26 May 2019  

KBH: Overskyet, let regn, 12 °C

Professor: Israel tester medicin på palæstinensiske fanger

Nye anklager

Professor: Israel tester medicin på palæstinensiske fanger

En israelsk professor ved Hebrew University i Jerusalem beskylder læger i israelske fængsler for at udføre medicinske forsøg på palæstinensiske fanger.

Flere end 7000 palæstinensere er i øjeblikket bag tremmer i 17 israelske fængsler og detentionscentre.
FOTO: Abbas Momani/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

De israelske besættelsesmyndigheder har tilladt, at medicinalfirmaer tester deres nye produkter på palæstinensiske og arabiske fanger. 

Det palæ-stinensiske samfund er gjort til laboratorier.
Nadera Shalhoub-Kevorkian, israelsk professor

Det siger Nadera Shalhoub-Kevorkian, professor ved det israelske Hebrew Universitys juridiske fakultet for kriminologi i Jerusalem ifølge middleeastmonitor.com og TV-stationen TeleSur..

– Det palæstinensiske samfund er blevet laboratorier, sagde hun i et foredrag på det amerikanske Columbia University i Washington i den 12 frebruar, viser et udskriftet fra Israel Army Radio  

Foredraget havde titlen "Disturbing Spaces – Violent Technologies in Palestinian Jerusalem" og handlede egentlig om, hvordan det israelske militær tester sine våben på palæstinensiske børn i Jerusalem. Professoren underviser også på Hebrew Universitys School of Social Work and Public Welfare.

Har talt med eks-fanger

Nadera Shalhoub-Kevorkian, der er af palæstinensisk afstamning, tilføjede, at hun har indsamlet sine data om de medicinske tests på palæstinensiske fanger i israelske fængsler, mens hun arbejdede på Hebrew University på et forskningsprojekt. Hun har blandt andet talt med tidligere fanger.

Ledelsen på Hebrew University har ikke fordømt selve foredraget, men har i en erklæring gjort opmærksom på, at professorens udsagn om palæstinensiske børn som forsøgsdyr for tests af israelske våben er helt hendes egne. 

"De synspunkter repræsenterer ikke eller udtrykker på nogen måde Hebrew Universitys synspunkter, men er hendes personlige meninger", lød det søndag.

Ukendte nåle og medicin

Den israelske professors udsagn om medicinske forsøg på fanger understøttes af en artikelserie fra den 3. – 6. juli 2006 i det palæstinensiske dagblad Al-Hayat Al-Jadida, der havde talt med tidligere fanger.

"Læger i israelske fængsler bruger fangerne som forsøgskaniner til at undersøge lægemidlers effekt – under påskud af at foregive behandling", skriver avisen, der er udgivet af myndighederne i det palæstinensiske selvstyre.

Blandt andet har mandlige og kvindelige fanger oplevet at blive injiceret med nåle og medicin, de aldrig havde hørt om før eller var blevet informeret om. Efterfølgende oplevede flere tab af håret, andre gik fra forstanden, mens fleres psykiske tilstand blev svækket. Flere blev varigt sterile.

"Fanger mistede deres syn og funktionaliteten i deres nervesystem," skrev Al-Hayat Al-Jadida

Avisen kunne endelig beskrive, at de medicinske forsøg var "bevidst arbejde" for at øge fangernes lidelser, "enten ved at myrde dem langsomt eller udmarve dem fysisk og psykisk, så deres tilstand efter fængselsopholdet ville blive til en byrde for deres familier og nationen".

Flere end 7000 palæstinensere er i øjeblikket bag tremmer i 17 israelske fængsler og detentionscentre.

Israel afviser

I 1997 rapporterede den israelske avis Yedioth Ahronoth, at Arbejderpatiets daværende parlamentsmedlem, Dalia Itzik, skulle have sagt, at Israels sundhedsministerium havde givet medicinalfirmaer tilladelse til at teste deres nye lægemidler på palæstinesiske fanger. Hun skulle have sagt, at 5000 tests allerede var gennemført.

Men i dag afviser Dalia Itzik overfor lobbyorganisationen Palestinian Media Watch, at hun er kommet med sådanne påstande. "Det har jeg aldrig sagt", udtaler hun. 

Palestinian Media Watch er en israelsk organisation, der overvåger palæstinensiske medier. Arbejderen har forgæve forsøg at finde den israelske artikel fra Yedioth Ahronoth i 1997, men kan ikke bekræfte dens eksistens.

Manglende organer

Det london-baserede middleeastmonitor.com, der holder et kritisk øje med mediernes dækning af Mellemøsten, skrev 20. februar i år, at familen til den afdøde 51-årige palæstinenser Fares Baroud frygter, at han døde af medicinforgiftning.

Fares Baroud døde i israelsk fængsel den 6. februar på grund af en leversygdom. Hans lig er endnu ikke udleveret til familien af de israelske myndigheder. 

I 2015 skrev den palæstinensiske FN-ambassadør Riyad Mansour til FN's generalsekretær. I brevet anklager Mansour den israelske hærs retsmedicinere for at fjerne organer fra dræbte palæstinensere til organdonation.

"Efter at have returneret ligene af palæstinensere, dræbt af besættelsesstyrkerne i oktober 2015, undersøgte palæstinensiske sundhedsmyndigheder ligene og fandt manglende hornhinder og andre organer," skrev Riyad Mansour til Ban Ki-moon.

Det amerikanske dagblad The New York Times, der ellers er stærkt pro-israelsk – skrev året før, at israelske firmaer for organtransplantation har tjent enorme summer. Avisen havde undersøgt tallene for organsmugling. Og israelere har siden år 2000 "spillet en uforholdsmæssig stor rolle i denne smugling", tilføjede artiklen i The New York Times.

Diplomatisk krise med Sverige 

I 2009 bragte Nordens største dagblad, svenske Aftonbladet, en artikel af freelancejournalisten Donald Boström, med overskriften "Vore sønner plundras på sina organ". Artiklen bragte dusinvis af udsagn fra forældre, hvis sønner fra Vestbredden og Gaza i perioden 1989-93 var returneret med manglende indre organer.

 

Sagen blev flugt op af det britiske dagblad The Guardian den 21. december 2009. Ifølge avisen bekræfter lederen af det retsmedicinske institut ved Tel Aviv, dr. Yehuda Hiss, anklagerne:

– Vi begyndte at høste hornhinder... , det, der blev gjort, var meget uformelt. Der blev ikke indhentet tilladelser fra familierne, siger han i et interview med den amerikanske professor i antropologi ved University of California-Berkeley, Nancy Scheper-Hughes.

Sagen blev fulgt op af den 21. december 2009 af det britiske dagblad The Guardian, der citerer dr. Yehuda Hiss, leder af retsmedicinsk institut nær Tel Aviv.

– Vi begyndte at høste hornhinder..., det, der blev gjort, var meget uformelt. Der blev ikke indhentet tilladelser fra familierne, siger han i et interview med den amerikanske professor i antropologi ved University of California-Berkeley, Nancy Scheper-Hughes.

Det israelske militær måtte efter udtalelserne fra dr. Hiss bekræfte hændelserne.

"Denne aktivitet sluttede for et årti siden og sker ikke længere," lød det.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. mar. 2019 - 08:24   13. mar. 2019 - 09:13

Palæstina

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk
Rød Bog: Nadera Shalhoub-Kevorkian
  • Voksede op i Haifa i Israel hos sine palæstinensiske forældre.
  • Har amerikansk og israelsk statsborgerskab, men bor i Jerusalem.
  • Uddannet ved universitet i Haifa og Hebrew University i Jerusalem, hvor hun i dag er professor.
  • Har studeret statskundskab og har en ph.d i jura.
  • Har undervist ved flere universiteter i USA.
  • Er kriminolog med speciale i menneskerettigheder og kvinders rettigheder.
  • Fik i 2008 Gruber Foundations kvindepris.
  • Har skrevet flere bøger og videnskabelige artikler.
  • Har gennemført kurser for kvinder i Gaza og Vestbredden om deres juridiske rettigheder.