12 Jul 2020  

KBH: Overskyet, 14 °C

Protester mod racisme og manglende våbenkontrol

USA efter masseskyderier

Protester mod racisme og manglende våbenkontrol

En af gerningsmændene til en massakre i El Paso var politisk inspireret af præsident Donald Trumps retorik mod mellemamerikanske indvandrere. 73 procent af alle politiske mord i USA foretages af højreekstreme, viser tal.

"Trump er ikke velkommen her", står der på dette skilt, båret af Miguel de Anda, der er født i El Paso. Onsdag var der demonstrationer mod den amerikanske præsidents besøg i byen.
FOTO: Mario Tama/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

I kølvandet på weekendens masseskyderier i Dayton (Ohio) og El Paso (Texas) er kritikken af USA's våbenpolitik og ikke mindst præsident Donald Trumps racistiske retorik kraftigt stigende.

Den hadefulde massakre i El Paso er Trumps ansvar, og ligene ligger foran hans fødder. Man høster, som man sår.
Cory Booker, senator 

Trump beskyldes for politisk at have ansporet racisten i El Paso til at udføre volden.

Det ene af de to masseskyderier lørdag var nemlig racistisk motiveret og kostede 22 mennesker livet – heraf otte mexicanere. Gerningsmanden skød løs i det Walmart-ejede indkøbscenter Cielo Vista Mall i grænsebyen El Paso, Texas.

Han krævede i et manifest, offentliggjort på nettet forud for skyderiet, at "invasionen" af mexicanere til USA stopper. Han udtrykte ligeledes beundring for præsident Donald Trumps planer om at bygge en mur mellem de to lande.

Efter massakren har racistiske og nazistiske onlinebrugere på sociale medier som Telegram udtrykt tilfredshed med skyderierne. En bruger kaldet Pure Hate skriver til ofrene i El Paso: “I tilfælde af at du ikke hørte det første gang: Trump sagde jo, at du skal sendes hjem, du skal tilbage. Vi har ikke noget valg!”

Protester mod Trump

Allerede få timer efter massakren i El Paso demonstrerede beboere i Washington D.C. foran Det Hvide Hus. Tirsdag deltog tusinder i demonstrationer flere steder i landet mod regeringens våbenpolitik, og onsdag demonstrerede borgere i El Paso ifølge netportalen commondreams.org mod Donald Trumps besøg i byen.

Præsidenten ville officielt mindes de omkomne. Men demonstranterne mødte præsidenten med skilte, hvor der stod: "Had er ikke velkommen", "Racist go home" og "Du er problemet", skriver nyhedsbureauet Associated Press. 

– Vi har ikke brug for et besøg af nogen, der får hadets, vredens og racismens flammer til at blusse op, sagde en af demoarrangørerne, David Nevarez, til Washington Post og tilføjede, at "der allerede er nok had i denne verden."

Bag protesterne stod blandt andre grupperne Border Network for Human Rights og Women's March El Paso. De beklagede, at byens borgmester bød præsidenten velkommen.

De mener, at Trumps racedrevne retorik gør fremmedhadet "mainstream" og "nærer højreekstreme konspirationsteorier, der skaber vold".

"Trump ansporer til vold"

Demonstranterne i El Paso påpeger, at så sent som for et halvt år siden holdt Trump en tale i netop El Paso, hvor han fra talerstolen beskyldte mellemamerikanske immigranter for "mord, mord, mord, mord. Drab og mord!", efterfulgt af tilhørernes tilråb, "Byg den mur, Byg den mur!"

I august i år grinte Trump under en tale i Florida af en tilhører, som foreslog, at politiet skal skyde immigranter, der ulovligt forsøger at komme ind i USA.

Sindssyge mordere?

I timerne efter lørdagens skyderi i El Paso og Dayton opholdt Trump sig på en golfbane. Først efter flere timer kom et tweet med ordlyden: "Had har ingen plads i vores land, og vi skal nok sørge for det".

Senere understregede Trump, at der var tale om "sindssyge" hos gerningsmændene. Han talte ikke om El Paso-morderens politiske motiver.

Trumps stabschef i Det Hvide Hus, Mick Mulvaney, mente efterfølgende at vide, at "ingen politikere har skylden” for volden. Men han mente, at der var "en forbindelse mellem massevold og overdrevent brug af sociale medier".

Men det afviser demonstranterne i El Paso som en mangelfuld "bortforklaring".

Vold inspireret af Trump

Kort efter nyheden om Trumps besøg i El Paso sendte The Border Network for Human Rights i El Paso et brev til Det Hvide Hus.

"Det er din retorik og dine handlinger, der har ført til denne forfærdelige episode. Gerningsmanden var inspireret af dine ord og dine holdninger", står der i brevet.

Gruppen anklager Trump for at "skildre asylansøgere som en invasion af kriminelle, voldtægtshærgende mexicanere, uautoriserede udyr. Din konstante afhængighed af at så had og frygt, din måde at omfavne racisme og hvidt overherredømme smerter os", slutter brevet.

Commondreams.org skriver, at præsidenten har gjort rigeligt for at opmuntre racistiske voldsmænd i de seneste år.

Indenfor de seneste to uger har Trump udsendt racistiske tweets om fire farvede kvinder fra Demokraterne i Kongressen, der "burde rejse hjem til, hvor de kommer fra".

Og præsidenten har talt om en ”invasion” af mexicanere ved den sydlige grænse, skriver commonsdreams.org.

I august 2017 udtalte præsidenten, efter at en hvid racist havde myrdet en kvindelig antifascistisk demonstrant i byen Charlottesville, at der er "slemme folk på begge sider" – med slet skjult hentydning til, at parterne nok var lige gode om det.

Kritikere af Trump påpeger også, at han har næret racismen og fremmedhadet ved at forbyde muslimer fra en række lande at komme ind i USA. Andre siger, at regeringens politik for at adskille indvandrerbørn fra deres forældre ved grænsen er et andet udtryk for racisme.

Seks mellemamerikanske børn er siden april omkommet i detentionscentre ved grænsen, siden de blev adskilt fra deres forældre.

– Du høster, som du sår, og præsidenten har sået had i dette land. Den hadefulde vold, vi ser nu, er Trumps ansvar. Ligene ligger for hans fødder, siger senatoren Cory Booker, Demokraterne, fra delstaten New Jersey til TV-stationen NBC's Meet the Press.

Højreekstreme myrder flest

Ifølge tal fra Anti-Defamation League (ADL) var højreekstremister ansvarlige for størstedelen af de dokumenterede politisk motiverede drab i USA i 2018. Højreekstremister stod for mindst 50 mord i USA i 2018. Det er 35 procent flere mord end året før, hvor 37 blev myrdet.

>> LÆS OGSÅ: Højreekstrem bølge i USA

Det er en rekord. Ikke siden 1970 er der dræbt så mange.

ADL, der er en jødisk organisation, fremlægger tal, der viser, at i løbet af de seneste 10 år er 73,3 procent af alle ekstremistisk-relaterede mord knyttes til de højreekstreme, mens 23,4 procent kan tilskrives islamiske ekstremister. 

ADL oplyser desuden, at hver gerningsmand i gennemsnit havde bånd til mindst én højreekstremistisk bevægelse.

Tallene bliver understreget af FBI-direktør Christopher Wray, der tidligere i år blev afhørt i Senatet. Ifølge ham har forbundspolitiet i år foretaget lige så mange arrestationer som i hele 2018.

– Et flertal af de indenlandske terrorsager, som vi har undersøgt, er motiveret af hvidt overherredømme, sagde Christopher Wray ifølge vox.com.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. aug. 2019 - 12:40   10. aug. 2019 - 08:48

USA

ah@arbejderen.dk