26 Jan 2020  

KBH: Overskyet, dis, 4 °C

Stor demonstration mod Trump i London

Trump besøger Storbritannien

Stor demonstration mod Trump i London

På fredag er der demonstration i London mod Donald Trumps besøg under titlen "Together against Trump. Den samler meget bredt og vil vende sig imod præsidentens flygtningepolitik, hans racisme, klimapolitik, splittelse og had.

Donald Trump vil blive budt på middag, arbejdsfrokost og dronningebesøg i Storbritannien.
FOTO: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

Om det er skæbnens ironi eller ej, vil USA's præsident Donald Trump blive mødt med en mega-demonstration i London på fredag den 13. juli.

Det er en sejr, at Donald Trump tilsyneladende ikke tør vise sig offentligt i London. I stedet forbliver han skjult i landområder og på slotte.
"Together against Trump" 

Hundreder af partier, fagforeninger og aktivistgrupper har planlagt en massiv demonstration denne dag, som af det britiske dagblad Morning Star bliver kaldt den vigtigste demonstration mod krig, siden de store protester mod Irak-krigen i 2003.

"Together against Trump"

Demonstrationen, der bliver arrangeret under titlen "Together against Trump, vil også vende sig imod præsidentens flygtningepolitik, hans racisme, klimapolitik og splittelse og had, skriver avisen.

Med i arrangørkredsen er det britiske LO, TUC, fredsbevægelsen Stop the War og miljøorganisationen Friends of the Earth. Også det socialdemokratiske Labour-partis græsrodsgruppe, Momentum, er med.

– Donald Trump er en åben racistisk og sexistisk, en flygtig og farlig karakter, der synes at skubbe verden ud i yderligere krige, siger Maz Saleem fra gruppen 'Stand Up to Trump' til Morning Star.

May: "Han er velkommen"

Trump vil komme til Storbritannien på, hvad Det Hvide Hus kalder, et "arbejdsbesøg" efter NATO-topmødet i Bruxelles. 

Det sker, selv om blandt andet oppositionslederen Jeremy Corbyn fra Labour i dagevis har forsøgt at få den konservative regering til at trække invitationen til Trump tilbage, skriver dagbladet Morning Star.

Indtil videre har den britiske regering bedyret, at Trump "vil være velkommen" og deltage i en middag på Blenheim Palace torsdag aften, en arbejdsfrokost med Theresa May på regeringens landsted Checkers 65 kilometer nordvest for London fredag og et besøg hos dronning Elizabeth Windsor på Windsor Castle samme dag.

Trump vil flyve med helikopter mellem destinationerne for at undgå demonstranter, erfarer dagbladet The Independent.

>> LÆS OGSÅ: Protester og mod-topmøde møder NATO-folk

En talsmand for "Together against Trump" anser det dog allerede som en sejr, at Donald Trump tilsyneladende ikke har officielle engagementer i London eller i områder med en stor befolkning.

– Vi kan konstatere, at han i stedet forbliver skjult i landområder og på slotte, siger talsmanden.

Ballon-baby

Ifølge regeringen vil Trump overnatte i USA-ambassadørens bolig i Regent’s Park, London mellem torsdag og fredag. Trump vil ikke tale i det britiske parlament, da der under hans besøg hænger en seks meter høj heliumballon af præsidenten med ble på, noterer dagbladet The Guardian sig.

– Hans karakter er som en sur baby med et skrøbeligt ego og små hænder. Han skal vide, at hele Storbritannien ser ned på ham og griner ad ham, siger Leo Murray, som er blandt miljøaktivisterne bag ballonen, til dagbladet The Guardian.

Ballonen vækker dog vrede hos en talsmand for "Republicans Overseas, en gruppe af amerikanere i Storbritannien der støtter præsidenten.

– Dette er ærgerligt og pinligt ikke blot for de mennesker, der sender ballonen op, men også for indbyggere i London, siger talsmanden.

Uønsket i Skotland

For de personer, der ikke kan deltage i demonstrationerne i London på fredag, er der arrangeret protester i byer som Belfast, Birmingham, Bristol, Cambridge, Canterbury, Liverpool og fem andre steder, erfarer Morning Star.

Det er forventet, at Trump vil afslutte sit britiske besøg med en tur til Skotland, hvor han ejer to golfbaner.

Men også her vil der være protester. Den skotske afdeling af Labour har lovet at støtte protesterne mod "den racistiske og misogyne Trump. Misogyn hentyder til præsidentens had og fordomme over for kvinder.

– Myndighederne bør ikke rulle den røde løber ud for en sådan person, siger Labour-leder Richard Leonard ifølge dagbladet Morning Star, mens partiet De Grønnes skotske leder, Patrick Harvie, er endnu mere skarp.

– Trump er ikke blevet inviteret til Skotland, og selv om han stikker til sine golf-resorts i Turnberry eller Menie, vil der være en ære for os at deltage i protester i vores største byer, der vil sende en klar besked til ham.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. jul. 2018 - 13:16   12. jul. 2018 - 09:19

Storbritannien

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk