25 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, regn, 11 °C

Sætter kurs mod Gaza i morgen

Frihedsflotille er klar:

Sætter kurs mod Gaza i morgen

Tre skibe er klar til at bryde Israelsk jernring om Gaza. Mulig sabotage mod et af skibene.

Marianne af Göteborg er snart på vej til Gaza med fire andre skibe.
FOTO: Freedom Flotilla Italia
1 af 1

Ifølge flere presserapporter vil en flotille med tre skibe i morgen den 26. juni sejle mod Gaza for at levere nødhjælp og bryde Israels syv år lange belejring af området.

Bag flotillen skjuler sig provokatører, hvis formål er at sværte Israels image.
Tzipi Hotovely, 
viceudenrigsminister Israel.

Det internationale initiativ, Freedom Flotilla Coalition har netop afholdt pressekonference i Grækenland.

Kendte i spidsen

Flere kendte personer vil være ombord på skibene. Heriblandt er det spanske medlem af EU-parlamentet, Ana Maria Miranda Paz fra Bloque Nacionalista Galego samt den arabiske politiker fra det israelske parlament, Basel Ghattas.

Andre deltagere er den spanske nonne, Teresa Forcades og Tunesiens tidligere præsident Moncef Marzouki. Desuden deltager aktivister fra Canada, Sverige, Danmark, Norge, Italien, Spanien, Grækenland og Sydafrika.

Den danskbyggede trawler Marianne af Göteborg er blandt af skibene. I lasten har Marianne af Göteborg et solcelleanlæg til Shifa-hospitalet og medicinsk udstyr til Wafa-hospitalet i Gaza.

Men Israel regering vil gøre sit for at forhindre flotillen i at nå sit mål. Søndag sagde viceudenrigsminister Tzipi Hotovely, at bag flotillen skjulte sig "provokatører, hvis formål er at sværte Israels image".

Det israelske udenrigsministerium erklærede allerede i maj, at Israel "ikke vil tillade uautoriserede fartøjer at trænge ind i dets territorialfarvand", citerer det israelske dagblad Jerusalem Post.

Sabotage mod skib?

I øvrigt meddeler den svenske passager på skibet Juliano, Kajsa Ekis Ekman, på Facebook, at ukendte dykkere tilsyneladende har beskadiget skrueakslen på skibet, der også er en del af Frihedsflotillen.

Kajsa Ekis Ekman er berømt svensk forfatter og social kritiker.

Ifølge Kajsa Ekis Ekman tog båden vand ind, da den begyndte sejladsen over Middelhavet. Heldigvis blev lækken opdaget relativt hurtigt, hvilket betød, at skibet kunne nå i havn, citerer det svenske netmedie Aktuellt Fokus forfatterens Facebook-opdatering tirsdag.

Kajsa Ekis Ekman skriver:

"Rent held, at skibet kunne vende tilbage, og ingen kom til skade. I mellemtiden har Netanyahu (den israelske premierminister red.) kommet med udtalelser om, at dette er en terrorflotille. der skal stoppes med alle midler. Israel forsøger også at fastfryse vores bankkonti. Jeg spekulerer på, hvilke skridt, Sverige vil tage, når nogen forsøger at forhindre en båd under svensk flag i at nå et land, som Sverige anerkender".

Sverige anerkendte den palæstinensiske stat i oktober 2014.

"Jeg håber, at alle, der læser dette, kan lægge pres på Sverige. Solpaneler og medicin er ikke terror"", skriver forfatteren.

Tidligere sabotage og forhindringer

2011 lykkedes det Israels myndigheder at presse havnemyndighederne i græske havne til at tilbageholde flotilleskibe. Det irske skib ”Saoirse” og det græsk-svenske skib ”Juliano” blev udsat for sabotage ved at skibsskruen på begge både blev ødelagt.

I 2012 bordede israelske militær skibet Estelle ud for Gazas kyst og tvang alle 30 passagerer til Ashdod i Israel. 

Det er i år fem år siden, at israelske kommandosoldater i maj 2010 angreb en Gaza-flotille og dets moderskib Mavi Marmara i internationalt farvand og dræbte ti nødhjælpsaktivister.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. jun. 2015 - 08:20   28. jan. 2016 - 12:18

Gaza belejret

ah@arbejderen.dk
Fakta: Free Gaza
  • Free Gaza Danmark deltager i "Frihedsflotille 3" sammen med Ship To Gaza Sverige og Ship To Gaza Norge, som har købt trawleren Marianne af Göteborg. 
  • Free Gaza Danmark er et uafhængigt dansk initiativ, hvis formål er at bryde Israels ulovlige blokade af Gazastriben.
  • Free Gaza Danmark vil sætte fokus på Israels blokade af Gazas 1,8 millioner indbyggere.