18 Jul 2019  

KBH: Spredte skyer, 19 °C

To rivaler lover guld og grønne skove i albansk valg

Valg i et fallitbo

To rivaler lover guld og grønne skove i albansk valg

Søndag var der valg i Albanien. Det skete efter 20 år med milliarder af dollars i pengebistand fra internationale bidragydere. Det lille Balkanland er dog i dag forvandlet til et stort fallitbo, hvor hver fjerde lever under fattigdomsgrænsen og overlever for det, der svarer til 11 kroner om dagen.

Protestdemonstration mod den fungerende premierminister Sali Berishas påståede korruption, den 21. januar 2011. Fire demonstranter blev dræbt.
FOTO: Veda Xymshit
1 af 1

Valgtalerne fra de to hovedkonkurrenter til parlamentsvalget i dag i Albanien - Sali Berisha og Edi Rama - har fyldt tv og dagblade. Her har været løfter om at stoppe korruptionen og skabe arbejdspladser. Her har været løfter om at skaffe Albanien plads rundt om bordet i EU som middel til at undgå totalt økonomisk sammenbrud i landet, der ved en kontrarevolution overgik fra socialisme til kapitalisme i 1990.

Men Albanien trues af et økonomisk kollaps på grund af afhængighed af de gældsplagede lande Italien og Grækenland. Landet har ifølge måleinstituttet Index Mundi en gæld til udlandet på 5,3 milliarder dollars. Det er syv gange så meget som for 13 år siden.

35 procent af børn i landområderne er fejlernærede

FN-organisationen UNICEF

Den nuværende premierminister, den liberal-konservative Sali Berisha fra det Demokratiske Parti, har alligevel et valgslogan, der lyder, ”Vi er forandringen. Vi bevæger os frem!”

Hans hovedkonkurrent, den tidligere borgmester i hovedstaden Tirana, Edi Rama fra det socialdemokratiske Socialistparti, råber sine valgslogans ud:

”2013 er forandringens år” og ”Lad os slippe af med Berisha.”

Det albanske analyseinstitut Istituto Piepoli giver i en meningsmåling fra starten juni i år Ramas blok 51 procent og Berishas blok 42,5 procent.

For eksempel lover Berisha en helt ny motorvej og bedre samarbejde med EU. Han understreger overfor nyhedsbureauet Reuters, at ”den albanske økonomi har modstået den globale krises tryk”. Berisha har været premierminister siden 2009.

Mens Edi Rama lover blot ”genfødsel”.

Fattigdom

De to politikere taler ikke gerne om den økonomiske misére. De forholder sig for eksempel ikke til en række opsigtsvækkende tal, der er kommet fra FN om den sociale katastrofe, der har udviklet sig i Albanien de seneste 20 år.

Trods de senere års lille økonomiske vækst, lever en tredjedel af Albaniens børn i dag for mindre end to dollars om dagen, oplyser FN's børneorganisation UNICEF i sin rapport "Decade of Transition".

Svimlende 35 procent af børn i landområderne er fejlernærede, og i byområderne er tallet 17 procent.

UNICEF oplyser, at på en liste af lande, der opgør antallet af underernærede børn under fem år, ligger Albanien kun lige over det afrikanske land DR Congo!

Ifølge IFAD, der er FN's organisation for landbrugsudvikling, lever næsten en fjerdedel af befolkningen i Albanien under fattigdomsgrænsen på to dollars om dagen – det svarer til 11 kroner.

Hårdt på landet

Dr. Shelzen Marko fra IFAD i Albanien siger på organisationens hjemmeside, at fattigdommen i dag rammer skævt, også geografisk.

- Som i mange lande er fattigdommen størst i landdistrikterne, hvor anslået 57 procent af Albaniens indbyggere bor og er afhængige af landbruget for at sikre deres levebrød, siger han på IFAD's hjemmeside og tilføjer, at 50 procent af familierne med syv eller flere medlemmer lever under fattigdomsgrænsen.

- Fattigdommen er 66 procent højere i landdistrikterne end i hovedstaden Tirana, og det er 50 procent højere i landdistrikterne end i andre bycentre, siger han.

Han tilføjer, at kvinder, der blev sikret beskæftigelse under socialismen, er blevet uforholdsmæssigt hårdt ramt af den nye massearbejdsløshed, der satte ind, da statsejede landbrug og virksomheder lukkede, og folk måtte finde sig en alternativ indtægtskilde.

Næsten halvdelen af ​​de fattige mennesker i Albanien er under 21 år, oplyser IDFAD.

Ikke i skole

Den lokale Tirana-journalist Sabahet Peposhi har for UNICEF forsøgt at sætte ansigter på fattigdommen.

Hun mødte for eksempel den 11-årige Xhesi på gaden i Tirana. Pigen lever sammen med sine fem andre familiemedlemmer i ekstrem fattigdom og overlever ved at sælge brugt tøj.

- Jeg har aldrig gået i skole. Det er ikke, fordi jeg ikke kan lide det. Men fordi vi ikke har haft penge, siger hun.

Hendes far Xhevat slår opgivende armene ud.

- Hvad skal jeg gøre? Sende mine fem børn i skole? Få betalt huslejen eller købe mad? Spørger han.

Kontrarevolution

Indtil 1990 var det gratis at gå i skole i Albanien. I dag koster det penge, senest skal studenter på et nyt universitet af med penge for at modtage undervisning.

Fra 1944 til 1990 var Albanien en folkerepublik, ledt af det kommunistiske parti Albaniens Arbejdets Parti. Det var ikke et rigt land, men efter nogle iagttageres mening med stor fokus på grundlæggende velfærd.

Men styret blev væltet i 1991 kort efter Murens fald, og Albaniens Arbejdets Parti indtog socialdemokratiske standpunkter i 1991- for endelig at skiftede navn til Socialistpartiet. Det vandt det efterfølgende parlamentsvalg samme år og indtog i årene efter en centrum-højre platform med en business-venlig attitude og et pro-vestligt politisk program.

Partiet og det konservative Demokratiske Parti har skiftedes til at regere landet siden. Fælles ejerskab af jord er afskaffet. Fælles ejerskab til boliger er afskaffet. Mange små, mellemstore og store virksomheder er solgt til private.

Privatiseringerne

I disse måneder er staten ved at sælge det nationale olieselskab Albpetrol til udenlandske interesser. Salget forventes at indbringe 850 millioner euro.

I år 2000-03 blev en femtedel af alle landets vandværker solgt til udenlandske firmaer, blandt andet i byen Elbassan, De blev overtaget af tyske Berlinwasser.

Salget af vandet til private var betalt og koordineret med Verdensbanken og det tyske udenrigsministeriums udviklingssamarbejde. Målet var at forbedre kvaliteten og effektiviteten i byernes vandforsyning.

De fleste vandkontrakter med private blev dog ophævet efter 2007, idet resultatet viste sig ikke at have givet bedre og billigere vandforsyning, skriver det albanske dagblad Koha Ditore, der kunne afsløre, at priserne på vandet ofte var steget til det dobbelte.

70 procent af alle banker i Albanien er nu ejet af private græske banker.

Privatiseringerne er sket i samarbejde med udenlandske regeringer og den internationale valutafond IMF samt Verdensbanken.

Mellem 1991-99 modtog Albanien mere økonomisk ulandsbistand per indbygger end nogen af de andre tidligere socialistiske lande i Central- og Østeuropa.

EU-glæde

Begge kandidater til parlamentsvalget i dag den 23. juni erkender de sociale problemer som følge af overgangen til markedsøkonomi, men lover alligevel bedre tider.

De prøver at overgå hinanden i EU-begejstring som løsning på problemerne.

Albanien har fået to afslag fra EU om at blive medlem. Nu håber de etablerede politikere på et ja, idet sidste ansøgning blev sendt afsted i 2009 og siden har ligget på et skrivebord i Bruxelles.

- Vi er europæere, og der er ingen EU-skepsis i Albanien. (…) De seneste meningsmålinger i regionen blandt de lande, der endnu ikke er EU-medlemmer, viser, at folk i Albanien tror mere på Europa, end de tror på gud, sagde for eksempel Edi Rama fra Socialistpartiet i et interview med radiostationen Re-public.

Albaniens premierminister, Sali Berisha, gav tirsdag udtryk for sin tillid til, at Albanien denne gang vil opnå status som kandidatland i EU.

- Som kandidatland vil landet suge for hundreder af millioner euro i EU-investeringer og tilskud til sig, men vi vil også se flere udenlandske investeringer, der i forvejen er vokset med 316 procent over de seneste fire år, siger han ifølge det kinesiske nyhedsbureau Xinhua.

  Ulighed øget

  Selvom den danske Albanien-kender Tue Magnussen ikke vil kommentere på selve valget i morgen og dets kombattanter, vil han gerne udtale sig om den økonomiske udvikling i Albanien siden det socialistiske styre gik under i 1990.

  Den albanske økonomi har modstået den globale krises tryk.

  Premierminister Sali Berisha

  - Tal er jo temmelig taknemmelige. Albanske politikere slynger om sig med tal i valgkampen. Men sagen er, at uligheden i samfundet helt klart er blevet større. Tidligere lå den på et relativt lille niveau, siger han til Arbejderen.

  - De helt basale velfærdsydelser som gratis uddannelse og sundhed bliver i dag ikke opfyldt. Én million albanere er rejst til udlandet for at finde arbejde og har opgivet deres nationale identitet, siger Tue Magnussen.

  Han har besøgt Albanien stort set hvert år siden 1970 og skal i juli og oktober være rejseleder for Horisont Rejser til Albanien.

  I onsdags den 19. juni rejste han til Albanien som en del af et 400-personer stort korps af valgobservatører, der skal holde øje med valget.

  Danskerne er udsendt af Udenrigsministeriets Freds- og Stabiliseringsberedskab.

  Mener du slet ikke, at der er sket fremskridt siden kapitalismen sejrede i Albanien i 1990?

  - Jo, hvis du godt kan lige større vareudbud. Du kan få alt, inklusive handlede kvinder. Og så er turismen gået op, især fordi albanere fra Makodonien og Kosovo holder ferie i Albanien langs Adriaterhavskysten, siger Tue Magnussen, der allerførste gang var rejseleder i Albanien i samarbejde med en svensk rejsearrangør og Venskabsforeningen Danmark-Albanien.

  Men hvad siger officielle statistikker?

  • Ifølge CIA Factbook lå Albaniens makroøkonomiske vækst i gennemsnit på omkring seks procent mellem 2004-08, men faldt til omkring tre procent i 2009-11 og til 0,5 procent i 2012.
  • Ifølge Index Mundi er Albaniens fødselstal faldet fra 19,47 per 1000 indbyggere i 2000 til 12,30 sidste år. Før kapitalismen blev indført i 1991, var fødselstallet i 1988 på 24,7 per 1000 indbyggere og i 1961 på 41,2.
  • 28 procent af alle unge er i dag arbejdsløse. I hele befolkningen er tallet for arbejdsløshed 13 procent, men ”sandsynligvis endnu højere”, skriver CIA Factbook.
  • 20 procent af arbejdsstyrken bor og arbejder i især Grækenland og Italien.

  Modstand

  Albaniens Kommunistiske Parti (AKP) anses for nogle af de hårdeste kritikere af kapitalismens udvikling fra 1991.

  De fleste af partiets kernemedlemmer var aktive i Albaniens Arbejdets Parti, der stod i spidsen for den socialistiske opbygning efter Anden Verdenskrig under ledelese af partiets formand Enver Hoxha.

  - Albanerne er fysisk og psykisk udmattet, vi er slaver af udlændinge, berøvet alt. Alt dette er resultatet af de amerikanske og italienske imperialisters planer, som er blevet bakket op af lokale lakajer, der har har stjålet den internationale bistand i samarbejde med udenlandske politikere, siger et anonymt ledelsesmedlem af kommunistpartiet til den italienske avis La Nostra Lotta.

  Partiet AKP har siden sin stiftelse i 1991 skiftevis været forbudt og legalt.

  Partiet fik ved seneste parlamentsvalg i 2009 blot 11.000 stemmer, der svarer til 20.000 stemmer under danske forhold. Men alligevel langt fra repræsentantion i parlamentet.

  I dag har dette parti sammen med to andre kommunistiske partier indgået valgteknisk samarbejde med Edi Ramas blok, kaldet "Aleanca PER Shqipërinë Europiane" - Alliancen for et europæisk Albanien - for at få væltet Sali Berisha. Blokken samler 37 partier.

  De to andre kommunistiske partier i oppositionsblokken er det nye Albaniens Arbejdets Parti (PPSH), samt Albaniens Kommunsitiske Parti (PKSH-8.November)

  Sali Berishas valgblok samler 25 højrepartier og hedder "Aleanca Per Punësim, Mirëqenie DHE Integrim" - Alliance for Beskæftigelse, Velstand og Integration.

  Kan du lide, hvad du læser?

  Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
  rød journalistik:

  Abonnér

  eller giv et bidrag via


  87278


  23. jun. 2013 - 08:46   24. jun. 2013 - 11:24

  Albanien

  Anders Fenger
  Skribent
  Albanien
  • Der er valg i dag i Albanien til parlamentet.
  • Albanien har 2.821.977 indbyggere.
  • Hovedstaden hedder Tirana.
  • Albanien blev medlem af NATO i 2009 og har for tredje gang søgt om medlemskab af EU.
  • Præsidenten hedder Bamir Topi.
  • Premierministeren hedder Sali Berisha og er konservativ.
  • Parlamentet har 140 pladser: Socialistpartiet (socialdemokrater) 61 mandater. Det Demokratiske Parti (liberal-konservative) 69 mandater Den Socialistiske Bevægelse for Integration (højresocialdemokrater) - fire mandater.