23 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, dis, 10 °C

Rosa vandt over EU-kommissionen

Ulovlig fiskeriaftale

Rosa vandt over EU-kommissionen

Menneskerettighedsadvokat Rosa Curling slæbte EU i retten for brud på folkeretten og hun vandt. I sidste uge var hun i Danmark, for at forklare danske politikere og embedsmænd hvorfor.

Den britiske menneskerettighedsadvokat Rosa Curling fortalte danske politikere og embedsmænd, hvorfor Danmark og de andre EU-lande må få EU-Kommissionen til at droppe EU-landenes fiskeri i havet ud for kolonien Vestsahara.
FOTO: Peter Kenworthy
1 af 1

I februar erklærede EU-Domstolen, at en ny fiskeriaftale mellem EU og Marokko ikke måtte gælde for vandede ud for den marokkanske koloni Vestsahara. Dette ville være i strid med international lov og FN’s konventioner, fastslår dommen.

Aftalen mellem EU og Marokko er klart i strid med international lov, fordi den ikke tager hensyn til Vestsaharas folks ret til selvbestemmelse.
Rosa Curling, menneskeretsadvokat

Den britiske menneskerettighedsadvokat Rosa Curling førte sagen mod EU ved EU-Domstolen, for kampagnegruppen Western Sahara Campaign UK.

>> LÆS OGSÅ: Regeringen støtter besættelse i Vestsahara

I sidste uge var hun i Danmark, for at opfordre det danske udenrigsministerium til at overholde dommen, og sikre at der ikke fiskes ud for Vestsahara, uden at Vestsaharas folk har givet lov til det. Hun var inviteret af solidaritetsorganisationen Afrika Kontakt.

Torn i øjet på regeringer og firmaer

Dommen er historisk og skelsættende for Vestsaharas folk, der kæmper for selvstændighed og et stop for, hvad de kalder udplyndring af deres naturresurser.

>> LÆS OGSÅ: Tortur i vestsahara kan skade Marokkos VM-drømme

Men den er samtidigt dybt problematisk for EU og Marokko. Især fordi aftalen er ved at blive genforhandlet, med Vestsahara inkluderet og med Danmarks velsignelse, og fordi over 90 procent af fiskene under den nuværende aftale fiskes i havet ud for Vestsahara.

Rosa Curling har tidligere ført lignende sager for det internationale advokatfirma Leigh Day, der af den britiske avis The Guardian er blevet kaldt ”en torn i øjet” på mange multinationale selskaber. Der er blandt andet ført sager mod Shell, Unilever og den britiske og japanske regering.

Kan ikke retfærdiggøres

Ifølge Rosa Curling, kan hverken Danmark eller EU på nogen måde retfærdiggøre at fiske ud for Vestsahara, efter EU-Domstolens dom.

>> LÆS OGSÅ: EU lover nu at overholde en dom om fiskeri i Vestsahara

– Aftalen mellem EU og Marokko er klart i strid med international lov, fordi den ikke tager hensyn til Vestsaharas folks ret til selvbestemmelse. Dommen gjorde det helt klart, at en ny fiskeriaftale på ingen måde kan inkludere Vestsahara, siger advokaten til Arbejderen.

Når EU alligevel er i fuld gang med at forhandle en ny aftale på plads med Marokko, der inkluderer vandene ud for Vestsahara, er det med til at underminere den FN-styrede fredsproces i landet, tilføjer hun.

Læg pres på kommissionen

Rosa Curlings mødtes under sit besøg med det danske udenrigsministerium, udenrigsudvalget, europaudvalget og fiskeriudvalget, for at fortælle dem om konsekvenserne at dommen.

>> LÆS OGSÅ: EU vil fiske videre ud for Vestsahara

Hendes budskab var ikke til at misforstå.

Alle EU's medlemsstater skal gøre det helt klart over for EU-Kommissionen, at en aftale mellem EU og Marokko som inkluderer Vestsahara er i strid med folkeretten. Især uden at Vestsaharas folk, saharawierne, har accepteret aftalen, forklarede hun de danske politikere og embedsmænd.

– Det er i alle EU-medlemslandes interesse, at EU overholder international lov. Og jeg håber, at alle medlemsstaterne, inklusive Danmark, vil presse kommissionen til at tage den rigtige beslutning i forhold til Vestsahara, tilføjer hun.

Kan blive slæbt i retten

Vestsahara-konflikten er også et spørgsmål der berører Danmark.

>> LÆS OGSÅ: Dansk ja til at stjæle Vestsaharas fisk

Både fordi Danmark har godkendt EU’s forhandlingsmandat til en ny fiskeriaftale med Marokko, og i princippet kan holdes ansvarlig for brud på folkeretten, hvis aftalen inkluderer Vestsahara.

Og fordi danske firmaer som Siemens Wind Power opererer i Vestsahara. Firmaer, som i princippet kan slæbes i retten og dømmes for brud på international lov.

– Hvis danske firmaer opererer i Vestsahara, kan de sagtens risikere at blive slæbt i retten for at handle i strid med folkeretten. Og mange undervurderer effekten af den slags retssager på firmaernes aktiekurs og image, pointerer Rosa Curling.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. apr. 2018 - 14:33   29. apr. 2018 - 14:40

Vestsahara

pk@arbejderen.dk
journalist
pk@arbejderen.dk
En ulovlig fiskeriaftale og besættelse
  • Retssagen om fiskeriaftalen mellem EU og Marokko startede i 2016, efter at Western Sahara Campaign UK havde ført sagen i Storbritanniens landsret, der sendte sagen videre til EU-Domstolen.
  • I dommen konkluderede EU-Domstolen at det at ”medtage Vestsaharas område i anvendelsesområdet for fiskeriaftalen ville være i strid med visse regler i den almindelige folkeret … nemlig princippet om selvbestemmelse”.
  • Vestsahara er Afrikas sidste koloni. Ifølge Freedom House, er det marokkanske kolonistyre mere repressivt end Saudi Arabien, og ifølge Amnesty International er det et af verdens værste torturstater.