20 Aug 2018  

KBH: Let skyet, 19 °C

Stor sejr til verdens havnearbejdere

Får jobbet tilbage

Stor sejr til verdens havnearbejdere

Underbetalte søfolk kan ikke længere stjæle havnearbejdernes arbejde med at læsse og losse skibe. Ny global aftale sikrer, at det er havnearbejdernes job.

Sømænd skal ikke længere tage havnearbejderes job.
FOTO: Jay Phagan/CC 3.0
1 af 1

Losning, læsning og surring af gods ombord på skibe i havn skal udføres af havnearbejdere. 

Sådan lyder det i en ny aftale mellem det internationale transportarbejderforbund ITF (The International Transport Workers’ Federation) og arbejdsgiversiden på området.

Alt indenbords arbejde skal laves af havnearbejderne, og det er nu slået fast med syvtommersøm. 
Ole Nors Nielsen, 3F Transport Aalborg.

I de seneste år er havnearbejdernes opgaver på skibene i havn – efter pres fra arbejdsgivere – blevet overtaget af for eksempel underbetalte filippinske søfolk. Især surring af gods.

>> LÆS OGSÅ: Støtte til strejkende havnearbejdere

Billig arbejdskraft

ITF har i flere år arbejdet på, at havnearbejderne får deres arbejdsopgaver tilbage. Siden 2012 har der i især Portugal og Spanien været omfattende konflikter for at hindre, at arbejdsgiverne ansætter billigere arbejdskraft til at losse og laste skibe i havnene.

– I samarbejde med ITF og nationale fagforeninger har International havnearbejder-solidaritet endnu engang sejret, siger Ole Nors Nielsen til Arbejderen.

Han er havnearbejder og næstformand for 3F Transport Aalborg og har selv deltaget i demonstrationer til støtte for havnearbejderne i for eksempel Portugal.

Den nye aftale med titlen "IBF Framework Agreement 2019-2022" blev underskrevet den 23. februar i Manila, Filippinerne. Aftalen skal modvirke social dumping og misbrug af underbetalt billig arbejdskraft til arbejde i havnene, mener Ole Nors Nielsen.

– I fællesoverenskomsten mellem 3F Transportgruppen og DI II står der, at alt indenbords arbejde skal udføres af havnearbejdere. Det er nu slået fast med syvtommersøm, at det  også gælder surring af godset, siger han.

>> LÆS OGSÅ: EU og havnearbejderne

Den nye globale aftale gælder for ITF-medlemmer – herunder 3F-medlemmer – på steder med overenskomst.

Støtte fra sømænd

Ud over havnearbejderaftalen blev der desuden aftalt lønforhøjelser for søfolk ombord på skibe dækket af ITF-overenskomst. Søfolkene i Filippinerne har støttet havnearbejdernes krav.

– Vi er meget tilfredse med resultatet af IBF-forhandlingerne. Klausulen om havnearbejdernes rettigheder er af særlig betydning og demonstrerer den gensidige solidaritet mellem søfolk og havnearbejdere, siger Conrad Oca​, formand for det filippinske sømandsforbund AMOSUP  i en pressemeddelelse.

13. mar. 2018 - 07:01   13. mar. 2018 - 12:53

Havnearbejde

ah@arbejderen.dk