07 Apr 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 14 °C

Palæstinensere: Spil ikke mod racistisk hold!

Appel til Atletico Madrid

Palæstinensere: Spil ikke mod racistisk hold!

Den spanske fodboldklub Atletico Madrid er under hårdt pres for at aflyse en venskabskamp mod israelske Beitar Jerusalem på tirsdag.

Tirsdag meldte angriberen Antoine Griezmann fra Atletico Madrid ud, at han forlader klubben i juli. Der er nu massivt pres på ham og klubben for at boykotte kamp mod israelsk hold på tirsdag.
FOTO: DSanchez17/CC 2.0
1 af 1

Lederen for det palæstinensiske fodboldforbund (PFF), Jibril Rajoub, opfordrer den spanske fodboldklub Atletico Madrid til at annullere en venskabskamp mod det israelske hold Beitar Jerusalem den 21. maj.

Mange Atletico Madrid-fans i de israelsk besatte områder er dybt chokerede over kampen mod det racistiske fodboldhold. 
Jibril Rajoub

Jibril Rajoub har ifølge TV-stationen TeleSur både sendt breve til det europæiske og det spanske fodboldforbund – samt til Atletico Madrid – med en appel om at aflyse kampen.

I brevet skriver Rajoub, at der er mange Atletico Madrid-fans i de israelsk besatte områder på Vestbredden og i det belejrede Gaza, som er dybt chokerede over, at klubben planlægger at spille mod et "verdenskendt racistisk hold som Beitar Jerusalem".

Racistisk klub

Den israelske fodboldklub er omstridt. Dens korrekte navn er faktisk "Beitar Trump Jerusalem Football Club" – fordi klubben i 2018 tilføjede den amerikanske præsidents efternavn i sit officielle navn. Det skete som en hyldest til Donald Trump, efter at denne havde anerkendt Jerusalem som Israels hovedstad.

>> LÆS OGSÅ: Palæstina vil give Israel det røde kort på FIFA-kongres

Klubben blev etableret i 1936 som en del af en nationalistisk, zionistisk strategi, mener Jibril Rajoub. Siden er klubbens hold blevet et zionistisk symbol og sportsligt samlingspunkt for højreorienterede fans i Israel, tilføjer han.

Eksempelvis er den højreorienterede premierminister Benjamin Netanyahu en af de mest fremtrædende fans af holdet.

Klubbens "tifosis" – de mest højrøstede fans – plejer at synge: "Død over araberne" til alle kampe, mens en anden sang har omkvædet: "Vi er det mest racistiske hold i landet".

Beitar er det eneste hold i den israelske Premier League, der bevidst aldrig har købt en arabisk spiller, anfører det palæstinensiske fodboldforbund.

– Vi er ikke imod, at Atletico spiller i Israel, men det skal ikke ske i det besatte Jerusalem, siger Jibril Rajoub.

Boykot mod Israel

Det palæstinensiske fodboldforbund håber, at Atletico Madrid vil følge i fodsporene på Argentinas landshold, der i juni 2018 aflyste en venskabskamp mod Israel. Det skete efter en massiv BDS-kampagne for boykot, deinvesteringer og sanktioner mod Israel.

"Men det vil ikke ske her", siger den israelske milliardær Idan Ofer, der ejer 15 procent af aktierne i Beitar Trump Jerusalem, til TV-stationen Channel 13.

Dog er fangrupper i Atletico Madrid allerede i gang med at lægge pres på holdet og dets ledelse, skriver spanske aviser.

Men Atletico Madrid er også kendt for at have flere højreorienterede fangrupper, blandt andre Frente Atlético, der har malet fascistiske graffiti rundt om deres Vicente Calderon-stadion i Madrid.

Atletico Madrids første stadion lå i arbejderkvarteret Vallecas i den sydøstlige del af hovedstaden. Kvarteret huser i dag Madrids eneste venstreorienterede hold, Rayo Vallecano.

Sidste år trak sportsfirmaet Adidas sig fra et sponsorat for det israelske fodboldforbund. I dag er det tyskejede sportsfirma Puma under voldsomt pres for at droppe sponsorstøtte til israelsk fodbold.

>> LÆS OGSÅ: Adidas støtter Israels bosættelser

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. maj. 2019 - 08:56   17. maj. 2019 - 09:00

Boykot Israel

ah@arbejderen.dk