brug for støtte udefra.

– Økonomisk støtte fra hele verden – også fra danske arbejdere – betyder, at vi kan holde ud længere, siger Amanda Kattelmark.

Hun oplyser, at der på en uge har været 3600 indbetalinger af støtte. Både fra enkeltpersoner og faglige klubber. Resultatet er en million svenske kroner.

>> LÆS OSGÅ: Svenske havnearbejdere vil strejke for overenskomst

Hun er glæder sig over, at den faglige klub, Seko Infraklubben Syd i Vaxsö, på sin generalforsamling i sidste uge bevilgede 200.000 svenske kroner til strejken. Deres argument er, at "det er nødvendigt at styrke fagbevægelsen – ikke splitte den – og at havnearbejdernes kamp for faglige rettigheder er vigtig".

SEKO er et service- og kommunikationforbund i LO med 132.000 medlemmer i ni forskellige brancher.

Frygter strejken

Fra hele Sverige lyder der "beklagelser" over strejken, iblandet frygt. Især fra arbejdsgiverne.

Ifølge den administrerende direktør for Göteborgs Havn, Magnus Kårestedt, går 90 procent af svensk udenrigshandel gennem havnene. Det får lederskribenten på Sveriges største dagblad, Aftonbladet, til at reagere.

"Der skal ingen større fantasi til at forestille sig, hvad en strejke vil betyde. Industrien vil ikke kun have vanskeligt ved at levere. Desuden bliver det umuligt at få komponenter og råmaterialer. Snart vil vi som forbrugere lære konfliktens virkninger at kende".

Og fra Johan Trouvé fra Vestsvensk Handelskammer lyder det:

– I sidste ende vil kunderne sidde og vente på produkter. Dette er et troværdighedsproblem for svenske virksomheder, siger han til SVT..

Sådan kan du støtte

 • Du kan støtte Svenska Hamnarbetarförbundet ved at tjekke Facebooksiden Vi stödjer hamnarbetarna i Göteborg.
 • Du kan sende penge til strejke- og konfliktfonden via bankgiro: 177-9750. IBAN: SE74 8000 0842 0234 3980 0271 BIC: SWEDSESS.
 • Støttehilsner sendes til Svenska Hamnarbetarförbundet, Sydatlanten 15, 418 34 Göteborg, Sverige, telefon + 0046 86673250 eller email: kansli@hamn.nu

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. mar. 2019 - 06:10   06. mar. 2019 - 16:51

Sverige

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk
Konflikten i de svenske havne
 • Siden 23. januar 2019 har der været en række punktstrejker i svenske havne.
 • Arbejdsgiverne har svaret igen med flere lockouts, senest af en del af arbejdet på havnene.
 • Arbejdsgiverne, Sveriges Hamnar, droppede 31. marts 2018 al samarbejde med Hamnarbetarförbundet, der organiserer omkring halvdelen af Sveriges havnearbejdere.
 • Siden da har forbundets omkring 100 sikkerhedsrepræsentanter mistet deres ret til at arbejde for bedre sikkerhed i havnene.
 • Arbejdsgiverne smed også Hamnarbetarförbundet ud af deres lokaler på havnene.
 • Hamnarbetarförbundet har forhandlet med Sveriges Hamnar om en overenskomst, men arbejdsgiverne nægter.
 • I stedet tilbyder de, at Hamnarbetarförbundet kan tilslutte sig den overenskomst, som Transportarbejderforbundet har indgået, men uden forhandlingsret – hverken på den gældende aftale eller kommende.
 • Du kan støtte Svenska Hamnarbetarförbundet ved at tjekke Facebooksiden Vi stödjer hamnarbetarna i Göteborg.
 • Du kan sende penge til strejke- og konfliktfonden på Swish: 1231321959, Bankgiro: 177-9750. IBAN: SE74 8000 0842 0234 3980 0271 BIC: SWEDSESS.
 • Støttehilsner sendes til Svenska Hamnarbetarförbundet, Sydatlanten 15, 418 34 Göteborg, Sverige, telefon + 0046 86673250 eller email: kansli@hamn.nu

Kilde: Hamnarbetarförbundet