07 Mar 2021  

KBH: Spredte skyer, 5 °C

Protesterne fortsætter i Chile

Trods undtagelsestilstand

Protesterne fortsætter i Chile

Selv om Chiles konservative præsident lørdag trak et forslag om at hæve biletprisen i metroen, fortsætter protesterne mod præsidentens nyliberale økonomiske politik.

Demonstrationerne fortsatte søndag i Chiles hovedstad Santiago. På skiltet står der "Værdighed – ikke militære personer".
FOTO: Pablo Vera/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Selv om Chiles konservative præsident Sebastian Piñera har trukket et forslag om at hæve biletprisen i landets metro, fortsatte protesterne hele søndagen.

Det har vakt stærke følelse at se militæret optræde i gaderne. I hovedstaden patruljerer 10.500 soldater og politibetjente.

Heller ikke Piñeras erklærede undtagelsestilstand i syv af landets store byer har dæmpet vreden – tværtimod fortsatte protesterne med uformindsket styrke hele søndagen.

Milliardæren Sebastian Piñera indtog præsidentposten i marts 2018 og erklærede dengang, at hans regering ville skære ned i statens budget med 500 millioner dollars over de kommende fire år.

Men det var regeringens forslag om at hæve biletprisen på metroen i hovedstaden Santiago, der har udløst protesterne. Regering vedtog at hæve prisen for metroen med 30 pesos til 830 pesos i myldretiden. Det svarer til en billetpris på knap otte danske kroner. Det er anden gang i år, at prisen hæves i metroen.

Forslaget blev mødt med vrede protester, som ikke blev formildet af, at økonomiminister Juan Andres Fontaine svarede igen med, at passagerne bare kunne benytte metroen mellem klokken 18.00 og 7.00, hvor prisen er lavere, skriver den latinamerikanske TV-station TeleSur.

Støtte fra kendisskuespiller

Demonstranterne har fået støtte fra den kendte chilenske skuespiller Pedro Pascal, der har spillet rollen som Oberyn Martell i Game of Thrones og Javer Peña i i Narcos.

På sin twitterkonto under hastag #Chile Resiste tager Pedro Pascal afstand fra den nyliberale økonomiske model, som har domineret Chile i de seneste 40 år. 

"Santiagos metrobillet koster fire gange mere end metroen i Buenos Aires og er dyrere end metroen i New York", tweetede Pedro Pascal og tilføjede, at selv om Chiles økonomi er steget, så er fattigdommen ikke faldet, men er steget. "Hvem får pengene", spørger han.

Claudio Reyes/AFP/Ritzau Scanpix

Via 12 tweets kritiserer skuespilleren Chiles økonomiske model og de privilegier, som den herskende politiske klasse nyder. Og han sammenligner situationen i andre latinamerikanske lande, hvor uddannelse og sundhedsvæsen er gratis, og nævner blandt andre Argentina, Bolivia, Uruguay, Venezuela og Cuba.

Piñera indførte undtagelsestilstanden fredag aften og satte general Javier Iturriaga til at administrere den. Det er anden anden gang siden Augusto Pinochets diktatur fra 1973 til 1990, at der er undtagelsestilstand i i Chile. Første gang var i 2010 efter plyndringer i kølvandet på et jordskælv.

Piñera selv siger direkte, at myndighederne er i krig:

– Vi er i krig med en magtfuld, ubarmhjertig fjende, der ikke respekterer nogen eller noget, og som er villig til at bruge grænseløs vold og kriminalitet, erklærede Sebastian Piñera søndag fra det militære hovedkvarter, citerer det britiske dagblad The Guardian.

Oppositionen kritiserer

Det har vakt stærke følelser at se militæret optræde i gaderne. I hovedstaden patruljerer 10.500 soldater og politibetjente ifølge The Guardian.

Boris Barrera, parlamentsmedlem for Chiles Kommunistiske Parti, mener, at undtagelsestilstanden er en eklatant fejltagelse, der afslører, at den siddende regering ikke har noget politisk svar på de folkelige krav, men tyr til tiltag, som blev brugt under diktaturet.

Også det socialdemokratiske Socialistpartiet kritiserer undtagelsestilstanden, samt at regeringen ikke for længst har inviteret til dialog.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. okt. 2019 - 14:10   21. okt. 2019 - 15:54

Chile

mj@arbejderen.dk