26 Jan 2020  

KBH: Overskyet, dis, 4 °C

Socialdemokratisk regering fortsætter i Portugal

Efter søndagens valg

Socialdemokratisk regering fortsætter i Portugal

Partido Socialista, Portugals socialdemokrati, vandt søndagens parlamentsvalg, men er fortsat afhængig af støtte fra blandt andre kommunisterne.

Partido Socialista (PS) og dets leder, António Costa, lover at videreføre en venstredrejet regering.
FOTO: Jon Nazca/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

Socialistpartiet i Portugal (PS) vandt søndagens parlamentsvalg og lover at videreføre den regering, der med støtte fra kommunisterne har indført en række reformer til gavn for landets arbejdere.

Socialisterne kan regne med os kommunister, men vi stemmer kun for dét, der er positivt.
Paulo Raimundo, PCP

Selv om alle stemmer endnu ikke er optalt, viser "sikre" målinger ifølge TV-stationen RTP, at det socialdemokratiske Partido Socialista (PS) vandt valget med mellem 36,5 og 38,8 procent af stemmerne.

Samarbejde med venstrefløjen

Selv om resultatet er en fremgang på op til 4,4 procentpoint, er det ikke nok til, at partiet får absolut flertal.

>> LÆS OGSÅ: Portugal lægger EU's sparekrav på is

Det betyder, at António Costa, formand for PS, endnu en gang skal forhandle med to venstreorienterede partier om støtte.

Siden valget i 2015 har kommunisternes valgkoalition CDU (Coligação Democrática Unitária) og den socialistiske Venstreblok presset PS-regeringen til at indføre en række af sociale og økonomiske krav.

Selv sagde premierministeren få timer efter valget, at retningen er klar.

– Portugiserne kunne lide vores samarbejde (mellem partierne, red.). Vi vil absolut se på, om en fortsat kurs er mulig, sagde han sejrssikkert ifølge euronews.com.

På dét tidspunkt var der klare indikationer på, at hans hovedudfordrer, det konservative PSD-parti, var gået tilbage, og partiet endte på 28 procent af stemmerne. Det er en tilbagegang på hele 12 mandater og et af de værste valgresultater i partiets historie, skriver dagbladet Público.

Portræt af António Costa.

Men for at være sikker på at få flertal for sin regering ønsker Costa tilsyneladende også at forhandle med det nye dyreparti PAN, der kom ind i parlamentet med ét mandat.

PAN har sagt, at det er parat til at støtte Costa, hvis han forpligter sig til dets miljøvenlige forslag.

>> LÆS OGSÅ: Socialdemokrater og kommunister i valgdyst

Også et nyt parti, LIVRE, der er grønt, kom ind i parlamentet med ét mandat.

Kamp om de grønne stemmer

De to nye partiers entré betød, at det traditionelle grønne parti i Portugal, PEV, mistede stemmer. PEV indgår i kommunisternes valgalliance CDU.

Denne ekstra konkurrence om grønne stemmer betød, at CDU gik fra 17 mandater til 13. Valgalliancen fik 6,5 procent af stemmerne – en nedgang på 1,8 procentpoint.

– Men vi er glade for, at PS ikke opnåede noget absolut flertal. PS kan derfor stole på CDU, men vi stemmer kun for dét, der er positivt. Og vi stemmer imod dét, der er negativt, sagde Paulo Raimundo, talsperson for Portugals Kommunistiske Parti (PCP) på valgaftenen til RTP.

PCP's formand Jerónimo de Sousa sagde kort efter på en pressekonference, at tabet af de 1,8 procentpoint ikke er "altafgørende", men at det primært skyldtes den lave valgdeltagelse samt "fortielsen" af PCP og CDU i valgkampen.

Kommende kampe

Jerónimo de Sousa tilføjede, at flere medier direkte havde spået, at CDU gik til grunde ved valget. Men CDU vil nu kæmpe for at få en række af sine valgkrav igennem.

– Vi fortsætter med at opfylde vores løfter til arbejderne og folket. Det betyder fortsat kamp for, at den gennemsnitlige løn kommer op på 850 euro om måneden, at pensionen stiger, at der bliver gratis vuggestue for alle børn under fire år, og at der bliver startet nybyggeri af almennyttige boliger.

– Den offentlige transport skal have tilført flere penge, og regeringen skal investere i det offentlige, blandt andet sundhedsvæsenet. Kulturen skal have øget tilskuddet med én procent, mens Costa skal garantere, at naturen og den økologiske balance bliver beskyttet, sagde partiformanden.

Han tillagde også den lave valgdeltagelse på 54 procent en stor del af skylden for tilbagegangen. Det er den laveste deltagelse ved et valg siden 1975.

Det er endnu ikke muligt at se, hvor mange stemmer PCP fik i valgforbundet.

Venstreblokken (BE), der er stiftet af flere trotskistiske og andre erklærede socialistiske grupper – og som internationalt har forbindelser med danske Enhedslisten – gik også tilbage – dog kun med 0,4 procentpoint, der betyder, at det bibeholder sine 19 mandater.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. okt. 2019 - 12:00   07. okt. 2019 - 15:50

Portugal

ah@arbejderen.dk
Parlamentsvalg Portugal 2019
  • Parlamentsvalget blev afholdt søndag 6. oktober 2019.
  • På valg var 200 pladser i parlamentet.
  • Vinder blev Socialistpartiet i Portugal (PS) med mellem 36,5 – 38,8 procent af stemmerne (+ 20 mandater).
  • Nummer to det konservative PSD-parti med 28 procent (– 12 mandater).
  • Venstreblokken (BE) fik 9,7 procent og bevarer sine 19 mandater.
  • Kommunisternes valgalliance CDU fik 6,5 procent af stemmerne og 13 mandater (– 4).
  • Det konservative CDS-PP-parti mister 13 mandater og ender på 5.

Kilder: RTP