26 May 2019  

KBH: Overskyet, let regn, 12 °C

Palæstinensisk familie sat på gaden i Østjerusalem

Besættelsesmagt i aktion

Palæstinensisk familie sat på gaden i Østjerusalem

En palæstinensiske familie blev søndag sat på gaden i det besatte Østjerusalem, og det hus, de boede i, blev givet til israelske bosættere.

Israelske betjente anholder her Raina Abu Assabs søn, da familien Abu Assab bliver sat på gaden i Østjerusalem, mens deres hus overdrages til bosættere.
FOTO: Ahmad Gharabli/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Søndag satte israelsk politi en hel palæstinensisk familie på gaden.

Familiens hus, der ligger i den gamle bydel i det besatte Østjerusalem, blev overdraget til israelske bosættere, som fluks sendte det israelske flag til tops fra husets tag, skriver den arabiske TV-station al-Jazeera.

Familien har boet i huset siden 1952. Men den israelske højesteret har tildelt huset til israelske bosættere.

Imens stod den palæstinensiske familie grædende udenfor. Den havde ikke nået at få en eneste ejendel med. Møbler og andet bohave måtte familien efterlade, da politiet pludselig dukkede op.

Har mistet alt

– Vi bor der, det er mit hus, det er hele mit liv, sagde Rania Abu Assab, der boede i huset sammen med sin mand, deres børn og ægtemandens tante.

Under udsættelsen blev Rania Abu Assabs ægtefælle samt en søn anholdt for at "hindre politiets arbejde".

Familien har ifølge palæstinensiske kilder boet i huset i tre generationer siden 1952. Men den israelske højesteret har tildelt huset til israelske bosættere.

Familien fik den 3. februar besked på, at den skulle forlade huset den 28. februar, alligevel kom det israelske politi i søndags som et lyn fra en klar himmel.

Diskriminerende lov

Ejendommen var i 1948 beboet af en jødiske familie, som forlod huset efter oprettelsen af Israel. Ifølge en israelsk lov fra 1970 kan tidligere ejere kræve deres ejendom i det besatte Østjerusalem tilbage. Men det gælder kun for personer af jødisk tro.

De palæstinensere, som blev tvunget til at flygte fra deres boliger i forbindelse med oprettelsen Israel har derimod ikke ret til at kræve deres ejendom tilbage. Og ifølge en israelsk lov fra 1950 kan ingen palæstinensere, der flygtede i 1948, vende tilbage til deres hjem, skriver den israelske fredsgruppe Fred Nu.

Huset var ifølge electronicintifada imidlertid ejet af den palæstinensiske Nuseibeh-familie, som før 1948 havde leaset huset til de jødisk beboere i 99 år.

Flygtning for anden gang 

De nye bosættere er imidlertid ikke i familie med beboerne, der flyttede i 1948., skriver det palæstinensiske nyhedsmedie electronicintifada.net.

Familien, der leasede ejendommen, overdrog huset til en trust, som den palæstinensiske familie har betalt husleje til siden 1952. Men for få år siden lykkedes det bosætterne at blive udpeget som bestyrere af trusten, og de gik til retten for at få huset overdraget. 

"Med denne uklare juridiske situation tildelte højesteret huset til bosætterne, og Abu Assab-familien blev flygtninge for anden gang", skriver Fred NU.

Indtil oprettelsen af Israel i 1948 boede familien i Baqa-kvarteret i Vestjerusalem, men blev tvunget til at flygte efter massakren i Deir Yassin i april 1948.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. feb. 2019 - 11:35   19. feb. 2019 - 14:27

Palæstina

mj@arbejderen.dk
Bosættere i Østjerusalem
  • Israel besatte Østjerusalem i 1967.
  • I 1980 annekterede Israel området i strid med adskillige FN-resolutioner.
  • I 1970 vedtog Israel en lov, der giver tidligere jødiske ejere ret til at få deres ejendom tilbage i Østjerusalem. Palæstinensiske ejere, der har forladt deres hjem i Israel eller Østjerusalem, har ikke samme ret.
  • Det anslås, at der i dag lever 200.000 israelske bosættere i Østjerusalem, som ifølge international ret lever illegalt i den besatte bydel.
  • De bor hovedsageligt i boliger, som helt eller delvist var ejet af palæstinensere. 2000 bosættere lever midt i palæstinensiske kvarterer under den israelske hærs beskyttelse.
  • 86 procent af Østjerusalem kontrolleres af den israelske besættelsesmagt.
  • Det anslås, at der lever 324.000 palæstinensere i Østjerusalem.