07 Mar 2021  

KBH: Ingen skyer af betydning, 1 °C

Palæstinensere anklager Israel for at blokere for coronavacciner til Gaza

Krigsforbrydelse i Gaza

Palæstinensere anklager Israel for at blokere for coronavacciner til Gaza

Israel tilbageholder 1000 doser vaccine, der skal gå til sundhedsarbejdere i Gaza. Det er en krigsforbrydelse, siger jødisk-arabisk fællesliste i det israelske parlament.

Sundhedsarbejdere i Gaza kan ikke blive vaccineret som nogle af de første. Her foto fra klinik i Gaza.
FOTO: Tanya Habjouga/Pixnio
1 af 1

Palæstinenserne anklagede mandag Israel for at blokere for omkring 1000 vaccinedoser mod covid-19, som skulle ankomme til Gaza.

At forhindre medicinsk behandling er en krigs-forbrydelse, der over-træder international lov. Det er en umenneskelig handling.
Ofer Cassif, israelsk parlamentariker

Israel har siden 2007 belejret netop Gaza.

Blokerer vacciner

Det palæstinensiske sundhedsministerium, der holder til på den besatte Vestbred, havde planlagt at sende den russiske Sputnik V-vaccine til Gaza, der styres af Hamas, for at få sundhedsarbejdere vaccineret.

Men mandag oplyste ministeriet, at Israel har blokeret overførslen, skriver det engelsksprogede saudiske dagblad Arab News.

– Israel bærer det fulde ansvar for denne vilkårlige handling, siger sundhedminister Mai Al-Kaila og tilføjer, at sundhedsministeriet sammen med internationale organisationer koordinerer leveringen af vacciner så hurtigt som muligt.

Politisk beslutning?

Det israelske agentur COGAT, der hører under Israels forsvarsministerium, administrerer aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder. Agenturet oplyser, at de palæstinensiske myndigheder har anmodet om at overføre 1000 vaccinedoser til Gaza, men at "denne anmodning afventer en politisk beslutning".

Israelske kilder har oplyst nyhedsbureauet AFP om, at COGAT slet ikke tager sig af den slags overførsler. Det er ikke COGAT's ansvarsområde, men snarere en politisk beslutning, der muligvis er udløst på grund af de positive nyheder, om at 14 palæstinensiske grupper er blevet enige om at afholde valg til sommer – og at Hamas og Fatah er ved at blive forsonet, skriver Arab News.

Desuden kræver Israel ​​to israelske soldater løsladt fra Gaza samt resterne af to dræbte soldater udleveret efter den sidste israelske invasion af enklaven i 2014.

Times of Israel skriver, at sagen om de 1000 doser vaccine til Gaza lige nu ligger i et udvalg, National Security Council, der hører under premierminister Benjamin Netanyahus administration.

Krigsforbrydelse

TV-stationen Al Jazeera kan rapportere, at sagen har vakt debat i det israelske parlament Knessets udvalg for udenrigssager og sikkerhed.

En politiker, Zvi Hauser, formand for udvalget, hævder, at vaccinerne højst sandsynligt ville gå til Hamas-ledelsen og ikke sundhedsarbejdere.

Omvendt anklagede medlemmer af den jødisk-arabiske Joint List de israelske myndigheder for at begå "krigsforbrydelser".

– At forhindre medicinsk behandling er en krigsforbrydelse, det er at overtræde international lov – og endnu værre – det er en umenneskelig handling, sagde Ofer Cassif, der er kommunist.

Flere parlamentarikere slog til lyd for, at de cirka 122.000 palæstinensiske arbejdere, der hver dag rejser fra Vestbredden til Israel for at arbejde, bliver vaccineret, så de ikke smitter israelere. 

Palæstinas vacciner

Det palæstinensiske selvstyre (PA) har planlagt et vaccineprogram med to millioner doser til de besatte områder med Sputnik-V. De sker, fordi Israel har nægtet at vaccinere palæstinensere i de besatte områder. Men en del af vaccinerne er forsinket, oplyser PA. PA har også købt flere tusinde doser af Moderna-vaccinen via Israel, oplyser Arab News.

Allerede nu er tusinder af sundhedsarbejdere vaccineret, oplyser det palæstinensiske sundhedsministerium.

Ministeriet har indgået aftale med organisationen COVAX, der har som mål at sikre en fair fordeling af vacciner i hele verden, så også borgerne i de fattigere lande kan blive vaccineret. Ifølge aftalen leverer COVAX dog kun vacciner til 20 procent af den palæstinensiske befolkning.

Overtræder folkeretten

Israels nej til at vaccinere palæstinensere på Vestbredden mod covid-19 er ifølge Amnesty International imod Genève-konventionens artikel 56, der siger, at en besættelsesmagt skal tage alle de "foranstaltninger, der er nødvendige for at bekæmpe spredningen af ​​smitsomme sygdomme og epidemier".

Indtil videre er 1735 palæstinensere døde af covid-19, og 165.250 er konstateret smittede, oplyste FN's Sundhedsorganisation (WHO) i januar.

Både Vestbredden og Gaza er plaget af fattigdom, ødelagte veje, kloakker, broer og hospitaler og er tæt befolket. Det øger risikoen for at blive smittet.

>> LÆS OGSÅ: WHO-rapport: Corona rammer flygtninge særligt hårdt

Men den israelske regerings sundhedsminister Yuli Edelstein mener, at Israel bør "tænke på sin egen befolkning".

– Jeg tror ikke, at der er nogen i dette land, uanset hvad hans eller hendes synspunkter måtte være, der kan forestille sig, at jeg ville fratage en israelsk statsborger vaccinen og velvilligt give den til vores naboer, sagde han i januar til Sky News.

Han tilføjede, at 350.000 palæstinensere i Østjerusalem vil få tilbudt vaccinen.

I Israel er 43 procent af hele befolkningen allerede vaccineret, oplyser Times of Israel.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. feb. 2021 - 06:59   17. feb. 2021 - 07:00

Gaza belejret

ah@arbejderen.dk