16 Jan 2021  

KBH: Ingen skyer af betydning, -6 °C

Protester blusser op efter at politiet skyder endnu en sort mand i USA

Racistisk politi

Protester blusser op efter at politiet skyder endnu en sort mand i USA

Politifolk i Kenosha, USA skød søndag Jacob Blake flere gange i ryggen foran sine børn. Blake er endnu et offer for politiets brutalitet mod sorte, og har fået de landsdækkende protester til at blusse op – på trods af at politiet slår hårdt ned på demonstranter.

FOTO: Stephen Maturen/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

Politiet i Wisconsin, USA, skød søndag den sorte mand Jacob Blake syv gange i ryggen foran sine børn. Samme nat brød vrede protester ud i byen Kenosha, hvor skyderiet fandt sted. Protesterne bredte sig hurtigt til byer som New York, Minneapolis, Los Angeles, Portland og Madison.

I Kenosha er Wisconsins national guard blevet indsat i et forsøg på at gennemtvinge et udgangsforbud.

I en video delt på sociale medier, kan man se Blake gå hen mod sin bil forfulgt af to betjente der sigter på ham med pistoler. Da Blake forsøger at stige ind i sin bil, griber den ene betjent fat i Blake bagfra og skyder ham syv gange i ryggen. Det er senere kommet frem, at Blakes sønner sad i bilen.

Ifølge BBC er det stadig ikke sikkert hvad der er gået forud for skudepisoden, men Blakes advokat siger, at Blake havde forsøgt at "nedtrappe en hjemlig hændelse" mellem parter. Da politiet ankom, nægtede Blake at udtale sig om sagen og forsøgte at forlade stedet. 

Blake er stadig i live, men han er lammet og ude af stand til at gå. 

Black Lives Matter

Ifølge dataenheden Statista dræbte politiet i USA sidste år 235 sorte mennesker ved at skyde dem. Problemet med politiets racistiske mord på sorte blev for alvor synliggjort i år, da en video af en betjent, der dræber den sorte mand George Floyd ved at knæle på hans hals i over otte minutter, skabte internationale overskrifter.

Men udover overskrifter vakte episoden vrede i USA, hvor Black Lives Matter (BLM)-demonstrationer brød ud i hele landet. Mellem 15 til 26 millioner mennesker vurderes at have deltaget i demonstrationerne, hvilket gør BLM til den største bevægelse i USA's historie.

Nu er en ny video af politibrutalitet mod en sort mand delt på sociale medier, og igen har det antændt vrede i USA's befolkning.

"Hvor mange flere?"

Efter at videooptagelsen af nedskydningen af Jacob Blake blev delt på sociale medier, brød der samme nat protester ud i Kenosha. Vrede demonstranter marcherede til politiets hovedkvarter, hvor de råbte "Black Lives Matter" og "hvor mange flere?", skriver Partiet for Socialisme og Befrielse (PSL), der deltager aktivt i demonstrationerne.

"Politi i kampuniformer tvang demonstranter væk fra fordørene til politistationen, iførte sig gasmasker og gjorde klar til at affyre gummikugler mod ubevæbnede, fredelige demonstranter", skriver PSL.

"Efter at være blevet skubbet tilbage af politiet omkring 50 yards væk fra bygningen, formede demonstranterne en menneskelig mur ved at stå arm-i-arm", tilføjer PSL.

Men utilfredsheden kom også til udtryk på andre måder, da bygninger og biler blev sat i brand, forretningsvinduer blev knust og aktivistiske budskaber blev skrevet på vægge.

Protester breder sig

I Kenosha er Wisconsins national guard blevet indsat i et forsøg på at gennemtvinge et udgangsforbud sat i kraft efter protesterne. Men nat efter nat bryder demonstranterne udgangsforbudet og går på gaden for at udtrykke deres vrede over den racistiske politivold.

Ifølge PSL har politiet i Kenosha brugt tåregas og benyttet sig af bybusser til at masssarrestere demonstranter. Men bevægelsen lader sig tilsyneladende ikke skræmme af politiets metoder, da demonstrationer også er blusset op i mange andre byer.

Portland er en af de byer, hvor daglige demonstrationer har fundet sted siden mordet på George Floyd i maj. Her fungerer videoen af politiet, der skyder Blake i ryggen, som benzin på bålet for demonstranterne, der møder talrige op på gaden.

I Portland hvor politiet er kendt for at være voldsomme, og demonstrationerne mange gange har udartet sig i gadekampe, er politifagforeningens hovedkvarter blevet sat i brand. Det fik politiet til at erklære, at der var et oprør i gang, og betjente svarede igen med tåregas, skriver tabloidavisen the Sun.

Ifølge tv-kanalen Spectrum News var demonstrationer mere fredelige i New York, hvor hundredvis af mennesker marcherede gennem byen med skilte og råb om retfærdighed for Jacob Blake.

Blakes sag tyder på, at politibrutalitet mod sorte i USA ikke er et overstået kapitel. Men protesterne mod volden viser også, at Black Lives Matter-bevægelsen fortsætter sin kamp i USA.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. aug. 2020 - 14:24   27. aug. 2020 - 09:38

USA

mbs@arbejderen.dk
Lyt til artiklen

Black Lives Matter
  • Er en international menneskerettighedsbevægelse, der startede i det afroamerikanske samfund i USA i 2013.
  • Bevægelsen fører kampagner mod vold og strukturel racisme overfor sorte.
  • Afholder protester mod politibrutalitet og racediskrimination i det amerikanske retssystem.
  • Har fået sin hidtil største udbredelse efter mordet på George Floyd i Minneapolis 25. maj 2020.
  • Stod herefter bag protester i mere end 700 amerikanske byer.
  • BLM har spredt sig internationalt til 16 lande, heriblandt Storbritannien (BLM UK) samt Danmark.

Kilder: BLM, Democracy Now​