04 Jun 2020  

KBH: Overskyet, let regn, 14 °C

Palæstinenser tortureret i Israel er i kritisk tilstand

Nye anklager om krigsforbrydelser

Palæstinenser tortureret i Israel er i kritisk tilstand

En israelsk domstol gav efterretningstjenesten Shin Bet lov til "udvidet afhøring" af palæstinenseren Samir Arbeed. To dage senere endte han bevidstløs på hospitalet med brækket ribben, blå mærker på kroppen og nyresvigt.

Soldater tilbageholder demonstrant på Vestbredden 28. september.
FOTO: Mohamad Torokman/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

Den 44-årige palæstinensiske mand Samir Arbeed er indlagt på et hospital i Jerusalem efter at have været afhørt og tortureret af personer fra Israels interne efterretningstjeneste, Shin Bet.

Jeg opfordrer alle inter-nationale menneske-rettighedsorganisationer til hurtigt at gribe ind og redde min mands liv.
Noura Miselmani

Det siger hans advokater, efter at de fik lov til at besøge Samir Arbeed søndag aften klokken 22.30. Her fandt de palæstinenseren bevidstløs med brækkede ribben, blå mærker på hele kroppen og livstruende nyresvigt.

Tævede offeret

Hans hustru, Noura Miselmani, er forfærdet.

– Han var ved godt helbred, før han blev arresteret. Min mand led ikke af nogen sygdom, og hans helbred er forværret på grund af den tortur, han gennemgik, siger hun til nyhedsportalen middleeatseye.net, der kan fremvise et foto af Samir Arbeed.

Noura Miselmani tilføjede, at israelske specialstyrker slog hendes mand, da de arresterede ham foran hans arbejdsplads i byen al-Bireh i sidste uge.

>> LÆS OGSÅ: Israel truer med at smide leder af boykot-bevægelse ud

Under retssagen viste Samir Arbeed sine blå mærker på kroppen og fortalte dommeren, at han "lider" og ikke er i stand til at spise på grund af de tæsk, han fik under anholdelsen.

Alligevel besluttede den israelske dommer at give Shin Bet tilladelse til at "anvende ekstraordinære midler" under afhøringen af fangen, skriver det israelske dagblad Haaretz.

Shin Bet: Han fik det dårligt

Ifølge anklagerne fra Shin Bet var Samir Arbeed hovedarkitekten bag et påstået angreb mod en israelsk bosættelse på Vestbredden. Han skulle være medlem af en "terrorcelle" i PFLP (Folkefronten til Palæstinas Befrielse), der planlagde angrebet på bosættelsen Dolev, hvor en person omkom.

Ifølge Shin Bet "fik lederen af terrorcellen" det dårligt under afhøringen. Han blev siden overført til hospitalet.

>> LÆS OGSÅ: Bosættere stormer muslimsk helligdom

I dag svæver han mellem liv og død, siger palæstinenserens advokater.

Overtræder torturkonvention

Sahar Francis, leder af Addameer, den palæstinensiske ngo for politiske fanger, udtaler, at tortur af tilbageholdte er ulovligt, og at enhver tilståelse, der er fremkommet under sådanne omstændigheder, er upålidelig og ikke bør tages i betragtning.

Sahar Francis.

– Hvad Samir gennemgik er en krigsforbrydelse i henhold til Rom-statutten, især da fangen som følge af torturen kom i kritisk tilstand inden for 48 timer, siger hun til middleeasteye.net.

Rom-statutten er det juridiske fundament for Den Internationale Straffedomstol. 

>> LÆS OGSÅ: Sahar Francis: Dette er apartheid sat i system
 
Sahar Francis forklarer, at tortur under militærets afhøringer af palæstinensiske fanger er "ekstremt hyppig".
Hun kritiserer, at flere afgørelser fra den israelske højesteret tillader Shin Bet at anvende tortur som et middel til at fremtvinge tilståelser.

Amnesty følger sagen

Noura Miselmani bønfalder det internationale samfund om at gribe ind.

– Jeg opfordrer alle internationale menneskerettighedsorganisationer til hurtigt at gribe ind og redde min mand og hjælpe med at sikre hans øjeblikkelige løsladelse, siger Noura Miselmani.

>> LÆS OGSÅ: De beskytter Palæstinas børn

Arbejderen har spurgt menneskerettighedsorganisationen Amnesty International Danmark, hvad den agter at gøre. Her henviser pressechef Malene Haakansson til en aktuel udtalelse fra Saleh Higazi fra ngo'ens kontor i Mellemøsten og Nordafrika.

– Det er fuldstændig skandaløst, at brugen af ​​tortur under forhør fortsat bliver sanktioneret af de israelske myndigheder – lige fra Shin Bet, fra domstolene og helt op til højesteret, siger han.

I 1999 besluttede Israels højesteret, at selv om tortur og anden mishandling generelt er forbudt, fik Shin Bet lov til at anvende såkaldt “fysiske forhørsmetoder”. Men kun i sager, der blev kaldt “tikkende tidsbomber”. Ovenikøbet bliver Shin Bet fritaget for straf eller efterforskning, skriver Amnesty International.

– I henhold til internationale traktater, som Israel er forpligtet til at overholde, kan brugen af tortur under ingen omstændigheder være berettiget. Denne sag afslører, at Israels påstande om, at dets retsvæsen opretholder menneskerettighederne, er rent humbug, slutter Saleh Higazi.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. okt. 2019 - 11:42   01. okt. 2019 - 12:58

Palæstina

ah@arbejderen.dk
Torturkonventionerne

FN's torturkonvention, artikel 3

  • Ingen deltagende stat må udvise, tilbagelevere (»refoulere«) eller udlevere en person til en anden stat, hvor der er vægtige grunde for at antage, at han vil være i fare for at blive underkastet tortur.

  • Med henblik på at vurdere, om der foreligger sådanne grunde, skal de kompetente myndigheder tage alle de relevante omstændigheder i betragtning, herunder om der i den pågældende stat er et fast mønster af alvorlige, åbenbare eller massive krænkelser af menneskerettighederne.

FN's torturkonvention, artikel 12

  • Enhver deltagende stat skal sikre, at dens kompetente myndigheder hurtigt iværksætter en upartisk undersøgelse i ethvert tilfælde, hvor der er rimelig grund til at antage, at en torturhandling er begået på noget territorium under dens jurisdiktion.

Ratificeret af Folketinget den 30. april 1987
 
 

Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, artikel 3 - Forbud mod tortur

  • Ingen må underkastes tortur og ej heller umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf. 

Ratificeret af Folketinget i 1953 og inkorporeret i dansk ret på lovtrin i 1992