13 Apr 2021  

KBH: Spredte skyer, 3 °C

Skifergas ikke rentabel at udvinde

Olieprisen i bund

Skifergas ikke rentabel at udvinde

Vurderingen har været, at USA i samarbejde med Saudi Arabien har holdt olieproduktionen oppe for at presse prisen ned med henblik på at svække lande som Venezuela, Iran og Rusland økonomisk. Nu vurderer analytikere, at Saudi-Arabiens mål er at stoppe udvindingen af skifergas i USA.

Olieprisen nåede i 2008 op på næsten 150 dollars for en tønde. Efter krisen lå prisen frem til 2013 på 100 til 120 dollars. I dag er den nede på under 50 dollars. Der produceres dagligt mellem 75 og 80 millioner tønder olie i hele verden. I disse måneder ligger produktionen cirka 78 millioner tønder. Her foto fra Nigeria.
FOTO: Pius Utomi Ekpei/AFP/Scanpix
1 af 1

Investeringsbanken Goldman Sachs har fremlagt en prognose, som slår benene væk under USA's produktion af skifergas og skiferolie. Goldman Sachs forudser, at prisen på en tønde olie vil falde til omkring 20 dollars, og så er det ikke rentabelt at udvinde kulbrinterne fra skiferlag.

Skiferindustrien, som har skabt den hurtige vækst i USA's olieproduktion siden 2009, er ved at dø.

Væksten i ilandene lader vente på sig, og den lavere vækst i Kina påvirker efterspørgselen, skriver den norske avis Klassekampen.

Vurderingen har været, at USA i samarbejde med Saudi-Arabien har holdt olieproduktionen oppe for at presse prisen ned med henblik på at svække lande som Venezuela, Iran og Rusland økonomisk. Men nu vurderer analytikere, at Saudi-Arabiens mål er at stoppe udvindingen af skifergas i USA.

OPEC – Organisationen af Olieeksporterende Lande – har ikke kunnet enes om at nedsætte produktionen for at holde prisen på råolie oppe.

Flere OPEC-lande er i vanskeligheder på grund af halveringen af olieprisen siden juni 2014, men Saudi-Arabien viser ingen tegn på at ville nedsætte produktionen, til trods for at kongedømmets budgetter er lavet ud fra en pris på 100 dollars for en tønde olie. Industrilandenes lagre er fulde, og overproduktionen fortsætter, skriver Klassekampen.

16 amerikanske selskaber, der udvinder skifergas og skiferolie, er allerede gået fallit, skriver avisen Financial Times.

Skiferindustrien, som har skabt den hurtige vækst i USA's olieproduktion siden 2009, er ved at dø, skriver finansverdenens store avis og tilføjer, at nogle banker har store lån i klemme i sektoren.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. sep. 2015 - 08:04   27. sep. 2015 - 08:10

Oliepriser

se@arbejderen.dk