01 Jun 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 21 °C

Selvstyre ved at gå bankerot

Palæstina presset

Selvstyre ved at gå bankerot

Efter at Israel har besluttet at tilbageholde dele af skatte- og toldpengene til det palæstinensiske styre på Vestbredden, nægter palæstinensernes præsident, Mahmoud Abbas, helt at modtage penge fra Israel. Selvstyret er nu på vej mod bankerot.

Der er snart ikke penge til at drive hospitaler og udbetale løn til offentligt ansatte i Palæstina.
FOTO: Mohammed Abed/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Kilder i det israelske sikkerhedsapparat vurderer, at det palæstinensiske selvstyre risikerer at gå fallit i løbet af to til tre måneder.

Det vil angiveligt ske, hvis palæstinensernes præsident, Mahmoud Abbas, fortsat nægter at tage imod skatte- og toldpenge, som Israel inddriver på vegne af selvstyremyndighederne.

Vi ønsker et godt forhold til Israel, men ikke for enhver pris.
Mahmoud Abbas, præsident

Israel overfører hver måned et beløb til Vestbredden, der stammer fra tolden på varer til det palæstinensiske marked. Desuden overfører Israel skattepenge fra palæstinensere fra Vestbredden, der arbejder i Israel.

Israel overfører omkring 645 millioner shekel om måneden til Vestbredden. Det svarer til omkring 1,2 milliarder danske kroner.

Penge til terrorister?

Men i februar vedtog Israel fremover at trække knap 72 millioner kroner fra beløbet, fordi selvstyremyndigheden udbetaler 72 millioner kroner hver måned til palæstinensiske politiske fanger og deres familier som en slags understøttelse, rapporterer den engelsksprogede arabiske TV-station Al-Araby.

>> LÆS OGSÅ: Israel opsluger Palæstina

Selvstyremyndigheden kalder fangerne for "nationale helte", mens Israels regering anser dem for at være terrorister. Al modstand mod besættelsen bliver anset for at være terrorisme, fremgår det af en leder i det israelske dagblad Jerusalem Post.

Mahmoud Abbas nægtede efter det pludselige israelske indgreb helt at modtage told- og skattepenge fra Israel som en officiel protest.

– Vi ønsker et godt forhold til Israel, men ikke for enhver pris, sagde han ifølge det palæstinensiske nyhedsbureau Maan News.

Økonomisk fundament

Verdensbanken anslår, at told og skat fra Israel udgør to tredjedele af selvstyrets indtægter, hvilket svarer til 15 procent af BNP i de palæstinensiske områder.

Så det er hele fundamentet under selvstyret, anfører Verdensbanken og tilføjer, at "situationen er alvorlig".

I april udtalte den palæstinensiske premierminister, Mohammed Shtayyeh, for eksempel, at selvstyremyndigheden i løbet af højst tre måneder vil være insolvent og ude af stand til at betale løn, skriver netsiden al-monitor.com.

Selvstyret er i forvejen hårdt ramt af USA's stop for al bilateral bistand, der trådte i kraft, da USA i 2017 anerkendte Jerusalem som israelsk hovedstad.

Ifølge det israelske dagblad Haaretz betød stoppet, at et palæstinensisk hospital for kræftpatienter i Østjerusalem pludselig mistede omkring 165 millioner kroner i årlig støtte.

USA's stop har også givet FN's hjælpeprogram for palæstinensiske flygtninge (UNRWA) problemer, idet tilskuddene på omregnet to milliarder kroner årligt er stoppet. UNRWA's chef, Pierre Krähenbühl, kræver internationale reaktioner efter USA's skridt.

– At USA stopper tilskuddet betyder konkret, at det samlede underskud i UNRWA i år kommer til at ligge på omkring 211 millioner dollars, sagde han i mandags på en pressekonference i Jordan, citeret af nyhedsbureauet AFP.

>>LÆS OGSÅ: USA imod FN’s hjælp til palæstinensiske flygtninge

I sidste måned opfordrede USA til, at UNRWA lukker helt ned.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. jun. 2019 - 12:58   20. jun. 2019 - 13:17

Palæstina

ah@arbejderen.dk