23 Jul 2018  

KBH: Spredte skyer, 22 °C

Ryanair-piloter i strejke

Har fået nok

Ryanair-piloter i strejke

Irske piloter fra Ryanair strejker i næste uge for at få anerkendt fagforeningen.

Onsdag står Ryanairs fly i Irland stille. Piloterne strejker for fagforeningen.
FOTO: (GerardvdSchaaf © (CC BY 3.0)
1 af 1

Piloter, der arbejder for Ryanair i Irland, vil på onsdag i næste uge strejke for retten til at blive repræsenteret af deres fagforening.

Ryanair truer med at straffe dem, der deltager i strejken

Fagforeningen for piloter i Irland (Ialpa) vil have ret til at forhandle løn i stedet for Ryanairs såkaldte "medarbejderforsamlinger", der er nedsat af firmaet selv.

Ryanair hævder, at det har tilbudt piloterne 20 procent mere i løn. Samtidig truer ledelsen med at straffe dem, der deltager i strejken ved at fratage piloterne bonus eller nægte dem forfremmelser, skriver det britiske dagblad Morning Star.

Flyselskabet siger i en pressemeddelelse, at "de meget velbetalte piloter har ret til at være med i fagforeninger, men ligesom alle andre multinationale selskaber har Ryanair ifølge irsk lov og EU-lov tilsvarende ret til ikke at engagere sig med fagforeninger."

Ialpa har noteret sig, at Ryanair er det eneste irsk-baserede flyselskab, der nægter at anerkende fagforeninger. I dag den 15. december vil kabinepersonale og piloter ved Ryanair i Italien strejke for at få anerkendt deres fagforeninger

15. dec. 2017 - 07:51   15. dec. 2017 - 08:00

Irland

ah@arbejderen.dk
Ryanair
  • Det irskbaserede lavprisflyselskab Ryanair Ltd. blev etableret i 1985 og var Europas første af sin slags. I dag er det Europas største flyselskab målt på kunder.

  • Ryanair kritiseres af nuværende og tidligere ansatte for elendige løn- og arbejdsforhold, som også fører til løn- og arbejdspres hos konkurrerende flyselskaber. Kunder og konkurrenter kritiserer også dets prispolitik med talrige gebyrer, der først fremkommer sent i bestillingen af billetter.

  • Selskabet flyver ofte til mindre lufthavne for at minimere handlingomkostningerne på jorden. For eksempel lander dets fly til Stockholm i en lufthavn 100 kilometer syd for Stockholm. Københavns Lufthavn har i overenstemmelse med denne strategi ikke hidtil været befløjet af Ryanair, men det ændrede sig fra marts 2015, hvor Ryanair åbnede en base i lufthavnen.

  • Ifølge forbundet 3F har ansatte i Norge arbejdet for en månedsløn på 10.000 kroner, ingen løn under sygdom og ingen fast arbejdstid. Dertil kommer, at de ansatte selv skal betale 200 kroner månedligt for leje af uniform de første 12 måneder, og hvis de vil sige op, koster det et gebyr på 1.500 kroner.

>> Se temasite om Ryanair-konflikten her