23 Jan 2020  

KBH: Overskyet, 5 °C

Protester mod nedskæringer i Ecuador fortsætter

Efter fire dages strejke

Protester mod nedskæringer i Ecuador fortsætter

For femte dag i træk er der protester i Ecuador imod præsident Lenin Morenos dekreter om at opfylde valutafondens krav om nedskæringer.

Fra en vejblokade i byen Lasso, Ecuador, i går.
FOTO: Carlos Garcia Rawlins/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

Ecuador står i dag op til endnu en dag med protester imod landets præsident Lenin Moreno og valutafonden IMF. Det er den femte dag i træk, at landet lammes af vrede arbejdere.

De oprindelige folks bevægelse mobiliserer i hele landet.
Jaime Vargas, formand for CONAIE

Lenin Moreno udløste selv protesterne tirsdag i sidste uge med en TV-tale til nationen, hvor han dikterede prisstigninger på diesel og benzin samt en arbejdsmarkedsreform og en skattereform, skriver TV-stationen TeleSur.

Prisstigningerne kommer i kølvandet på den aftale med valutafonden IMF, som Lenin Moreno indgik i marts om et lån på 4,2 milliarder dollars. Til gengæld skal Ecuador skære ned i statens udgifter. Derfor fjerner Moreno nu delvist statens tilskud til at holde brændstofpriserne nede. Priserne stiger derfor mellem 25 og 12 procent og trådte i kraft torsdag den 3. oktober.

Desuden kræver IMF, at regeringen åbner for private investeringer i de statsejede virksomheder.

Vil spare 2,27 milliarder dollars

Moreno lover til gengæld kompensation til de fattigste ecuadorianere. Hver måned giver staten 15 dollars til om måneden til én million fattige ecuadorianere. Fremover vil 300.000 flere få 15 dollars om måneden i fattighjælp fra staten.

Nedskæringerne i statsstøtten skal spare staten for 1,5 milliarder dollars, oveni skal lægges en skattereform, som skaffer yderligere 77 milliarder dollars. I alt vil regeringen sænke statens underskud på 3,6 milliarder dollars til én milliard dollars i 2020, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Protesterne startede torsdag med en strejke blandt transportarbejderne, der oprettede vejblokader på de store veje. Og der har været mange sammenstød mellem politi og demonstranter.

Protesterne har fået Lenin Moreno til at indføre undtagelsestilstand i 60 dage, og myndighederne har gennemført en bølge af anholdelser.

Fra protesterne i hovedstaden Quito, hvor både arbejdere og studerende afviser nedskæringerne.
Rodrigo Buendia/AFP/Ritzau Scanpix

Fredag aften var omkring 470 mennesker blevet anholdt – inklusive Jorge Calderon, der er formand for taxichaufførernes fagforening.

Fredag afsluttede transportarbejderne deres strejke, alligevel udstedte Lenin Moreno et dekret lørdag om, at busbilletter stiger til 0,40 dollars. Og protesterne fortsætter.

Tusindvis på vej mod hovedstaden

Andre faggrupper har taget over, hvor transportarbejderne slap, og mange tusinde af Ecuadors oprindelige folk har været på vej mod hovedstaden Quito og forventes at ankomme i dag. Myndighederne har derfor lukket alle skoler i hovedstaden.

Også de oprindelige folk har indført undtagelsestilstand i deres områder som svar på regeringens undtagelsestilstand. De advarer nu politi og militær mod at trænge ind i deres områder, og hvis de gør, vil de blive pågrebet. Det er helt legitimt ifølge landets forfatning.

Nu opfordrer CONAIE, sammenslutningen af de oprindelige folk, sammen studenterbevægelsen og en række fagforeninger til generalstrejke på onsdag den 9. oktober.

– De oprindelige folks bevægelse mobiliserer i hele landet, fortalte CONAIE's formand Jaime Vargas på en pressekonference i fredags.

De kræver, at alle nedskæringer tages af bordet. Tre gange tidligere har store protester, hvor landets oprindelige befolkning er gået i spidsen, væltet en siddende præsident i Ecuador.

Og støtten til præsident Lenin Moreno er styrtdykket, kun 30 procent af vælgerne støtter ham. Da han indtog præsidentposten i 2017, var det 70 procent, skriver TeleSur.

Ifølge TV-stationen har Moreno støtte i erhvervslivets top og militæret.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. okt. 2019 - 12:43   07. okt. 2019 - 15:46

Ecuador

mj@arbejderen.dk
Protester i Ecuador 2019
  • Hovedstad: Quito.
  • Befolkning: 17 millioner. Heraf 65 procent mestizer (blanding af oprindelig befolkning og hvid), 25 procent oprindelig befolkning og syv procent hvide. 
  • Valuta: US-dollar.
  • Præsident Lenin Moreno kom til magten i 2017.
  • Moreno indgik i februar-marts 2019 en aftale om et lån på 4,2 milliarder dollars med valutafonden IMF mod til gengæld at gennemføre en række nedskæringer.
  • Den 1. oktober meddelte Lenion Moreno, at regeringen delvist vil fjerne statsstøtten til benzin og diesel, gennemføre en arbejdsmarkedsreform og en skattereform.
  • Det har udløst store protester og strejker siden torsdag den 3. oktober.
  • Ecuador er et olieproducerende land og medlem af de olieeksporterende landes organisation OPEC, men forlader organisationen ved årsskiftet 2019-2020.
  • Landet ligger nummer 30 på listen over lande, der producerer mest olie. Ecuador producerer 550.000 tønder om dagen (2016). 

Kilder: CIA – The World Factbook, Reuters, TeleSur.