28 May 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 9 °C

Portugal lægger EU's sparekrav på is

Ny venstreregering efter 50 dages limbo:

Portugal lægger EU's sparekrav på is

Kommunister, grønne og venstresocialister bakker op om ny socialdemokratisk regering i Portugal, mens EU-kommissionen er bekymret.

– Mange nedskæringer skal rulles tilbage, siger Portugals nye premierminister, Antonio Costa.
FOTO: FraLiss/Wikipedia Commons
1 af 1

Torsdag præsenterede lederen af Portugals socialdemokratiske Partido Socialista (PS), Antonio Costa, sin nye regering. 

Muligheden ligger åben for at tage skridt – begrænsede skridt – til at vende de sidste fire års nedskæringspolitik. 
Jerónimo de Sousa, PCP

Regeringen er en ren PS-regering, men er bakket op i parlamentet af kommunistpartiet PCP (Partido Comunista Português), De Grønne og venstreblokken Bloco de Esquerda (BE).

Regeringsskiftet sammenlignes af mange med udviklingen i Grækenland i januar, hvor partiet Syriza vandt over et konservativt parti, der har stået for massive nedskæringer, dikteret af EU.

Portugals nye regering ser dagens lys hele 50 dage, efter at det konservative regeringsparti PDS tabte parlamentsvalget 5. oktober. Den 10. november væltede PS sammen med PCP og BE mindretalsregeringen under premierminister Pedro Passos Coelho.

Vil afskaffe nedskæringer

Costa sagde ved indsættelsesceremonien torsdag i sidste uge, at "mange nedskæringer skal rulles tilbage".

– Den nye regerings program er en klar satsning på at afvise sparepolitikken, sagde han ifølge det nationale tv RTP og tilføjede, at "det vigtigste er økonomisk vækst, jobskabelse og mindre ulighed".

Siden 2011 har EU krævet omfattende nedskæringer i Portugal til gengæld for lån på 78 milliarder euro  for at hindre en statsbankerot i kølvandet på den økonomiske krise. På krav fra EU har den tidligere konservative regering privatiseret statslige selskaber en masse, sænket offentligt ansattes løn, øget arbejdstiden, skåret i pensioner og hævet pensionsalderen fra 65 til 66 år.

De to venstrefløjspartier og De Grønne har underskrevet særskilte aftaler med PS, blandt andet om at genoprette gamle ferieordninger, hæve mindstelønnen gradvist, mens staten skal overtage flere privatiserede offentlige tjenester. Fastfrosne stigninger i pensionen vil blive annulleret fra 1. januar, mens lønnen skal sikres, og der skal skabes bedre adgang til sundhed og uddannelse.

Dagbladet Expresso skriver, at venstrefløjen har aftalt med PS at hæve uddannelsesydelserne, sætte momsen ned for visse varer, forsvare ansattes rettigheder og fagforeningernes rettigheder. Desuden vil regeringen ophæve forbuddet mod abort og tillade ægteskab for par af samme køn.

Premierministeren kom ikke nærmere ind på alle disse aftaler i sin tiltrædelsestale torsdag, men kommunisterne mener ifølge PCP's ugeavis Avante!, at Costa er bundet til de skriftlige aftaler med venstrefløjen. 

– De konservative er fjernet fra magten. Der er åbnet en ny fase i national politik, som kan betyde, at mange af de mest umiddelbare problemer for arbejderne og det portugisiske folk kan blive løst, siger kommunisternes formand, Jerónimo de Sousa.

Han tilføjer, at muligheden ligger åben for at tage skridt – begrænsede skridt – til at vende de sidste fire års udvikling.

– Vi må ikke forpasse denne mulighed, siger Sousa.

EU svarer bekymret

Men EU-kommissionen reagerer hurtigt. Den er tilsyneladende stærkt bekymrede for, at Portugal ikke vil rette sig efter EU's direktiver om en stram finanspolitik. Ganske som den var i forhold til Grækenland i foråret.

EU-kommissær for økonomiske anliggender Pierre Moscovici indrømmede i hvert fald torsdag, at han hurtigt kontaktede Portugals nye finansminister Mario Centeno få timer efter dennes tiltræden for at "erfare flere detaljer om regeringens holdning til Europa".

EU-kommissionen har for ganske nyligt bedt den portugisiske regering om så hurtigt som muligt at aflevere sit udkast til 2016-budgettet, som blev forsinket af valget. 

Selv siger den nye premierminister, at de foreslåede forbedringer i Portugal kan finde sted, selv om landet holder sig til aftalerne med EU, skriver EUobserver.com.

Præsident blokerede

Portugals konservative præsident Anibal Cavaco Silva er den, der længst har forsøgt at forhindre den nye venstreregering. I over en måned har han forsøgt at blokere for dens tiltræden, selv om den har et flertal på 51 procent i parlamentet.

Kort efter oktobervalget advarede præsidenten om, at en regering med EU-kritiske partier ville skade Portugals forhold til andre eurolande.

Også fra indflydelsesrige borgerlige globale analytikere lyder der bekymring for den nye portugisiske regerings politik.

– Denne regering er uden fortilfælde. Det moderate, stærkt pro-europæiske socialistparti har aldrig før dannet et sådant parlamentarisk flertal ved hjælp af mere radikale venstreorienterede partier, der vidt og bredt er anset for at være ekstreme, siger analytiker Federico Santi til dagbladet Washington Post.

Han er ansat i verdens største politiske risikorådgivningsfirma, Eurasia Group, i London. Han mener dog ikke, at Portugals nye regering kan sammenlignes med Syriza-regeringen i Grækenland.

– Vi er temmelig bekymrede, men Portugal vil ikke være et nyt Grækenland – for i modsætning til i Grækenland vil Portugals radikale venstrefløjspartier ikke være at finde i regeringen, så Portugal vil ikke blive ødelagt af en kamp mod Bruxelles. Men der er en risiko for, at Portugal driver hen imod en mere populistisk politik, mener han.

Det portugisiske valg spås at indvirke kraftigt på parlamentsvalget i december i nabolandet Spanien.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. nov. 2015 - 14:39   05. okt. 2019 - 15:33

Portugal

ah@arbejderen.dk
Ny regering i Portugal 2015
  • António Costa blev premierminister i november 2015 .
  • Hans parti, det socialdemokratiske Socialistpartiet (PS) dannede en mindretalsregering.
  • Den bakkes op af Portugals Kommunistsike Parti PCP, De Grønne (Os Verde) og venstreblokken Bloco de Esquerda (BE).
  • Regeringen har lovet støttepartierne ikke at skære mere i udgifterne til velfærdsstaten.
  • Regeringen vil tilbagerulle nedskæringer i lønninger og pensioner.
  • Den vil hæve mindstelønnen, stoppe alle privatiseringer og genindføre kollektive overenskomster.
  • Den bekæmpe usikre ansættelser, forbyde at sætte folk på gaden, stoppe standardiserede elevtests, give fuld adoptionsret til bøsser og lesbiske par, fjerne den tidligere regerings begrænsninger på abortretten.
  • Regeringen har vedtaget at hæve mindstelønnen til 589 euro om måneden (4395 kroner red.)
  • EU er stærkt bekymret for, at Portugal ikke vil rette sig efter EU's direktiver om en stram finanspolitik.