12 Dec 2018  

KBH: Spredte skyer, 4 °C

Palæstina samles i sorg over Gaza-ofre

70 års besættelse mindet på Vestbredden

Palæstina samles i sorg over Gaza-ofre

En storslået samling af tusinder af Vestbreddens palæstinensere mødtes tirsdag i centrum af Ramallah, Vestbreddens administrative center, på Al Nakba-dagen for at mindes fordrivelsen i 1948.

Israelsk militær skød med skarpladt ammunition, da palæstinensere i Ramallah samledes tirsdag formiddag for mindes Al Nakba. Ni personer blev ramt i benene.
FOTO: Abbas Momani/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

På Arafat-pladsen blev der tændt lys for at mindes de over 60 palæstinensere, der i mandags blev skudt og dræbt af israelske styrker i Gaza.

Vi vil se et frit Palæstina!
Mashdid, palæstinenser

70-års-dagen for Al Nakba, “katastrofen”, blev derfor en værdig mindestund for den fortsatte drøm om palæstinensisk selvbestemmelse, men med en dyster undertone af sorg over de faldne i Gaza.

Markeringen falder også sammen med, at USA formelt åbnede landets nye ambassade i Jerusalem og anerkendte byen som Israels hovedstad.

Flere palæstinensere, som Arbejderen talte med, siger, at vreden mod Israel og USA derfor aldrig har været større.

Kræver frihed

Demonstrationer mod den israelske hær begyndte allerede klokken 11 tirsdag morgen, da omkring 1000 palæstinensere samledes ved byens nordlige militære kontrolpost ved forstaden Bet El.

Personer, Arbejderen har talt med, siger, at israelsk militær skød med skarpladt ammunition, og ni personer blev ramt af de israelske kugler, dog kun i benene, så de skulle være udenfor livsfare.

Omkring 20 personer blev ramt af såkaldte “gummikugler”, som er gummibeklædte stålkugler. Hundredvis fik luftvejsproblemer som følge af at indhalere tåregas, der i flere tilfælde blev sendt over demonstranterne fra droner.

Hammad og Mashdi, to unge palæstinensere i demonstrationens frontlinje, som Arbejderen talte med, fortæller, at de er her “for at jage soldaterne væk fra deres land og for at ende den ulovlige besættelse.”

– Vi vil se et frit Palæstina, og vi vil have både soldaterne og bosættelserne væk! Nu! siger Mashdi oprørt.

Fra den israelske militærpost kan man skimte huse med orange tage, der er karakteristiske for de israelske bosættelser på Vestbredden.

De er et brud på international lov, der siger, at en besættelsesmagt ikke må overflytte sin egen befolkning til det besatte område.

Debat i FN’s Sikkerhedsråd

Mens tåregas regnede ned over Ramallah, blev der afholdt et ekstraordinært møde i FN’s Sikkerhedsråd. Temaet var Israels brug af vold mod fredelige demonstranter i Gaza.

Samtlige lande bortset fra USA fordømte Israel for at have dræbt 62 palæstinensere mandag og tirsdag.

Sydafrika og Tyrkiet har ligeledes udvist israelske diplomater i protest mod Israels brug af vold.

Flere lande, deriblandt Storbritanniens Theresa May, kræver, at en uafhængig undersøgelse iværksættes for at få afklaret, hvem der står med ansvaret for drabene. Men det blokerede USA's FN-ambassadør Nikki Haley for i Sikkerhedsrådet. Hun udvandrede tilmed, da Palæstinas observatør skulle tale, skriver ABC News.

Artiklen er skrevet tirsdag af Arbejderens udsendte journalist i Palæstina

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. maj. 2018 - 09:13   16. maj. 2018 - 16:28

Ramallah

pv@arbejderen.dk