21 Jul 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 24 °C

Overhuset vil sikre EU-borgeres ret til at blive i UK

Brexit og migration

Overhuset vil sikre EU-borgeres ret til at blive i UK

Det britiske Overhus har sagt ja til Teresa May-regeringens ønske om at starte forhandlingerne om Brexit, men 'lorderne' har stillet en betingelse. EU-modstanderen Brendan Chilton ser en beskidt hensigt fra EU-tilhængerne i Overhuset bag betingelsen.

Overhuset har besluttet at støtte regeringens ønske om at udløse artikel 50 og indlede forhandlingerne om at træde ud af EU inden for to år.
FOTO: Toby Melville/Reuters/Scanpix
1 af 1

Det britiske Overhus har stemt om regeringens lovforslag om at udløse artikel 50 i Lissabontraktaten og dermed starte den britiske proces for at forlade EU. Overhuset har besluttet at støtte regeringens ønske om at udløse artikel 50, men samtidigt har Overhusets flertal vedtaget en tilføjelse.

Der er cirka 20.000 danskere i Storbritannien og et tilsvarende antal briter i Danmark.

Den pålægger regeringen inden for tre måneder at få vedtaget en lov, der sikrer, at alle de EU-borgere som i dag lever i Storbritannien kan blive i landet. Overhusets flertal påpeger, at det skal sikre, at britiske borgere i EU's 27 lande tilsvarende kan blive boende også efter Brexit.

Regeringen er imod Overhuset pålæg, og sagen kommer igen til debat i Underhuset, skriver BBC.

Labour Leave kritiserer

Netværket Labour Leave, som er EU-modstandere i Labour-partiet, kritiserer beslutningen i Overhuset. Labour Leave mener det er helt forkert at give de øvrige EU-lande et løfte om, at deres statsborgere kan blive i Storbritannien efter Brexit inden forhandlingerne om betingelserne for britisk udtræden af EU er kommet i gang.

Labour Leave forklarer, at premierminister Teresa May tidligere har spillet ud med et forslag om, gensidig ret til at blive boende. men det har Tysklands Angela Merkel afvist.

Derfor tror lederen af Labour Leave, Brendan Chilton, at Tyskland og de øvrige EU-lande vil udnytte et ensidigt løfte fra Storbritannien om, at deres borgere kan blive i Storbritannien og ikke give britiske borgere i andre EU-lande samme mulighed.

Brendan Chilton ser en beskidt hensigt fra EU-tilhængerne i Overhuset bag beslutningen.

– Ved at svække Teresa May's forhandlingsposition, håber de på, at de øvrige EU-lande vil komme med et rigtigt dårligt tilbud, og på et tidspunkt håber [EU-tilhængerne], at de kan få mulighed for en ny folkeafstemning, som de så håber at vinde, forklarer Chilton, der understreger, at Labour Leave går ind for, at EU-borgere kan blive i Storbritannien og britiske borgere tilsvarende blive i de EU-lande, hvor de lever.

Mange mennesker

BBC viser cirkatal fra 2014 for EU-borgere i Storbritannien. Der er flest fra Polen (830.000), Dernæst Irland (370.000). Der er mellem 150.000 og 200.000 fra hver af landene: Rumænien, Portugal, Italien, Frankrig, Litauen, Spanien og Tyskland.

Omvendt er der cirka 300.000 briter i Spanien, 260.000 i Irland, 190.000 i Frankrig og godt 100.000 i Tyskland.

Tallene viser, at der er cirka 20.000 danskere i Storbritannien og et tilsvarende antal briter i Danmark.

03. mar. 2017 - 09:19   03. mar. 2017 - 09:20

Brexit

se@arbejderen.dk