21 Mar 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 6 °C

Sandheden om mordbranden i Odessa skal frem

International kampagne

Sandheden om mordbranden i Odessa skal frem

Amerikanske Phil Wilayto fra Virginia hjælper ukrainske Maria fra Odessa med at afdække, hvad der skete 2. maj 2014 i Odessa, hvor 56 mennesker blev dræbt i Fagforeningernes Hus af voldelige ukrainske nationalister, fascister og fodbold-bøller.

Phil Wilayto fra den amerikanske Odessa-solidaritetskampagne og "Maria" fra Odessa, der ikke tør ikke stå åbent frem på grund af aktuelle trusler og pres fra fascister i Odessa.
FOTO: Lars Ertner
1 af 1

Over alt i verden lyder kravet om en international undersøgelse af mordene på 56 aktivister i Fagforeningernes Hus i Odessa, Ukraine for fire år siden.

Vi må støtte mødrene til de 56 dødsofre fra Odessas fagforeningsbygning i deres krav om at få en international undersøgelse.
Phil Wilayto, USA

Solidaritetsgrupper skyder op i Europa og USA, og deres aktiviteter stiger voldsomt. Sagen om begivenhederne den 2. maj 2014 i den sydøstlige ukrainske by Odessa vil ikke forsvinde. 

>> LÆS OGSÅ: Jeg overlevede fascisternes mordbrand i Odessa

Det skyldes især, at gerningsmændene fra højreekstreme grupper fra Ukraines hovedstad Kijev og fodboldhooligans er gået fri. Ikke én er sigtet. Ikke én er dømt. Til gengæld blev 60 overlevende fra Fagforeningernes Hus anholdt, og flere blev sigtet for gadeuorden og uroen, der resulterede  i dødsfald.

Brændte hus ned

De højreorienterede bøller i de paramilitære grupper fra Kijev og 3000 fodbold-hooligans fra Kharkov tog den 2. maj til Odessa for at afstraffe kritikere af regeringen. De marcherede til Kulykove Pole-torvet, hvor kritikere af det nye styre i Ukraine havde samlet sig i en protestlejr.

>> LÆS OGSÅ: Ukraines regering markerer støtte til nazi-hær

Da hen ved 400 mennesker havde søgt ly i Fagforeningernes Hus kastede de højreekstreme molotovcocktails og røggranater ind i huset, straks begyndte at brænde. Flere, der hoppede ud af vinduer, blev tæsket ihjel på jorden.

"Maria" fra Odessa kendte en del af de dræbte og overlevende fra Fagforeningernes Hus og kan ikke tie stille. Men hun tør ikke stå offentligt frem på grund af aktuelle trusler og pres fra både fascister, politi og efterretningsansatte i Odessa.

– Hvert øjeblik kan jeg blive arresteret. Politiagenter eller andre kan plante narko eller våben ved mit hus, eller hvor jeg arbejder, og så anklage mig. Jeg kan miste mit job, siger "Maria" til Arbejderen.

"Maria" arbejder i dag med offentlig kommunikation i Odessa.

Lægger blomster

"Maria" er med hver søndag, når mødre til de døde samler sig med andre Odessa-borgere foran Fagforeningernes Hus på Kulykove Pole-torvet. Men det kan være farligt. For ganske nylig blev forkvinden for "Mødrene fra 2. maj" overfaldet af fascister og fik et slag i ansigtet med knytnæve.

– Men ellers fjerner folk blot blomsterne, vi lægger. Flere gange bliver vi chikaneret af høj musik og dans. De højreradikale spytter på os og truer folk i retssalene, fortæller "Maria".

>> LÆS OGSÅ: Derfor er der udbrudt totalt kaos i Ukraine

– Der er en nær forbindelse mellem det officielle styre i Odessa og politiet og fascisterne i Right Sektor, siger "Maria" og tilføjer, at "Mødrene af 2. maj" og andre aktivister "ikke ved, hvad de skal gøre.

Hun fortæller, at en far til en af de omkomne i Fagforeningernes Hus i øjeblikket er tilbageholdt af politiet. Faderen havde svoret hævn over en højreorienteret ukrainsk politiker, der den 2. maj 2014 ledte efter russiske pas blandt de omkomne brandofre og tog flere selfies med dræbte!

Faderen er den eneste, der fortsat er anholdt i forbindelse med branden. 19 tilbageholdte fra det brændende hus blev i december sidste år udvekslet med ukrainske krigsfanger fra det østlige Ukraine.

Satte selv ild til hus!

De højreradikale, Odessas borgmester, provinsguvernøren, regeringen i Kijev samt ledelsen af politiet, sikkerhed- og efterretningstjenesten i Ukraine mener, at de hen ved 400 personer i Fagforeningernes Hus den 2. maj var "separatister", der støtter løsrivelse fra landet og tilslutning til Rusland.

Det afviser alle ofrene og de efterladte. 

De afviser, at de 400 mennesker i Fagforeningernes Hus enten blev lokket ind i bygningen af russiske agenter, selv startede branden eller begge dele. Disse udlægninger af begivenhederne er også gengivet i stort set alle vestlige medier og stammer fra "eksperten" og biokemikeren Vladislav Balinsky fra 2. maj-gruppen i Odessa, trods dusinvis af videoer, der viser at bygningen blev bombarderet med brandbomber.

"Maria" beretter om, at ikke bare højreradikale chikanerer folk fra Fagforeningernes Hus og deres støtter. Også veteraner fra Anden Verdenskrig bliver spyttet på eller hånet. Det sker hvert år, når Ukraines markerer sin befrielsesdag den 9. maj.

Den ukrainske TV-station Inter blev den 9. maj i år invaderet af fascister, som krævede den lukket efter flere timers indslag om befrielsesdagen. Efterfølgende inddrog myndighederne stationens sendetilladelse.

– Der er ingen lov og ret i Ukraine. Ingen tør sige noget, selv om vi har en grundlov, som skriver flot om ytringsfrihed, siger "Maria".

Kritik af USA og NATO

Det nye styre i Ukraine kom til magten efter et USA-støttet statskup i februar 2014.

Phil Wilayto fra USA har kastet sig ind i kampagnen for at få en uafhængig international undersøgelse af branden i Odessa. Han kommer fra den internationale Odessa Solidarity Campaign, som fredsbevægelsen United National Antiwar Network (UNAC) i USA har startet.

Odessa Solidarity Campaign samarbejder med den svenske solidaritetsbevægelse Aktivister For Fred om at rejse kravene. I alt 183 organisationer samarbejder verden over for at Ukraine skal respektere kravene.

– Vi må øge fokusset på Odessa og støtte mødrenes krav om en international undersøgelse. Mange har forsøgt at rejse kravet, men det er ikke lykkedes, fordi regeringen i Ukraine ikke vil samarbejde, siger Phil Wilayto til Arbejderen.

>> LÆS OGSÅ: NATO optager Ukraine som aspirantland

Han kan konstatere, at også USA's regering er særdeles usamarbejdsvillig.

– Mit lands regering går den stik modsatte retning og er gået sammen med NATO om at støtte myndighederne i Ukraine. USA's regering støtter i det hele taget såkaldte "farverevolutioner" i lande som Nicaragua, Ukraine, Georgien eller Venezuela, beklager han.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


31. jul. 2018 - 12:06   08. aug. 2018 - 16:03

Ukraine

ah@arbejderen.dk
Angrebet i Odessa 2014
  • Den 2. maj 2014 mobiliserede fascister og hooligans fra Vestukraine til en fodboldkamp i Odessa. Flere end 1000 fulgte opfordringen.
  • En hob på flere tusinde, bevæbnet med molotovcoctails, knipler og våben, drog til Kulykove Pole-torvet i det centrale Odessa. Pladsen er normalt udgangspunkt for demonstrationer. 
  • De angreb  de omkring 100 personer, som befandt sig på torvet, som måtte flygte til det nærliggende Fagforeningernes Hus.
  • Fascisterne angreb huset, som blev sat i brand. De hindrede også brandfolk i at igangsætte slukningsarbejdet.
  • De, som befandt sig i huset, søgte ud på altaner og i vinduesnicher på fjerde og femte sal for at undslippe branden, men blev beskudt af af fascisterne på gaden.
  • Dem, som enten faldt eller sprang ud, blev efterfølgende angrebet, mens de lå hårdt sårede på gaden.
  • Mindst 48 blev dræbt, andre der kunne flygte blev anholdt af politiet.
  • I 2016 sad omkring 50 af dem, der undslap fascisterne, fængslet med anklager om terrorisme, separatisme og forstyrrelse af den offentlige orden uden rettergang.
  • I dag er en fader til en af de dræbte fortsat i fængsel.
  • Ingen af de fascistiske angribere er blevet retsforfulgt.