28 Jan 2021  

KBH: Overskyet, 1 °C

Protester mod USA’s angreb på iransk general i Irak

Fredsbevægelse i aktion

Protester mod USA’s angreb på iransk general i Irak

Kort efter fredagens attentat mod iransk general på fredsmission i Irak var der 90 demonstrationer i USA. Også i Tyskland, Holland, Indien og Canada var der protester. "Ingen krig mod Iran", lyder det overalt.

Antikrigsaktivister demonstrerer udenfor Trump International Hotel i Washington i lørdags.
FOTO: Andrew Canallero-Reynolds/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Mange steder i verden har der i sidste weekend været protester mod USA's dronemord og aggressive fremfærd i Mellemøsten.

De yngre mennesker skal vide, at alle de krige, der er blevet udkæmpet, siden de blev født, er blevet udkæmpet for olie.
Jane Fonda, skuespiller

I USA var der allerede 90 demonstrationer i 38 delstater i weekenden, blot 24 eller 48 timer efter at en USA-drone fredag affyrede et missil mod den iranske topgeneral Qassem Soleimani, der var på diplomatisk mission i Irak, rapporterer det britiske dagblad Morning Star.

Men også onsdag og i går torsdag har der været protester over hele USA, mens der er planlagt flere markeringer på lørdag og søndag.

"USA ud af Mellemøsten"

1000 forsamlede sig foran Det Hvide Hus lørdag. Her talte blandt andre skuespilleren Jane Fonda, der i sin tale argumenterede for, at freds- og miljøbevægelsen har de samme mål.

– De yngre mennesker skal vide, at alle de krige, der er blevet udkæmpet, siden de blev født, er blevet udkæmpet for olie, sagde hun til forsamlingen, citerer TV-stationen CNN.

Andre demonstranter samlede sig i byer som New York, Philadelphia, San Francisco, Albuquerque, Indianapolis, Memphis, Miami og St. Louis. I Austin, Texas, krævede demonstranterne: "Hænderne væk fra Iran!" I Boston krævede demonstranterne USA's tropper hjem med det samme.

Eugene Puryear fra fredsbevægelsen A.N.S.W.E.R Coalition udtalte, at USA's attentat i Irak på den iranske general ikke alene er provokerende, men en "de facto krigserklæring, der er designet til at udvide konflikten". 

"Nej til krig med Iran"

Protesterne i USA var arrangeret af fredsbevægelserne A.N.S.W.E.R Coalition, Codepink samt Popular Resistance. De tre grupper skriver, at det store antal demonstranter og hurtige reaktion vidner om, at befolkningen i USA er dybt bekymret over muligheden for en fuldstændig krig mellem USA og Iran.

"Vores regerings målrettede attentat og drab på en af Irans centrale ledere er alene designet til at indlede en ny krig. Medmindre befolkningen i USA rejser sig og stopper den", lyder det fra A.N.S.W.E.R.

Ifølge netstedet popularresistance.org. krævede demonstranterne overalt et "Nej til krig mod Iran", og at USA forlader Mellemøsten. Desuden krævede de ophør af USA's sanktioner mod Iran.

Rekorddeltagelse

I Chicago marcherede et par tusinde, melder informationer fra hashtaggene ,  og .

På Lake Shore Drive blokerede dusinvis af demonstranter trafikken. I New York deltog flere amerikanske veteraner fra Vietnam- og Irak-krigene. De omringede blandt andet Trump-tårnet og råbte parolerne "USA ud af Mellemøsten!"

I San Francisco melder fredbevægelsen om, at der var rekordtilslutning til en demonstration. Ikke siden USA's krig mod Irak i 2003 var så mange på gaden i byen, lyder det.

Ilhn Omar, medlem af Kongressen for Demokraterne, opfordrede alle amerikanere til at tilslutte sig krigsprotester, hvor de end boede. "Vi må ikke lade Trump-administrationen trække os ind i endnu en endeløs krig", tweetede hun.

Internationale protester

Der blev også afholdt antikrigsdemonstrationer i lørdags i Tyskland og Holland, melder det tyske nyhedsbureau DPA.

I Canada samlede flere hundrede sig i lørdags i en demonstration i Toronto med under 24 timers varsel, melder dagbladet National Post.

Også i Mumbai i Indien demonstrerede tusinder, beretter Times of India.

I Storbritannien udtalte det britiske socialdemokratiske oppositionsparti Labours skygge-indenrigsminister John McDonnell, at det ikke er nok, at Boris Johnson-regeringen blot appellerer til at nedtrappe situationen.

– Vi forventer, at regeringen kommer med en direkte og fuldstændig fordømmelse af denne voldshandling, siger han ifølge det britiske dagblad Morning Star.

>> LÆS OGSÅ: Forsker advarer: Krigsskib vil blande Danmark ind i USA-Iran-konflikt

Avisen tilføjer, at der lørdag var demonstration i London arrangeret af fredsbevægelsen Stop the War Coalition med krav om, at den britiske regering går imod USA's trusler om yderligere aggression i Mellemøsten.

Lindsey German, leder af Stop The War Coalition, kalder Boris Johnson og EU-landenes ledere for hyklere.

– De fordømmer Iran for dets rolle i Mellemøsten, men kræver samtidig tilbageholdenhed og nedkøling af situationen. De nævner ikke navnet på den mand (Trump, red.), der om nogen er ansvarlig for de voksende spændinger, udtaler hun ifølge Morning Star.

Fælles protester den 25. januar

Verden over vil der den 25. januar blive fælles protester samtidig mod dét, der ifølge arrangørerne "hurtigt kan blive til en global konflikt med uforudsigeligt omfang". Parolen er: "Ingen krig mod Iran!"

>> LÆS OGSÅ: Folkeretten eller kaos

Arrangører er A.N.S.W.E.R, CODEPINK, National Iranian-American Council in USA (NIAC), IAC, Veterans For Peace, Women's International League for Peace and Freedom, Pastors for Peace og hundreder andre grupper verden over.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. jan. 2020 - 07:30   10. jan. 2020 - 10:52

Fredsbevægelsen

ah@arbejderen.dk