09 Dec 2019  

KBH: Spredte skyer, let regn, 6 °C

Privat lejehær skal beskytte græsk parlament mod oprør

Frygter myteri i politiet

Privat lejehær skal beskytte græsk parlament mod oprør

Diplomatiske læk afslører, at den græske regering har lavet aftale med en privat amerikansk lejehær, som skal træde til, hvis de sociale protester eskalerer til borgerkrigslignende tilstande i det kriseramte Grækenland. Regeringen tør ikke længere stole på politiet, hvis løn også er beskåret.

1: Store, landsdækkende strejker og protester præger det kriseramte Grækenland dagligt. Her bryder en demonstrant fra den militante faglige front PAME gennem en politikæde.
FOTO: Aris Messinis/AFP/Scanpix Denmark
1: Store, landsdækkende strejker og protester præger det kriseramte Grækenland dagligt. Her bryder en demonstrant fra den militante faglige front PAME gennem en politikæde.
FOTO: John Currie

Tilsyneladende har den græske regering hyret en privat amerikansk lejehær til at beskytte parlamentet, hvis de sociale spændinger eksalerer til borgerkrigslignende tilstande.

I et opsigtsvækkende læk fortæller den tidligere græske ambassadør i Canada, Leonidas Chrysanthopoulos, at regeringen har lavet en aftale med en privat amerikansk lejehær om at beskytte parlamentet, hvis de sociale protester eskalerer, fordi regeringen ikke længere kan stole på politiet.

Den græske regering har ikke tillid til politiet, hvis løn også er også blevet skåret ned.
Leonidas Chrysanthopoulos

Lejesoldaterne, der angiveligt skal til Athen, har tidligere gjort tjeneste i Irak og Afghanistan.

- Den græske regering har for nylig lavet aftale med et firma, der tidligere hed Blackwater, om at ansætte lejesoldater til at beskytte parlamentet, siger eks-ambassadøren i et interview med journalisten Barbara Van Haute fra netportalen Millstonenews fra USA.

Tør ikke stole på politiet

Leonidas Chrysanthopoulos, der har flere årtiers diplomatisk baggrund i bagagen og er højt respekteret som forhenværende ambassadør i FN, fortæller, at regeringen frygter, at det græske politi vil slutte sig til de sociale protester.

- Den græske regering har ikke tillid til politiet, hvis løn også er også blevet skåret ned, siger han.

Chrysanthopoulos advarer om, at den sociale situation i Grækenland kan eskalerer til borgerkrigslignende tilstande.

- Det vil være vanskeligt at undgå social uro og måske endda under visse omstændigheder en borgerkrig, siger eks-ambassadøren, og tilføjer, at den eneste løsning for Europa og for Grækenland er at eftergive den græske gæld helt.

Firmaet, som den græske regering angiveligt har lavet aftale med, hedder i dag Academi.

Det er det nyeste navn for det berygtede firma Blackwater, der jævnligt har taget navneforandring siden dets lejesoldater myrdede 17 civile irakere på Bagdads Nisour-torv den 16. september 2007.

Blackwater blev grundlagt i 1997 af den højrerabiate Erik Prince.

Uofficiel bekræftelse

Den græske militære hjemmeside Defencenet, med gode forbindelser til det græske forsvar, bekræfter uofficielt lejesoldatshistorien ved at citere eks-ambassadøren, og går et skridt videre ved at påstå, at aftalen er underskrevet af den tidligere formand for parlamentet, Evangelos Meimarakis. 

Den græske regering er tavs om affæren, mens Academi afviser den.

- Academi har ikke og vil heller ikke nogensinde yde sikkerhedstjenester til nogen enhed under den græske regering, siger en tasmand for firmaet til det etablerede magasin The New Statesman.

Det græske LO for privatansatte (GSEE) kom for kort tid siden med en rapport om at 3,9 millioner ud af en befolkning på 11 millioner lever under den officielle fattigdomsgrænse.

- På et tidspunkt ganske snart vil der ske en eksplosion af social uro. Det vil blive meget ubehageligt, siger Leonidas Chrysanthopoulos, der i 1970'erne var med til at forhandle Grækenlands optagelse i EU.

Græske politikere er i de seneste år blevet meget forhadte i store store dele af befolkningen for deres nedskæringspolitik, og parlamentet er flere gange blevet belejret.

Advarer om borgerkrig

Den politiske rådgiver Tassos Symeonides fra den Washington-baserede tænketank RIEAS er særdeles bekymret for uroen i Grækenland.

- Hvis Samaras-regimet fortsætter med at kvæle det græske samfund med flere brutale stramninger, er spørgsmålet kun, hvornår en folkelig opstand kommer.

Hans skrækscenarie ser således ud:

- Massive demonstrationer vælter over politikæderne, hvis knipler og tåregas ikke er nok. Regeringsbygninger bliver besat, politikere truet, parlamentet belejret. På tilbagetoget dræber politiet demonstranter. (...) Regimets reaktion vil næsten helt sikkert være at henvende sig til de væbnede styrker for hjælp.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. mar. 2013 - 12:14   17. maj. 2013 - 14:49

Grækenland

Anders Fenger
Skribent