07 Mar 2021  

KBH: Spredte skyer, 5 °C

SodaStream lukker bosætterfabrik

Sejr til Boykot Israel

SodaStream lukker bosætterfabrik

Det israelske firma SodaStream, der laver sodavandsmaskiner, vil lukke sin fabrik i den ulovlige bosættelse Ma’ale Adumim på Vestbredden.

Boykotaktionen ser ud til at have virket.
FOTO: wikimedia.org
1 af 1

Sodavandsmaskinefabrikken SodaStream lukker sin fabrik i en ulovlig bosættelse i de besatte palæstinensiske områder som følge af international boykot-aktion.

Jeg vil se det, før jeg tror det.
Irene Clausen, Boykot Israel

Kampagnen har betydet et fald i virksomhedens indtjening på 42 procent og et dyk i SodaStreams aktiekurs på 58 procent i år, skriver netportalen Modkraft.dk.

Tidligere i år fik presset mod SodaStream den verdensberømte amerikanske skuespillerinde Scarlett Johansson til at trække sig som ambassadør for den store britiske NGO, Oxfam. Årsagen var at Scarlett Johansson optrådte i reklamer for SodaStream.

Men en talsperson for SodaStream afviser overfor den britiske avis The Guardian, at lukningen af fabrikken i bosættelsen er en følge af det "stigende internationale pres", og at det udelukkende sker af "kommercielle årsager".

Lukningen sker ved udgangen af 2015.

Blandt danske Boykot Israel-aktivister er der både skepsis og forsigtig glæde over meddelelsen.

– Jeg vil se det, før jeg tror det, siger Irene Clausen fra den danske Boykot Israel-kampagne til Modkraft.dk

Hun fortæller, at allerede for tre år siden lovede direktøren for Empire AB, det daværende importfirma af SodaStream, at de ikke længere ville importere maskinerne fra bosættelsen, men at de ville hente dem i Kina.

– Og det holdt ikke, de fortsatte importen. Men sagen viser jo, at boykotten fungerer. Vi har bemærket, at efter den sidste Gaza-krig har det så at sige nærmest ikke været muligt at opdrive israelske varer i danske butikker. De handlende, vi taler med for eksempel på Grønttorvet, fortæller os, at de ikke kan sælge israelsk frugt, siger Irene Clausen.

I juni kunne boykot,- afinvesterings, og sanktionskampagnen BDS notere sig en anden stor sejr, da det dansk-britiske sikkerhedsfirma G4S besluttede at stoppe sit engagement i det israelske fængselsvæsen, der er berygtet for tortur af palæstinensiske fanger.

Det skete ligeledes efter en årelang boykotkampagne. G4S har dog tidligere løbet fra sine løfter om at trække sig fra Vestbredden.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. nov. 2014 - 14:46   05. nov. 2014 - 15:00

Boykot Israel

Anders Fenger
Skribent
Boykotbevægelsen, BDS
  • BDS står for Boykot, Deinvesteringer og Sanktioner.
  • Gennemfører internationale kampagner for boykot, sanktioner og frasalg (BDS) mod Israel.
  • Blev lanceret den 9. juli 2005 af over 170 palæstinensiske partier, fagforeninger, NGO'er.
  • Kræver at Israel afslutter besættelsen af ​​de palæstinensiske og andre arabiske områder, som det besatte i 1967.
  • Kræver at de israelske bosættelser på Vestbredden og apartheidmuren bliver fjernet.
  • Kræver at Israels diskrimination imod dets palæstinensiske borgere stopper.
  • Fastholder de palæstinensiske flygtninges ret til at vende tilbage til deres hjem i overensstemmelse med FN's resolutioner.
  • Flere kendte meningsdannere støtter BDS. Heriblandt den sydafrikanske ærkebiskop Desmond Tutu, den afdøde forsker Stephen Hawking, journalist og forfatter Naomi Klein, den politiske aktivist og professor Angela Davis samt filosof og queer-teoretiker Judith Butler.