01 Mar 2021  

KBH: Spredte skyer, 8 °C

Protester i Spanien efter fængsling af catalansk rapper

Retten til at rappe

Protester i Spanien efter fængsling af catalansk rapper

Protester er brudt ud i Spanien, efter at den catalanske rapper Pablo Hasél, der er kendt for sin revolutionære musik, er blevet fængslet. Rapperen er anklaget for at fornærme kongeriget og Spaniens institutioner samt at glorificere terrorisme.

FOTO: Nacho Doce/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

Den catalanske rapper Pablo Hasél, der er kendt for sin revolutionære musik, er blevet fængslet i Spanien. Rapperen anklages blandt andet for at fornærme Spaniens kongerige og institutioner samt for at glorificere terrorisme i tweets og lyrik.

Vi vil vinde. De vil aldrig knække os, ikke engang med alt det undertrykkelse. Aldrig.

Efter Haséls fængsling er massive protester brudt ud i Spanien, hvor affaldscontainere er blevet sat i brand, og demonstranter har været i voldsomme sammenstød med politiet.

Demonstranterne kræver, at Hasél bliver løsladt, og at alle anklager mod ham bliver ophævet. De mener, at rapperens fængsling er et brud på ytringsfriheden.

"De vil aldrig knække os"

"Den kommunistiske catalanske rapper Pablo Hasél blev af politiet arresteret denne morgen", skrev netmediet Redfish i et tweet den 16. februar. Tweetet inkluderer en video, der viser politiet eskortere Hasél ud fra Lleida Universitet, hvor rapperen havde søgt tilflugt med en gruppe tilhængere.

– Vi vil vinde. De vil aldrig knække os, ikke engang med al den undertrykkelse. Aldrig, råber Hasél med en knyttet næve i vejret, mens over 15 betjente anholder rapperen.

Ifølge den catalanske avis El Nacional kommer fængslingen, efter at Hasél i november 2020 blev dømt for at fornærme Spaniens kongerige og institutioner samt at glorificere terrorisme.

Rapperen anklages for at bakke op om grupper som ETA, der kæmpede for et uafhængigt Baskerland i Nordspanien, og GRAPO, der var en marxistisk-leninistisk gruppe, som forsøgte at afskaffe monarkiet i Spanien.

Hasél er ikke enig i, at disse grupper var terrorister. Han mener i stedet, at Spaniens medlemskab og aktiviteter i NATO udgør statsterrorisme. Derfor nægtede han at lade sig fængsle.

>> LÆS OGSÅ: Catalansk rapper risikerer over to års fængsel

Den 12. februar, samme dag som hans ni måneder lange fængselsstraf skulle begynde, udgav rapperen en musikvideo. Her beskriver Hasél den spanske konge Felipe som en "tyran" og kritiserer Spaniens "såkaldte progressive regering". Fire dage senere blev han hentet af politiet.

Brand i gaden

Pablo Hasél er blandt andet kendt for at støtte Cataloniens uafhængighed, kommunistisk revolution og Cuba, mens hans tekster fordømmer kapitalisme, monarkier, NATO og Israels besættelse af Palæstina.

Hans politiske hiphop møder bred opbakning i Spanien, og hans førnævnte musikvideo ved navn "Ingen Felipe VI" er blevet set over 900.000 gange på én uge.

Efter fængslingen af Hasél er massive protester brudt ud i flere spanske byer inklusive Barcelona og Madrid. Her kræver demonstranter, at rapperen bliver løsladt, og at alle anklager mod ham bliver ophævet.

Ifølge TV-stationen Euronews har der de seneste tre nætter været store demonstrationer i mange spanske byer, hvor over 80 demonstranter er blevet arresteret og affaldscontainere sat i brand.

Politiet har ifølge Al Jazeera slået hårdt ned på demonstranter, hvilket har ført til, at en kvinde mistede sit øje, efter at politiet skød hende med en gummikugle.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. feb. 2021 - 14:20   19. feb. 2021 - 16:28

Spanien

mbs@arbejderen.dk
Pablo Hasél
  • Rapperen Pablo Hasél er døbt Pablo Rivadulla Duró.
  • Han er født i 1988 i den spanske by Lérida.
  • Debuterede i 2005 med teksten "Det her er ikke noget paradis" (Esto no es el paraiso).
  • Han blev i 2011 fængslet og anklaget for at opmuntre til terrorisme. Konkret hyldede han i rap-sangen "Democrasia su puta madre!" (Demokrati min bare røv!) om en fængslet formand for partiet PCE(r), som var medlem af den antifascistiske gruppe GRAPO, som er på terrorlisten i Spanien.
  • I 2014 blev han igen tilbageholdt og anklaget for sammen med en gruppe at have hærget et tilholdssted for højreekstremister.
  • Seneste anklage er fra marts 2017 og handler om opfordring til terrorisme samt injurier mod politiet og fornærmelse af Spaniens tidligere konge, Juan Carlos.

Kilder: Wikipedia og Telesur